Poticaj kulturi čitanja

Grad Rijeka prepolovio zakupnine za spas antikvarijata i knjižara

Damir Cupać

 Od 1. lipnja 2012. godine do kraja godine sve knjižare i antikvarijati koji su u zakupu gradskih poslovnih prostora plaćat će 50 posto manju zakupninu



RIJEKA  Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvatio je prijedlog Odjela gradske uprave za kulturu da se od 1. lipnja 2012. godine za 50 posto umanje ugovorene zakupnine svim knjižarama i antikvarijatima koji su u zakupu gradskih poslovnih prostora. 


– Prodaja je u slučaju knjižara i antikvarijata u službi održavanja dostignute kulturne razvojne razine stanovnika područja u kojem su knjižare ili antikvarijati aktivni, te podizanje ostvarene kulturne razine na novu razinu. Svakom gradu je u interesu da njegovi građani i njegove građanke zadrže kulturnu razinu dostignutu obrazovanjem i osobnim mogućnostima te da ih dalje razvijaju. Upravo su knjižare i antikvarijati jedna od mjesta na kojima se dosegnuta razina kulturnog razvoja održava i, polako, podiže – čemu uvelike doprinose kulturni programi koji se u takvim prostorima redovno ili povremeno održavaju, navedeno je u obrazloženju prijedloga.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar pojasnio je da prodaja u takvim objektima ne služi prvenstveno ostvarenju dobiti kako bi se ta dobit ulagala u daljnje stjecanje dobiti kao što je slučaj s ostalim profitabilnim djelatnostima, te stoga nikako ne bi smjela biti financijski opterećena zakupninom kao neke druge profitabilne djelatnosti poput banaka, zlatara, trgovina skupocjenom odjećom, satovima…




U Gradu Rijeci raspolažu informacijama da je ostvarena dobit knjižara i antikvarijata vrlo upitna s obzirom na trenutnu katastrofalnu globalnu i lokalnu ekonomsku situaciju. 


– Prema saznanjima s terena, sve knjižare i antikvarijati u Rijeci posluju izuzetno loše i većina ih je pred zatvaranjem. Određujući visinu zakupnine, moramo imati na umu da knjige, stripovi, udžbenici, priručnici kao proizvodi ne spadaju u kategoriju luksuza, već u kategorije obrazovanja i podmirivanja kulturnih potreba građana i građanki. Knjižarski i antikvarni »proizvodi« nisu proizvodi u potrošačkom smislu razumijevanja proizvoda, nego su proizvodi koji za svoj cilj imaju edukaciju, obrazovanje i kulturno usavršavanje te duhovno oplemenjivanje konzumenata. Niti jedna od aktivnosti koje ljudi prakticiraju u svoje slobodno vrijeme, nema takav potencijal za promjenom na bolje kakav ima čitanje. Pored svega navedenog, knjižare i antikvarijati u Gradu Rijeci, Ribook, Ex libris, VBZ, Profil, održavaju redoviti ili povremeni kulturno-književni program predstavljanja knjiga i pisaca, okruglih stolova i sličnih programa poticanja kulture čitanja i pisanja, naveo je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.  


Gradonačelnik Obersnel je mišljenja da knjižare nisu samo trgovine nego i mjesta na kojima se održavaju brojni programi. 


– Za Grad bi puno veći gubitak bio nedostatak kulturnih programa nego što će biti gubitak od smanjenih zakupnina. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci primio niz upozorenja da ovim djelatnostima prijeti zatvaranje. Zbog toga smo se odlučili na ovu privremenu mjeru do kraja ove godine, odnosno stabiliziranja gospodarskih aktivnosti, zaključio je Obersnel.