Podizanje svijesti

Danas počinje projekt “Samo veslaj”: Alen i Vigo kajakom s Krka kreću u avanturu života

Kristian Sirotich

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza



RIJEKA Trebali su krenuti 26. lipnja, ali zbog nestabilnih vremenskih uvjeta to nije bilo moguće. Sve je odgođeno za 24. srpnja, ali zbog istog razloga niti tada se nije krenulo. Iako dugoročna prognoza niti sada nije baš idealna, Alen i Vigo danas će ipak kajakom krenuti na put oko otoka Krka i na taj način će zaživjeti projekt »Samo veslaj«, osmišljen s ciljem podizanja svijesti i senzibiliziranja javnosti o autizmu, životu s autizmom i teškoćama iz spektra autizma. Točno u 11 sati s rta Vošćica Alen, Vigo i njihova malobrojna pratnja krenut će u prvu etapu za Viga velike avanture, što bi trebala okončati u nedjelju 30. srpnja na istom mjestu na kojemu je i startala.


Projekt »Samo veslaj« osmislila je Anđelina Toto, predsjednica udruge EDURI, kojoj je Alenova i Vigova svakodnevica itekako bliska i koja također živi iste probleme. Logo projekta, promotivni video, animacije djelo su učenika 3.M razreda Prirodoslovno-grafičke škole u Rijeci s razrednicom Ivom Vlah, a čitav projekt ne bi bilo moguće izgurati bez nesebične logističke podrške tvrtke Decathlon Hrvatska. Alen i Vigo tijekom svoje petodnevne avanture neće biti sami, sve će svojom kamerom zabilježiti znani fotograf Ivan Vranjić, a logističku podršku pružit će im Alenov brat Gordan i stariji sin Erik.


– Pripreme nam je pokvarilo loše vrijeme zbog kojega i kasnimo s čitavim projektom. Prognoza niti sada nije najbajnija, ali očito ne možemo čekati idealne uvjete. No, nećemo forsirati, ići ćemo koliko bude išlo. Maksimalno ću se prilagoditi Vigu – reći će Alen Grakalić,  kojega je na upuštanje u jedan ovakav projekt ponukala činjenica da okolina baš najbolje i ne razumije s kakvim se poteškoćama susreću roditelji djece s poteškoćama iz autističnog spektra.




– Akcija podizanja svijesti ne može štetiti, jer imaš priliku skrenuti pozornost na to kako stvari zaista funkcioniraju. Ne očekujem empatiju, ali toleranciju i inkluziju apsolutno. Na kraju, krajeva na tome moramo ustrajati. Ljudi ne žele prihvatiti ništa što je različito pa se dovedeš u situaciju da niti sam ne znaš kako bi što trebao prihvatiti – rekao je Alen.


Projekt »Samo veslaj« bit će podijeljen u pet etapa, Alen, Vigo i njihova malobrojna pratnja, prvi dan namjeravaju preći put od rta Vošćica do Vrbnika, drugi dan doći do Baške,  treći do Krka, četvrti do Malinske ili Njivica i zadnji dan ponovo osvanuti na rtu Vošćica. I baš u nedjelju pozivaju sve ljude dobre volje, sportaše, ljubitelje veslanja da im se pridruže, na kopnu ili moru, i zajedno zaključe jednu prelijepu priču u kojoj naši junaci samo žele da se poštuju i uvažavaju različitosti. Dakle, vidimo se u nedjelju na Vošćici.K. SIROTICH