Najviše u povijesti

Geofizičari: U Bakru razbijen rekord razine morske visine. “Ovo ne pamtimo od 1929.”

P. N.

Ilustracija, foto arhiva / Foto Petar Fabijan

Ilustracija, foto arhiva / Foto Petar Fabijan

Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora



RIJEKA U ponedjeljak 29. listopada 2018. godine na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 21 sat i 25 minuta vodostaj koji za 127 cm premašuje srednju morsku razinu. To je najveći vodostaj zabilježen od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru, poručili su sa Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.


– Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni sučimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržavale brzo podizanje morske razine.

Još jedan mogući čimbenik su stojni valovi Jadranskog mora, koji su mogli biti pobuđeni prije opaženog maksimuma i tako mu pridonijeti, ali o njihovoj važnosti znat ćemo više nakon što se provede detaljna analiza.


Pojavi rekordno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, poručuju sa Geofizičkog odsjeka.