Studentski centar Rijeka

Interes daleko veći od kapaciteta: Ove godine u Rijeci bez mjesta u domu ostalo čak 750 studenata

Ingrid Šestan Kučić

U kampusu na Trsatu studentima na raspolaganju 696 kreveta / Snimio Roni BRMALJ

U kampusu na Trsatu studentima na raspolaganju 696 kreveta / Snimio Roni BRMALJ

Cijene smještaja  ostat će na dosadašnjoj razini, što znači da će studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćati 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 365 ili 375 kuna, ovisno o tome u kakvoj su sobi smješteni



RIJEKA  Sudeći prema privremenoj rang listi za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u studentskim domovima, ove godine bez mjesta u domu ostat će oko 750 studenata.


Naime, za 1.344 ležaja u dva studentska naselja prijavilo se 2.075 studenata, a prema riječima ravnatelja Studentskog centra Rijeka Dinka Jurjevića, to je 150 do 200 prijava manje nego lani.


– U petak će biti objavljene konačne liste, a sad je u tijeku žalbeni rok. Zaprimili smo stotinjak žalbi. Međutim, većina je njih neutemeljena, jer uglavnom se radi o nepotpunoj dokumentaciji – navodi ravnatelj.




Ležajevi koji se putem natječaja raspoređuju studentima nisu jedini  kojima raspolaže Studentski centar, jer kako pojašnjava Jurjević, 44 mjesta rezervirano je za Erasmus studente, 48 za potrebe Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u studentskim domovima smještena su i 32 profesorska apartmana.


Prema ugovoru s Europskom unijom 50,13 posto smještajnih kapaciteta na Trsatu Sveučilište je dužno ustupiti studentima slabijeg socioekonomskog statusa, a ta će se odredba, kaže ravnatelj, morati poštovati još četiri godine.


Tko će dobiti smještaj u paviljonima na Trsatu, a tko u starom Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« ovisi o nizu faktora, a najznačajniji je lokacija fakulteta koji student pohađa.



Studentima koji nisu uspjeli naći smještaj u domu Studentski centar pokušava pomoći putem Facebook stranice na kojoj privatni iznajmljivači nude svoje sobe i stanove, a studenti pak potražuju smještaj. Ravnatelj Studentskog centra pojašnjava da se radi o  svojevrsnom servisu putem kojeg se pokušava pomoći studentima koji nisu iz Rijeke da što lakše nađu smještaj. Korištenje te usluge za studente i iznajmljivače potpuno je besplatno, a Neža Kurilić iz Studentskog centra ističe da svakodnevno stižu upiti i studenata i iznajmljivača.– Kako se bliži akademska godina, tako se i broj upita svakodnevno povećava. Po broju studenata, ali i najmodavaca koji nam se obraćaju vidimo da je ova usluga prepoznata. Ove godine je potražnja za privatnim smještajem među studentima dosta rano krenula, a prema objavljenim oglasima vidimo da se i način iznajmljivanja stanova mijenja. Sve se uglavnom radi preko društvenih mreža, rijetko tko objavljuje brojeve telefona, jer se međusobni kontakti u najvećem broju ostvaruju putem e-maila ili pak društvene mreže, navodi Kurilić.Što se pak studentskih preferencija tiče, Kurilić ističe da je studentima najvažnije da imaju svoju sobu i internet.– Uglavnom žele dvosobne stanove s dnevnim boravkom ukoliko dijele stan s nekim. Jako im je bitno da imaju vlastitu sobu, tako da jednosobni stanovi s dnevnim boravkom teže prolaze. Ima i studenata koji žele sami živjeti, ali to je uvijek skuplja opcija. Početna cijena najma je 200 do 250 eura plus režije, koliko iznosi mjesečni najam za garsonjieru, a uz vlastitu sobu jako im je bitan i internet. Među bitnije stavke ulazi i lokacija, odnosno blizina fakulteta, no to ipak nije presudno. Na uštrb interneta i sobe spremni su čak i putovati, zaključuje Kurilić.


– Lani nam je Ekonomski fakultet bio svojevrsna granica pa su studenti koji pohađaju fakultete smještene od Ekonomskog fakulteta prema Trsatu bili smješteni na Kampusu, a studenti koji studiraju na fakultetima od Fakulteta zdravstvenih studija prema zapadu dobili su smještaj u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«. Međutim, ove godine smo dobili nešto manje prijava studenata s cenzusom pa će se vjerojatno ta granica i promijeniti. Uvijek nastojimo uvažiti i želje studenata, jer netko bez obzira na udaljenost od fakulteta želi smještaj iz drugih razloga na Trsatu ili Podmurvicama – kaže Jurjević.


Ukupno 1.344 ležaja koji se dijele među studentima raspoređeni su tako da se 648 kreveta nalazi u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«, a njih 696 u naselju Trsat.


Kao i prijašnjih godina, najveći broj smještajnih kapaciteta osiguran je za starije studente, dok se postotak ležajava za brucoše određuje na osnovi rezultata upisa, a prema dosadašnjim iskustvima u starom Studentskom naselju pripadne im oko 150 ležajeva, dok na Trsatu novoupisani studenti ostvare pravo na 180 ležajeva.


Cijene smještaja za studente u idućoj akademskoj godini ostat će na dosadašnjoj razini, što znači da će studenti smješteni na Trsatu mjesečno krevet plaćati 532 kune, a u naselju »Ivan Goran Kovačić« 365 ili 375 kuna, ovisno o tome u kakvoj su sobi smješteni.