Jubilej

Deset godina odjela za prirodne znanosti: U vrhu po znanstvenoj produktivnosti i zadovoljstvu studenata

Ingrid Šestan Kučić

Upisna kvota povećana na 40 mjesta – pročelnik prof. dr. Mladen Petravić   / snimio V. KARUZA

Upisna kvota povećana na 40 mjesta – pročelnik prof. dr. Mladen Petravić / snimio V. KARUZA

Odjel danas ima 35 djelatnika, od čega 20 u znanstveno-nastavnom zvanju, a uvode se i novi studijski programi. Tako Odjel uz nastavničke ima i istraživačke preddiplomske i diplomske programe, a obrazovna vertikala zaokružena je prošle godine otvaranjem doktorskog studija fizike



 Svečanom sjednicom Vijeća Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci jučer je proslavio svoj prvi jubilej, a iako je riječ o prvih deset godina počeci obrazovanja nastavnika fizike u Rijeci sežu u 1960. godinu kada je na Višoj stručnoj pedagoškoj školi osnovan Odjel za prirodne znanosti. Razvoja fizike u Rijeci prije osnivanja Odjela za fiziku prisjetila se Branka Milotić, studentica četvrte generacije nastavničkog studija matematike i fizike, a kasnije i dugodišnja sveučilišna profesorica, dok je na samo osnivanje Sveučilišnih odjela podsjetio nekadašnji rektor akademik Daniel Rukavina za čijeg mandata su i nastale te institucije. Odjel danas ima 35 djelatnika od čega njih 20 u znanstveno-nastavnom zvanju, prema riječima pročelnika, prof.dr. Mladena Petravića Odjel sve ove godine kadrovski jača, a paralelno s tim jačanjem uvode se i novi studijski programi. Tako Odjel uz nastavničke ima i istraživačke preddiplomske i diplomske programe, a obrazovna vertikala zaokružena je prošle godine otvaranjem doktorskog studija fizike.


– Preseljenjem u Kampus i dobivanjem 1.500 četvornih metara prostora dobili smo dovoljan prostor, a svi ti novi studijski programi, porast znanstveno-nastavnog osoblja i atraktivna lokacija doveli su i do kontinuiranog rasta broja studenata. Posljednjih godina upisnu kvotu od 35 mjesta popunjavamo u cijelosti, a ove godine kvota se povećava na 40 upisnih mjesta. Imamo studente iz cijele Hrvatske, a naši profesori sudjeluju i u nastavi drugih fakulteta riječkog Sveučilišta, kao i u znanstvenoj suradnji s tim institucijama, kazao je pročelnik.


Nastava je nešto, dodao je, što se na Odjelu shvaća jako ozbiljno, a to su prepoznali i studenti koji u anketama Odjel za fiziku svrstavaju u sam vrh, a ono što još čini Odjel za fiziku prepoznatljivim popularizacija je znanosti. Razne aktivnosti kojima je cilj približiti znanost građanima Petravić je ocjenio zaštitnim znakom Odjela, a jedna od novih aktivnosti tog tipa je i Subotnje jutro uz fiziku. U znanstvenom radu, kazao je pročelnik, Odjel je u pravom smislu istraživački, jer njegovi djelatnici sudjeluju u nizu najvećih svjetskih kolaboracija.




– Imamo i vrhunski opremljene laboratorije kojih se ne bi posramila ni puno veća i bogatija sveučilišta, a po broju znanstvenih publikacija i kvaliteti časopisa u kojima objavljujemo pri samom smo vrhu riječkog sveučilišta, istaknuo je prof.dr. Petravić.


U sklopu svečane sjednice Vijeća jučer su nagrađeni i najbolji znanstveni radovi mladih znanstvenika, te najbolji završni i diplomski rad, a među mladim znanstvenicima laureati su doc.dr. Ivna Kavre Piltaver i doc.dr. Tomislav Terzić, dok je studentica Dorotea Božičević nagrađena za najbolji završni rad te student Ivan Vuković za najbolji diplomski rad.