Studentski bolidi

FS ALPE ADRIA Najbolji Formula Student timovi na kartodromu u Šmriki

Andrej Petrak

Riječki Riteh Racing Team ove je godine na natjecanjima u Italiji i Češkoj, gdje su postigli sjajne rezultate / arhiva NL

Riječki Riteh Racing Team ove je godine na natjecanjima u Italiji i Češkoj, gdje su postigli sjajne rezultate / arhiva NL

Riteh Racing Team i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci povezuju sveučilišta iz Maribora, Ljubljane, Beograda, Mostara, Kragujevca, Zagreba, Splita i Rijeke



Riteh Racing Team u danas i sutra, u petak 22. i subotu 23. rujna na kartodromu Bura u Šmriki organizira FS Alpe Adria 2017., prvo natjecanje ovakve vrste u regiji, na kojem će sudjelovati Formula Student boldi i Moto student team. Ovim događajem Riteh Racing Team i Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci povezuju sveučilišta iz Maribora, Ljubljane, Beograda, Mostara, Kragujevca, Zagreba, Splita i Rijeke, s ciljem razmjene iskustava i znanja između timova, stjecanja novih prijateljstava, kao i učvršćivanja postojećih.


– Nakon naše najuspješnije sezone, htjeli smo početi sljedeću sezonu na drugačiji način. Naša je želja uz pomoć utrke FS Alpe Adria 2017 izgraditi snažniju vezu i očvrsnuti zajedništvo Formula Student timova iz Hrvatske i susjednih zemalja u interesu jačeg globalnog utjecaja – objašnjava Tibor Kezelj, voditelj marketinga u Riteh Racing Teamu.



Uz domaćine iz Riteh Racing Teama – Sveučilište u Rijeci, među natjecateljima su studenti članovi FSB Racing Team – Sveučilište u Zagrebu, FESB Racing Team – Sveučilište u Splitu, Grand Prix Engineering – Sveučilište u Mariboru (Slovenija), Superior Engineering FS tim – Sveučilište u Ljubljani (Slovenija), Drumska Strela – Sveučilište u Beogradu (Srbija), FIN Racing Team – Sveučilište u Kragujevcu (Srbija), FS Racing team Mostar – Sveučilište u Mostaru (BiH), FESB Racing Team Moto – Sveučilište u Splitu.





Formula Student


– Ovakvi su događaji odskocna daska za mlade i perspektivne studente ka samom vrhu industrije svjetskog tržišta. Ujedno je to i idealna prilika za tvrtke koje traže kompetentne studente i mlade magistre s iskustvom koji se natječu uz bok vrsnih inženjera iz svijeta i diskutiraju o rješenjima s vrha auto industrije. Sam događaj pruža jednu nesvakidašnju priliku, u kojoj naši pratitelji i sponzori mogu uživo vidjeti raznolikost samog Formula Student svijeta te naše trenutne konkurente i prijatelje iz regije – napominje Tibor Kezelj.


Koncepcija događaja bit će slična službenom Formula Student natjecanju s jednom razlikom: statičke discipline stavljaju se po strani, a naglasak je na dinamičkim disciplinama, odnosno vožnji bolida do njihovih i vozačevih granica. Formula Student međunarodno je obrazovno automoto natjecanje pod vodstvom Instituta inženjera strojarstva. Cilj je natjecanja razviti trkači bolid, uz sustavno napredovanje članova kroz jedinstven način testiranja teorijskog znanja. Članovi tima, osim stjecanja iskustva iz realnog svijeta, dodatno razvijaju vještine potrebne za konstruiranje, marketing, upravljanje projektima, ali i najbitnije – timskom radu i načinu kako realizirati ideju. Formula Student odvija se od 1980. godine, a popularnost projekta raste iz godine u godinu. Trenutno okuplja više od 600 momčadi iz cijelog svijeta.


Sjajni rezultati


Riječki Riteh Racing Team ove je godine sudjelovao na natjecanjima u Italiji i Češkoj, gdje su postigli najbolje rezultate u povijesti tima. U Italiji su osvojili četvrto mjesto u utrci izdržljivosti u svojoj kategoriji, odnosno šesto, uzmu li se u obzir i električni timovi. Sveukupno tim je osvojio visoko deseto mjesto, što je rekord, a ističu da je odličan rezultat u utrci izdržljivosti dokazao organiziranost i znanje Riteh Racing Teama.


– Drugo ovosezonsko natjecanje bilo je Baltic Open Bohemia u Češkoj, kojime smo dokazali da smo tim s vizijom i upornošću, a to možemo potvrditi i samim rezultatom. Dok smo se u Italiji borili s timovima iz cijeloga svijeta, u Češkoj je bio naglasak na 13 europskih timova. U ovome natjecanju cijenile su se dinamičke discipline dok uvođenjem novih disciplina, kao što su dva hill climba, uvelike se pridonosi atraktivnosti samog natjecanja. U takvoj žustroj konkurenciji, gdje se jedino gleda brzina te vrijeme odvoženog kruga, ostvarili smo odlične rezultate. Prvo mjesto osvojili smo u Utrci ubrzanja, dok smo osvojili treće mjesto u disciplinama Hill Climb, Autocross utrci i utrci izdržljivosti, sveukupno zauzevši treće mjesto u klasi 1C – objašnjava Tibor Kezelj, napominjući da su ove sezone postigli puno bolje rezultate od konkurencije, s puno boljim uvjetima rada, kao što su Austrijanci i Nijemci.


Iz Riteh Racing Teama poručuju da su danonoćno radili na formuli i usavršavali je za natjecanja, ali najuspješniji bolid u povijesti tima, ne bi mogli napraviti bez sponzora i podupiratelja, koji su im pomagali na razne načine i olakšavali put prema boljim rezultatima. Zahvaljuju se i svima koji su ih pratili na društvenim mrežama, pružali im podršku, studentima, prijateljima i obiteljima.