Općinsko vijeće

HDZ u Kostreni napustio sjednicu već na aktualnom satu

Barbara Čalušić

HDZ-ov Sanjin Vrkić smatra da su HDZ-ovi članovi NO-a KD-a Kostrene Darko Tonković i Franjo Božinović smijenjeni isključivo iz političkih razloga, odnosno kao revanšizam zbog nedavnog Thompsonovog koncerta u Sportskoj dvorani



KOSTRENA S obzirom na to da je iskazano nepovjerenje u moj rad izvan dužnosti vijećnika, a isto je na Skupštini Komunalnog društva Kostrena potvrđeno od strane predsjednika Vijeća te načelnika Općine Kostrena, a i zbog svega dosad učinjenog i u međusobnoj komunikaciji izrečenog, meni je ovakav nekorektan, dvoličan i osvetnički način rada i suradnje neprihvatljiv, stoga ne želim sudjelovati u farsi zvanoj kohabitacija, napisao je kostrenski vijećnik, HDZ-ovac Darko Tonković u svojim ostavkama na mjesta člana Odbora za izbor i imenovanja te na mjesto predsjednika Povjerenstva za određivanje imena ulica i trgova koju je još 2. srpnja poslao Općinskom vijeću Kostrene nakon što je 29. lipnja Skupština KD Kostrena donijela odluku o njegovoj i o smjeni njegovog stranačkog kolege Franje Božinovića iz Nadzornog odbora društva.


Znak protesta


Vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici tu ostavku prihvatilo sa sedam glasova vladajućih i suzdržanim Davorom Willheimom iz Unije Kvarnera, dok je troje HDZ-ovih vijećnika, Sanjin Vrkić, Darko Tonković i Željko Vrban, koji u pravilu podržavaju odluke vladajuće koalicije Bolje Kostrene, SDP-a i PGS-a, u znak protesta napustilo sjednicu još na prvoj točki, aktualnom satu.


– Potaknut petom točkom dnevnog reda zanima me zašto je na načelnikov prijedlog smijenjen Darko Tonković s mjesta člana Nadzornoga odbora KD-a Kostrena. Na sjednici Skupštine upozorio sam vas da činite veliku pogrešku jer niste dali niti jedan opravdani razlog za smjenu Tonkovića. Na moju konstataciju da se radi o političkoj smjeni, tada ste to negirali. Stoga nas vijećnike HDZ-a, a vjerujem i ostale zanima, koji je pravi razlog smjene.




Svi, naime, dobro znamo tko je Tonković, ne radi se samo o aktivnom vijećniku, nego se radi i o hrvatskom branitelju i umirovljenom časniku koji je u Domovinskom ratu prošao sve i svašta, dao svoj izniman doprinos. Dakle, radi se o čovjeku visokih moralnih načela na čije ste mjesto imenovali gotovo nepoznatu osobu za koju znamo samo da je djelatnik Obersnelove gradske uprave, rekao je Sanjin Vrkić iz HDZ na posljednjoj sjednici dodajući kako se iste činjenice preslikavaju na slučaj smijenjenog Franje Božinovića, inače predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kostrene.


Kostrenski načelnik Dražen Vranić odgovorio je kako su Tonković i Božinović iz NO-a smijenjeni kako bi dali mjesto ljudima koji mogu KD-u Kostrena dati stručan doprinos jer dolaze iz komunalnog sektora. Radi se o Draganu Čubrilu i Tanji Malec, predsjednici kostrenske Sportske zajednice.


– Radi se o opozivu, a ne o smjenjivanju, a razloge sam iznio na sjednici Skupštine. Nije mi jasno zašto otvarate pitanje da netko sumnja u moral Darka Tonkovića, ja mislim da je on vrlo častan čovjek, a Tonković i Božinović su opozvani kako bi na ta mjesta došli ljudi koji mogu dati veći obol u radu NO-a. Dragan Čubrilo jest zaposlenik Grada Rijeke, ali cijeli život radi u komunalnom sektoru i zato smo mislili da može dati veći doprinos. Sve ovo nema veze s političkom orijentacijom, što dokazuje i činjenica da je Josip Dešić, kojeg je na to mjesto predložio HDZ i dalje član NO-a, odgovorio je Vranić koji smatra da NO sada bolje radi.


Nejasan odgovor


Vrkić se nije složio s njegovim objašnjenjem, ističući kako se radi o isključivo političkoj smjeni i revanšizmu zbog Thompsonovog koncerta koji je održan na inicijativu braniteljskih udruga i podršku HDZ-a. – I dalje nije jasno zašto nakon pola godine smjenjujete dva člana jer ste zaključili da ne mogu dati adekvatan obol radu NO-a? Žao mi je što ste poslušali takav prijedlog vaših savjetnika, kazao je Vrkić Vraniću na što je načelnik odbacio da ga netko savjetuje kod ovakvih odluka.