Najavljeno

Grad Rijeka od 2021. godine uvodi nagradu AmbasadoRI za odgajatelje i nastavnike

Damir Cupać

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Cilj je dodatno vrednovati rad odgajatelja i nastavnika. Dodijelit će se tri nagrade godišnje, dvije za nastavnike i jedna za odgajatelje. Priznanje uključuje novčanu naknadu od oko 7.000 kuna



RIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da će Grad Rijeka od siječnja 2021. godine dodjeljivati novu nagradu AmbasadoRi odgoja i obrazovanja kako bi se dodatno valorizirao rad odgajatelja i nastavnika koji daju doprinos inovativnošću i angažiranošću radu s djecom. Jednom godišnje dodijelit će se tri nagrade, dvije za nastavnike i jedna za odgajatelje.


– Nažalost, tu nagradu najavljujemo baš danas kada je štrajk u školama. Nadam se da će prosvjetni radnici postići rješenje u socijalnom dijalogu kako to sve skupa ne bi trajalo predugo i ne bi se lomilo preko leđa učenika koji će to sve trebati odraditi.


Mi u Gradu Rijeci uveli smo niz programa kao što su Moja Rijeka, Građanski odgoj, Informatika od 1. razreda, osigurali smo udžbenike, ali smo ocijenili da bi bilo poticajno ustanoviti jednu nagradu za odgajatelje i nastavnike.




Osim samog priznanja išla bi i novčana naknada u razini jedne prosječne plaće, oko 7.000 kuna. Suština nagrade je priznanje za uspješan rad. Možda je riječ o skromnom novčanom iznosu, ali cilj je dodatno vrednovati rad odgajatelja i nastavnika. U tijeku je e-savjetovanje za taj prijedlog i nakon toga će se proslijediti Gradskom vijeću na prihvaćanje, najavio je Obersnel.


Most branitelja


Riječki gradonačelnik osvrnuo se na projekt uređenja središta grada, podsjetivši da su projekti uređenja Koblerovog i Pavlinskog trga već realizirani, te da je djelomično provedeno uređenje Trga 128. brigade i Trga Riječke rezolucije kao privremeno rješenje.


– Sljedeći projekt je uređenje trga ispred riječkog kazališta čime bi se završilo uređenje cijele te zone. Uredit će se u istom stilu i popločiti istim kamenom prostor ispred ulaza u HNK Ivana pl. Zajca. Drugačije će se urediti i Džamonjina fontana jer će se postaviti nova rasvjeta.


Planiramo 1. veljače 2020. godine svečano otvoriti Europsku prijestolnicu kulture, a za uzvanike i goste program će biti u kazalištu. Nakon toga će krenuti veliko događanje na Rivi, izjavio je Obersnel, najavivši da bi do kraja godine trebalo biti gotovo i uređenje Mosta hrvatskih branitelja koji će dobiti postament s imenima svih poginulih branitelja iz Rijeke i iz mjesta koja su nekada bila sastavni dio Općine Rijeka.


Kada je riječ o komunalnim investicijama, riječki gradonačelnik najavio je dovršetak izgradnje trećega reciklažnog dvorišta u Ulici Jože Vlahovića. Riječ je o investiciji od oko milijun kuna, a za što je oko 700.000 kuna osigurano iz europskih fondova.


Gradnja sortirnice


– Pred nama je gradnja sortirnice u Mihačevoj dragi koja je vrijedna oko 37 milijuna kuna. Javili smo se na natječaj za europska sredstva i očekujemo 31 milijun kuna. Sortirnicu bi koristila Čistoća za sve gradove unutar riječkoga prstena, a njezina je svrha odvajanje otpada koji je prikupljen u kantama za primarnu selekciju. Tako bi se odvajalo staklo, plastika, metal, tetrapak i onda bi se to plasiralo na tržište sekundarnih sirovina za prodaju. Osigurali smo zemljište, imamo dozvolu, očekujemo novac i vjerujemo da bi sortirnica mogla biti u funkciji 2021. godine.


Uskoro ugovor za »Galeb«


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta Europske prijestolnice kulture i u programskom i u infrastrukturnom dijelu.


– U zadnje vrijeme može se vidjeti i čuti dosta toga u vezi s EPK. Krenulo je predstavljanje dijelova programa koji je kompleksan. Projekt se predstavlja u Hrvatskoj, ali i izvan nje i povratne informacije su takve da za njega vlada veliko zanimanje.


Infrastrukturni radovi napreduju dobro, obnova Palače šećerane je pri kraju, radovi na Dječjoj kući napreduju dobro, a počeli su i radovi na T-objektu gdje će biti Gradska knjižnica. Uskoro nas očekuje i ugovor za obnovu »Galeba« i vjerujemo da bi taj posao mogao biti gotov do kraja sljedeće ili početkom 2021. godine, kazao je Obersnel.