Budi se istok i zapad

DANAS ĆE U RIJECI BITI ZABAVNO: Urnebesno od Prdele do »Prasca«

Edi Prodan

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Ono što je kod Prdele k tome uvijek zanimljivo – njegova je darežljivost. Svi će sudionici natjecanja na dar dobiti prigodne majice kao i jedan ukusni obrok."



Budi se istok i zapad ili kako bi Let 3 kazao »a istok se trudi da kao zapad bude« – bio bi to najkraći rezime najave današnje subote kad su u pitanju atraktivna događanja u Rijeci i njezinom širem području. Konkretno, najzanimljivije i najzabavnije ove će subote biti na Kantridi, lokalitet Morski prasac, Kraljevica – Črišnjeva – lokalitet »Sidro« koji svi znaju po nadimku vlasnika Prdele te Bakar – Kukuljanovo lokalitet pivovara Kaltenberg.


Krenemo li s istočne strane, jer na tom se dijelu svijeta rađa novi dan, kod Prdele je u 14 sati početak urnebesne – utrke u štiklama. Sve zainteresirane natjecateljice, naravno dobro su došli i natjecatelji koji uspiju nabaviti štikle adekvatnih veličina, moraju se prijaviti do 15 minuta prije početka utrke kad će im posebna komisija sa Žarkom Žeželićem Prdelom na čelu pregledati štikle: minimalna visina potpetice ne bi smjela biti ispod 5 centimetara.


Ono što je kod Prdele k tome uvijek zanimljivo – njegova je darežljivost. Svi će sudionici natjecanja na dar dobiti prigodne majice kao i jedan ukusni obrok. A obrok je – fritaja od vrganja, ubranih na višim predjelima Grobničkog polja i u Gorskom kotaru, i 200 jaja. Za one koji preferiraju morska jela, u specifičnoj Prdelinoj barci za kuhanje pripremat će se buzara od dagnji. Naravno, neće nedostajati ni dobre glazbe, kao ni urnebesne zabave.




Krenemo li na sjeverozapad, stanica će nam biti – pivovara Kaltenberg u Poslovnoj zoni Kukuljanovo. Tamo je najprije u 13 sati zakazan redoviti susreti vatrogasnih zajednica potpisnika povelje prijateljstva Plavo-zelena linija. U Oktoberfest šatoru na Kukuljanovu susrest će se predstavnici vatrogasnih zajednica i dobrovoljnih vatrogasnih društava s priobalja i kontinenta, a prisustvovat će mu 90-ak vatrogasaca iz čitave Hrvatske.


Ove godine domaćin susreta je DVD Bakar, dok je Povelja prijateljstva Plavo-zelena linija, potpisana 29. srpnja 1997. godine, u Novom Vinodolskom. Prvi su povelju činili VZ Bakar-Kostrena i 6 DVD-a s priobalja i s kontinenta – Kutjevo, Lobor, Novi Vinodolski, Slatina, Velika i Vodice. Povelja je inače nastala na prijedlog dr. Franje Gregurića, a težnja joj je učvršćivanja međusobne suradnje u vatrogasnom, kulturnom i sportskom životu.


Potpisnici povelje obvezuju se da će njegovati i razvijati prijateljske i dobrosusjedske odnose, kao i svekoliku suradnju u vatrogasnom, kulturnom i sportskom životu s ciljem daljnjeg upoznavanja i doprinosa na unapređenju svekolikih odnosa u suradnji između članova povezanih društava. No, to na Kukuljanovu nije sve, jer u večernjim satima na istom je lokalitetu zakazan koncert Atomskog skloništa. Kultni band žestokog zvuka koji je lani ušao u peto desetljeće postojanja ne nastupa pretjerano često, ali im s druge strane onda kad nastupe ne fali iskrenosti kao ni – siline. Zvuk k’o stvoren uz pivu!


I na kraju našeg pregleda »Budi se istok i zapad« – Morski prasac.


Sasvim sigurno jedan od najustrajnijih i najoriginalnijih beach barova na Jadranu u subotu će od 14 sati uživati u lijepom vremenu, koje će sasvim sigurno hrabriji iskoristiti i za kupanje, ukusnim srdelicama pripremljenih tako da zadrže veliku zdravstvenu kvalitetu, a sve uz svirku neumornih, neuništivih i sjajno kreativnih Kantridersa.


Fešta je na »Prascu« zamišljena kao svojevrsni oproštaj od iznimno dinamičnog ljeta – sjetimo se samo sjajnih humanitarnih susreta uz brudet i druge specijalitete – no kao nam je krenulo s vremenom, moglo bi toga biti još. Dodajmo da je zanimanje na Faceovom brojaču jako veliko, tako da bi na »Prascu«, zahvaljujući logističkoj trojki Tajči-Čarli-Mišo moglo biti – gužvovito urnebesno. Događanje je inače dio projekta Kantrida FKK 2020: Kantrida europski kvart kulture 2020.