Revitalizacija "Benčića"

GRADILIŠTE U “BENČIĆU” Idući mjesec natječaj za izvođača radova Gradske knjižnice i Dječje kuće

Ingrid Šestan Kučić

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Ono što se čeka je odobrenje plana nabave projekta, a riječ je o dokumentu koji definira provedbu otvorenog postupaka javne nabave velike vrijednosti za odabir izvođača radova s nabavom u dvije grupe, odnosno rekonstrukcija T-objekta za potrebe Gradske knjižnice Rijeka te rekonstrukcija Ciglenog objekta za potrebe Dječje kuće.



RIJEKA – Natječaj za izvođača radova za rekonstrukciju i opremanje Ciglene zgrade u Dječju kuću i T-objekta u Gradsku knjižnicu, odnosno prenamjenu tih objekata u javne kulturne i obrazovne svrhe, trebao bi biti raspisan već sredinom kolovoza. Riječ je o projektu »Revitalizacija kompleksa »Benčić« – Cigleni i T-objekt« za koji je Gradu Rijeci odobreno 68,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Kvalitetna priprema


Iako je ugovor o dodjeli sredstava potpisan, u Gradu ističu da slijedi procedura koja uključuje niz koraka u odnosu između Grada Rijeke i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).


Ono što se čeka je odobrenje plana nabave projekta, a riječ je o dokumentu koji definira provedbu otvorenog postupaka javne nabave velike vrijednosti za odabir izvođača radova s nabavom u dvije grupe, odnosno rekonstrukcija T-objekta za potrebe Gradske knjižnice Rijeka te rekonstrukcija Ciglenog objekta za potrebe Dječje kuće.




Taj je plan nabave već pripremljen, kao i dokumentacija o javnoj nabavi za koju SAFU mora dostaviti mišljenje o usklađenosti dokumentacije uz eventualne prijedloge o njezinom poboljšanju. Tek po dobivanju tog mišljenja može se raspisati natječaj za izvođača, a u Gradu se nadaju da će to biti već sredinom kolovoza te navode da će rok za dostavu ponuda na natječaj za nabavu radova iznosi 45 dana, što je dulje od zakonskog roka koji iznosi 35 dana.


– Dulji rok je predviđen s ciljem da se svim zainteresiranim gospodarskim subjektima omogući dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu ponuda. Pri planiranju ovoga roka uzeta je u obzir složenost predmeta nabave podijeljenog u dvije grupe te činjenica da je u dokumentaciji dana mogućnost potencijalnim ponuditeljima obilaska i upoznavanja s lokacijama na kojima će se izvoditi radovi. Realno se očekuje da otvaranje ponuda bude do kraja rujna, a nakon toga slijedi postupak detaljnog pregleda i ocjene ponuda te odabir izvođača radova u skladu sa zakonskom procedurom. Pregled i ocjena ponuda je izuzetno zahtjevan posao koji obuhvaća pregled dostavljenih troškovnika i ostalih traženih dokumenata te ocjene ponuda prema zadanim kriterijima za ekonomski najpovoljniju ponudu, ističu u Gradu.


Predvorje kulture


Ukoliko ne bude bilo uloženih žalbi, očekuje se da će sam ugovor s odabranim izvođačem radova biti potpisan u studenom ove godine te će tada započeti i radovi na samim objektima. U dokumentaciji za javnu nabavu radova predviđeni su i rokovi dovršetka prema kojima bi radovi na Ciglenoj zgradi završili do kraja 2019. godine, a radovi na T-objektu u kolovozu 2020. godine.



Gradska knjižnica trenutačno koristi dva poslovna prostora i to na adresi Korzo 28, odnosno u zgradi Filodramatike te na adresi Matije Gupca 23, u prizemlju zgrade Circola. Ti se prostori, kažu u Gradu, koriste temeljem ugovora o zakupu u smislu korištenja bez naknade. Nakon realizacije obnove Ciglenog i T-objekta u Dječju kuću i Knjižnicu te po ispražnjenju postojećih prostora, gradsko Povjerenstvo za poslovni prostor predložit će djelatnosti koje bi se mogle obavljati u tim prostorima i one će biti objavljene u javnom natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora.


Što se tiče ostalih prostora Gradske knjižnice na Korzu, a riječ je o prostorima Narodne čitaonice i Dječjeg ogranka Stribor, oni nisu na upravljanju Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, već na upravljanju Gradske knjižnice s tim da je prostor Narodne čitaonice vlasništvo Radija Rijeka u čijoj zgradi se u prizemlju nalazi, a prostor Dječjeg ogranka Stribor u vlasništvu je Sveučilišne knjižnice.



Nakon toga uslijedit će opremanje objekata pa će se paralelno s rekonstrukcijom objekata provoditi i drugi odgovarajući postupci nabave kako bi se investicija u cijelosti uspješno realizirala.


Po okončanju investicije u rekonstruirane objekte uselit će Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka, Art-kino Croatia, Muzej grada Rijeke i Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Ciglena zgrada nekadašnjeg industrijskog kompleksa »Rikard Benčić«, neto površine 1.984 četvornih metara, prenamijenit će se u Dječju kuću. Zgrada je zamišljena kao svojevrsno predvorje ustanova i organizacija u kulturi planiranih u kulturnom bloku »Benčić«: Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka, Muzeja grada Rijeke, Gradskog kazališta lutaka i Art kina, ali i kao simbolično predvorje svijeta kulture jer je sadržajem i uslugama usmjerena u prvom redu djeci.


Istovremeno će T-objekt neto površine 4.530 četvornih metara postati objekt Gradske knjižnice Rijeka, prvi u riječkoj povijesti koji će na jednom mjestu kvalitetno i svrsishodno integrirati funkcije i usluge središnjih odjela knjižnice. U objektu će svoje mjesto pronaći sadašnji dislocirani odjeli publicistike i znanosti, književnosti, narodna čitaonica, odjel periodike s pripadajućim spremištima te službe općih poslova, nabave i obrade, matična služba te razvojna knjižnična služba za odnose s javnošću i programe.


U postojećim prostorima Knjižnice nove djelatnostiGradska knjižnica trenutačno koristi dva poslovna prostora i to na adresi Korzo 28, odnosno u zgradi Filodramatike te na adresi Matije Gupca 23, u prizemlju zgrade Circola. Ti se prostori, kažu u Gradu, koriste temeljem ugovora o zakupu u smislu korištenja bez naknade. Nakon realizacije obnove Ciglenog i T-objekta u Dječju kuću i Knjižnicu te po ispražnjenju postojećih prostora, gradsko Povjerenstvo za poslovni prostor predložit će djelatnosti koje bi se mogle obavljati u tim prostorima i one će biti objavljene u javnom natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora. Što se tiče ostalih prostora Gradske knjižnice na Korzu, a riječ je o prostorima Narodne čitaonice i Dječjeg ogranka Stribor, oni nisu na upravljanju Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, već na upravljanju Gradske knjižnice s tim da je prostor Narodne čitaonice vlasništvo Radija Rijeka u čijoj zgradi se u prizemlju nalazi, a prostor Dječjeg ogranka Stribor u vlasništvu je Sveučilišne knjižnice.