NEISPLATIVO

Financije presudile: Nakon 23 godina zatvoren riječki odsjek Muzičke akademije

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Riječki  odsjek već se prije tri godine našao u problemima, a zatvaranjem posljednje dislocirane lokacije Muzičke akademije ugašeni su petogodišnji studijski programi pjevanja, klavira i gitare



RIJEKA Nakon pune 23 godine rada riječki Područni odsjek Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu zatvorio se, a kako pojašnjavaju na Muzičkoj akademiji razlog je isključivo financijske prirode, a zatvaranju Odjela kumovao je premali broj studenata te preveliki troškovi plaćanja rada profesora. Riječki Odsjek bio je posljednji dislocirani studij Muzičke akademije, jer na Muzičkoj akademiji navode kako su nekada iste takve područne odjele imali u Splitu i Osijeku, no također zbog financijske neisplativosti ti su odjeli zatvoreni.


Probali štedjeti


Riječki Područni odsjek već se prije tri godine našao u problemima, a iako tada nije bilo govora o gašenju, bila je otvorena opcija preskakanja upisa jedne generacije studenata upravo zbog financijskih ušteda. Zatvaranjem posljednje dislocirane lokacije Muzičke akademije ugašeni su petogodišnji studijski programi pjevanja, klavira i gitare.


Naglašavajući kako Sveučilište u Rijeci nije ni na koji načni vezano uz zatvaranje odjela Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu rektorica riječkog sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija najavljuje mogućnost pokretanja novih studijskih programa i to upravo iz područja glazbene umjetnosti.




– Vjerujem da je odluka o zatvaranju riječkog Područnog odsjeka Muzičke akademije poglavito vezana uz provedbene i financijske izazove dislociranog studija. Međutim, svjesni smo da bi gradu Rijeci, našim građanima i potencijalnim studentima iz različitih razloga visokoškolska edukacija iz područja glazbene umjetnosti bila zanimljiva, kaže Prijić Samaržija.


Pregovaranje


– U tom cilju u intenzivnim smo pregovorima o mogućnostima proširenja suradnje s HNK-om Ivana pl. Zajca te s intendantom Marinom Blaževićem pregovaramo oko pokretanja studijskih programa u partnerstvu. Glazbeni program našeg kazališta u posljednje je vrijeme posebno kvalitetan i atraktivan, kazalište i sveučilište su posebno otvoreni internacionalizaciji, mogućnostima dolaska stranih studenata i umjetnika pa vjerujem da bismo uskoro mogli ponuditi i neke inovativne programe, najavljuje rektorica.