Raznoliki program

FILIPJA ZA PET U drevnom frankopanskom kaštelu u Gradu Grobniku danas se pljočkalo, pjevalo i plesalo, ali i dobro jelo i pilo

Sanja Gašpert

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



GRAD GROBNIK Pljočkalo se, gađalo, plesalo i pjevalo, hodalo, ali i dobro jelo i pilo danas u drevnom frankopanskom kaštelu u Gradu Grobniku, gdje je nizom događanja obilježen blagdan sv. Filipa i Jakova – Filipja, zaštitnik istoimene grobničke župe koji se ove godine slavi i kao Dan Općine Čavle. Cilj organizatora događanja, Općine Čavle, Turističke zajednice Čavle, Udruge Palentar i Komunalnog društvao Čavle ostvaren je – Filipja je u Grad Grobnik privukla brojne posjetitelje, ne samo s Grobnika, nego i iz šire okolice, a samom kaštelu vraćen je nekadašnji sjaj, čemu su doprinjeli i gosti iz Udruge Knezovi krčki Frankopani.


Program Filipje započeo je u jutarnjim satima prvomajskim budnicama Glazbenog društva Spinčići, koje su nakon Čavala i Krenovca probudile i mještane Grada Grobnika. U kaštelu su se od ranog jutra miješali mirisi domaće hrane – kuhala se jota, fažol, palenta kumpirica, istarska maneštra s bobićima, rižoto od šparoga i medvjeđeg luka, koje je pripremao Zdravko Andrić iz Garešnice, Udruga Lodrica donijela je svoje domaće slastice, Udruga Vidov san pripremala je svoje delicije, a zvijezda njihove gastronomske ponude bila je kopriva. Na njihovom stolu našle su se brojne delicije s biljkama iz prirode – pesto od medvjeđeg luka s prženim bademima, vlasac s prženim sezamom, rolade od cikle i špinata, varivo od koprive, kolači od rogača i rabarbare, zlevanka od koprive i kukuruznog brašna. Sve navedene delicije u kratkom su vremenu besplatno podijeljene posjetiteljima.



– Filipja je svakako uspjela, naš je cilj ostvaren – vratili smo život našem kaštelu, a posebice u godini kada se obilježava 900. godišnjica spomena Frankopana. Uspjeli smo u kaštel privući brojne posjetitelje koji su tijekom cijeloga dana imali prigode uživati u brojnim sportskim, kulturnim i zabavnim događanjima, ali i bogatoj gastronomskoj ponudi. Podijeljeno je oko 200 porcija jote, isto toliko fažola, kao i blizu 400 porcija palente kompirice, kazao je zamjenik načelnice Općine Čavle Dejan Ljubobratović.Grobnički je kaštel danas bio i mjestom događanja 11. Dana vina, koje je i ove godine organizirala Udruga Palentar, a koji su u Grad Grobnik privukli tridesetak vinara iz cijele Hrvatske – Istre, Kvarnera, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije te Slavonije i Baranje, koji su ponudili pedesetak vrsta vina.


– Posebnost Dana vina je u tome što se vina degustiraju po konobama, pa tako imamo konobu bijelog vina, konobu crnog vina, konobu muškata, konobu prodaje. Degustacija je besplatna, odnosno, kupnjom vinske čaše za 40 kuna, koja ostaje posjetitelju za uspomenu, mogu se degustirati razna vina. Organiziran je samanj pod kaštelom, na kojem se predstavlja 25 izlagača s proizvodima svojih obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava i rukotvorinama, kazao je predsjednik Udruge Palentar Nikola Vrančić.Direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon kazao je kako je i ove godine održan program Hodeć do Grada Grobnika, koji je krenuo u jutarnjim satima s Trga hrvatskih branitelja u Čavlima, a održava se u sklopu projekta Turističke zajednice Grada Rijeke i turističkih zajednica riječkog prstena – Rijeka Outdoor.


– Program kojim promoviramo planinarske i pješačke staze naše općine, ove je godine okupio šezdesetak sudionika. Prošli smo kroz Bajčevo selo, napušteno selo Matelci, posjetili imanje Frankulin i prošli pokraj kapelice sv. Križa, s koje se pruža najljepši pogled na Kvarner, kanjon Rječine i Grobnik te program završili u grobničkom Kaštelu, kazao je Salamon.Cjelodnevni program u kaštelu privukao je brojne posjetitelje, među kojima i bračni par Surina iz Rijeke, Borislavu i Josipa.– Prvi put smo na ovoj manifestaciji, iako smo u kaštelu već bili, na susretu klapa. Jako nam se sviđa cijeli kaštel, ali ova je manifestacija posebna i trebalo bi se nešto ovako češće događati. Probali smo sir, vino, sve je odlično i sigurno ćemo opet doći.


Tijekom cijeloga dana u kaštelu i oko njega održavao se raznoliki program, pa su tako članovi Streličarskog kluba Ajkule zainteresiranima pokazivali tehniku gađanja lukom i strijelom. Po konobama u kaštelu nastupali su harmonikaši, a u atriju kaštela klape Grobnik i Intriga, ženski zbor Korezin, KUD Zvir Jelenje i Udruga Knezovi krčki Frankopani.



Grobnički Kaštel ugostio je i prvi turnir u pljočkanju u Primorsko-goranskoj županiji, a pljočkanje, jedan od najstarijih sportova, koje je 1. travnja 2016. godine Ministarstvo kulture RH uvrstilo u popis nematerijalnih kulturnih baština, predstavili su članovi Istarskog pljočkarskog saveza.– Pljočkanje je u Istri obnovljeno prije dvadesetak, a u ostalim dijelovima Hrvatske prije petnaestak godina. Riječ je o hrvatskoj tradicijskoj igri koja ima karakteristike slične boćanju, a koja se nekada igrala i na Grobnišćini, kao sportsko nadmetanje predaka, pastira i običnog puka. Očekujemo da će ove godine pljočkanje biti i službeno proglašeno sportom, kao tradicijsko, ali i sportsko igranje, kazao je predsjednik Istarskog pljočkarskog saveza Armando Fabijančić.