Vrijedna donacija

Deset klima uređaja za kostrenske osnovce, stižu i pametne klupe

Barbara Čalušić

Službena predaja donacije u školi / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Službena predaja donacije u školi / Snimio Damir ŠKOMRLJ

INA će ispred škole i u uvalu Žurkovo postaviti pametne klupe



KOSTRENA Deset klimatizacijskih uređaja vrijednih 40 tisuća kuna donirala je INA Osnovnoj školi Kostrena za klimatizaciju učionica u prizemlju na južnoj strani škole u kojima nastavu pohađaju učenici od 1. do 4. razreda.


U tim je učionicama postavljeno osam klimatizacijskih uređaja, dok su preostala dva uređaja postavljena u učionicu matematike na prvom katu škole i učionicu geografije u suterenu.


– Zahvaljujući ovoj donaciji bitno su se promijenili uvjeti boravka i rada naših učenika i profesora na čemu se INA-i u njihovo ime zahvaljujem. U nekim učionicama uvjeti su bili gotovo nepodnošljivi, posebno ove godine kada su i svibanj i lipanj bili iznadprosječno topli, kao u ostalom i rujan koji ne zaostaje za ljetnim temperaturama, poručila je jučer ravnateljica Osnovne škole Kostrena, gospođa Biserka Miškulin.




Erkki Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka uvjeren je da će klimatizacija učionica pridonijeti kvalitetnom provođenju i održavanju nastave. Najavio je i da će INA uskoro ispred škole i u uvalu Žurkovo postaviti pametne klupe.


OŠ Kostrena, Ina, pametna klupa, Snimio Damir ŠKOMRLJ


OŠ Kostrena, Ina, pametna klupa, Snimio Damir ŠKOMRLJ



– Time ćemo pridonijeti zaštiti okoliša i upotrebi prirodnih resursa za svakodnevno korištenje tehnologije. U suradnji s Općinom Kostrena sudjelovali smo u brojnim projektima od značaja za razvoj grada i općine, a INA će rado nastaviti biti aktivni član zajednice kad god za to bude prilike – istaknuo je Ranta.


Za solarne klupa Steora INA je također donirala 40 tisuća kuna, a riječ je o rješenju hrvatske tvrtke Include. »Pametne klupe« imaju solarno napajanje kojim omogućavaju bežično i žično punjenje mobilnih telefona i drugih uređaja poput tableta i laptopa te prikupljaju podatke o broju napunjenih uređaja, bilježe broj Wi-Fi korisnika i njihovu podatkovnu potrošnju, a prikupljaju i meteorološke podatke poput temperature i vlažnosti zraka i oborina.


Klupe imaju WI-FI pristupnu točku, bočno osvjetljenje i regulator uštede energije, a uz sve nabrojeno svojim atraktivnim izgledom i vizualno obogaćuju prostor.


Pristupnom Wi-Fi točkom na pametnim klupama, naziva »Hotspot života«, pristupne šifre ozivime194, Općina Kostrena se uključila u projekt »Oživi me«, pokrenut s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti poznavanja postupka reanimacije i pravovremenog prepoznavanja zastoja srca i pružanja pomoći.


Kampanju su osmislili Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatska kuća srca i Studentska ekipa Prve pomoći po uzoru na brojne europske zemlje.