Hvalevrijedne humanitarne akcije

Dvije maškarane gastro-manifestacije Riječkog karnevala: Maneštra, kompirica i jota za prste polizat’

Biljana Savić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Riječka je bura raznosila miomirise jote, palente kompirice i maneštre duž cijeloga Korza i šire, i gotovo je sigurno da danas nije bilo gladnih na glavnoj riječkoj šetnici. Jer, u sklopu 35. izdanja Riječkog karnevala, danas su istodobno, u 11 sati, počele dvije humanitarne, maškarane, gastro-manifestacije. Dok se u Bazarigovom prolazu kuhala Humanitarna karnevalska maneštra u organizaciji VJ Primorski j.d.o.o., na Trgu Republike Hrvatske Udruženje obrtnika Rijeka organiziralo je kuhanje Humanitarne maškarane jote i palente kompirice koju su spravljali grobnički ugostitelji i članovi Udruge Palentar.


Mi smo krenuli od maneštre. Spomenimo i to da su suorganizatori ove ukusne manifestacije Rotary klub Opatija i Radio Korzo, a baš kao i Humanitarna maškarana jota, i Humanitarna karnevalska maneštra jučer je doživjela dvanaesto izdanje. U kotlićima je kuhalo šest grupa, svatko na svoj način, a potom je sve podijeljeno građanima, i to besplatno. Svaki je tim kuhara maneštre, uplatio sredstva Rotary klubu Opatija, a ta će sredstva, ukupno 5 tisuća kuna, biti uložena u izgradnju lifta za invalide na opatijskoj plaži Tomaševac.


Udruženje obrtnika Rijeka opet je napravilo pravu stvar – jota i kompirica bile su superukusne, a sakupljeno rekordnih 9 tisuća kuna. Porcija maškarane jote i kompirice prodavala se po 10 kuna, čaša vina žlahtine po 5 kuna, a bila je tu i škatula »daj ča daš«. Sav prikupljen prihod bit će doniran Centru za autizam Rijeka, koji će to investirati u nastavak izgradnje senzorskog parka. Jotu su kuhali obrtnici ugostitelji, uz pomoć ostalih kolega obrtnika i učenika Ugostiteljske škole Opatija. Glavni šef jote bio je poznati ugostitelj Hrvoje Margan, a glavni majstor kompirice bio je Miroslav Demartini. Jota nije bila samo preukusna, nego i oku impresivna – miješali su je i kuhali u padeli promjera metar i pol kako bi bilo dostatno za 600 porcija, a u njoj je bilo 60 kilograma fažola, 40 kilograma kupusa, 20 kilograma dimljene vratine, 20 kilograma kobasica i 7 kilograma pancete. Kompirica je pak pripravljana u padeli Udruge Palentar.