Jačanje suradnje

Grad Ningbo želi pomoći u traženju koncesionara za Zagrebačku obalu

Damir Cupać

Izaslanstvo iz Kine u posjetu Gradu Rijeci / Snimio Ivica TOMIĆ

Izaslanstvo iz Kine u posjetu Gradu Rijeci / Snimio Ivica TOMIĆ



RIJEKA  Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović primio je izaslanstvo prijateljskog kineskog grada Ningboa, a na prijemu je naglašena potreba jačanja suradnje na području gospodarstva, kulture, obrazovanja i turizma na temelju suradnje na području gospodarstva, trgovine i lučkih djelatnosti koju su dva lučka grada potpisala 2011. godine.


Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović zahvalio se kineskim prijateljima na podršci u kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, ocijenivši da je titula EPK prilika za kulturnu razmjenu.


Zamjenik gradonačelnika izvijestio je kinesko izaslanstvo da se u Rijeci gradi novi kontejnerski terminal Zagrebačka obala, za koji Lučka uprava Rijeka traži koncesionara. Kinesku delegaciju vodio je Xu Pingyuan, zamjenik generalnog direktora Ureda za vanjske poslove Grada Ningboa, koji je u Rijeci drugi put jer je izaslanstvo Ningboa posjetilo Rijeku još 2010. godine.




Osim produbljivanja odnosa s Rijekom, svrha posjeta izaslanstva Grada Ningboa jest i promocija četvrtog China-CEEC Investment and Trade Expo – Sajma proizvoda široke potrošnje, koji se početkom lipnja održava u Ningbou.


– Sajam je odlična prilika za gospodarstvenike, ponajviše male i srednje poduzetnike, da promoviraju svoje proizvode na kineskom tržištu – naveo je Pingyuan. On je dodao da je  Ningbo posebno je zainteresiran za suradnju u sklopu projekta EPK, a njegovi predstavnici ponudili su i pomoć kod traženja koncesionara budućeg kontejnerskog terminala. Kinesko izaslanstvo susrelo se tijekom boravka u Rijeci s predstavnicima Lučke uprave Rijeka, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Rijeka gdje su predstavljeni županijski gospodarski potencijali.