Velike investicije

IZMJENE ŽUPANIJSKOG PROSTORNOG PLANA: SDP i HDZ za golf na Cresu i ribogojilište na Plavniku

Tihana Tomičić

Reuters ilustracija

Reuters ilustracija



RIJEKA –  Županijska skupština podržala je gotovo jednoglasno izmjene i dopune Županijskog prostornog plana kojima se otvara prostor za dvije velike investicije – gradnju golf terena na lokaciji Matalda na Punta Križi na Cresu, te za povećanje kapaciteta za uzgoj bijele ribe i školjaka na otoku Plavniku.


Za izmjene plana i nove poduzetničke impulse glasale su i SDP-ova i HDZ-ova koalicija, kao i NL Bura, te MOST, dok su vijećnici Akcije mladih i Živog zida bili dijelom suzdržani, i dijelom protiv.Kako je poznato, investitor za gradnju golf terena je Jadranka grupa s Lošinja, a prema odredbama izmijenjenog prostornog plana gradnja smještajnih objekata bit će dopuštena samo u visini do maksimalno 15 metara za hotel, te do 10 metara za vile i apartmane,.


Radi se o golf terenima za natjecateljski karakter golfa, s dva igrališta po 18 rupa na sveukupno 325 hektara, dok bi smještajni kapaciteti iznosili nešto preko tisuću ležaja, ali bi pokrivali do maksimalno 10 posto terena. Također, na obali se ne bi gradilo ništa osim pristana (bez lukobrana) i uređaja za desalinizaciju mora, a također je i strogo zabranjeno korištenje vode iz Vranskog jezera, ili vodovoda povezanog s jezerom.




Vijećnici svih stranaka složili su se da nema razloga da se projekt ne podrži nakon što se o njemu pozitivno izjasnilo i Gradsko vijeće Malog Lošinja.Što se uzgoja ribe na Plavniku tiče, ovim izmjenama povećava se kapacitet uzgoja sa 200 tona godišnje na 970 tona ribe godišnje, te 50 tona školjkaša