Informativni centar

DAN RUŽIČASTIH MAJICA: U PG županiji manje vršnjačkog nasilja, a za to postoji dobar razlog

Romana Crgol

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Vršnjačko nasilje 2018. godine u Primorsko-goranskoj županiji palo je za 11 posto u odnosu na prethodne godine, a vandalizam za čak 15, što svakako upućuje na pozitivne učinke preventivnog djelovanja. 



RIJEKA – Povodom obilježavanja Dana ružičastih majica učenici drugih razreda Prve sušačke gimnazije, unatoč svojim prenatrpanim rasporedima, izdvojili su vremena kako bi sudjelovali na radionici »Uloga prijatelja u sprječavanju nasilja u mladenačkim vezama,« u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta. Cilj same radionice je suzbijanje raznih oblika vršnjačkoga nasilja na području Primorsko-goranske županije – a statistika 2018. godine govori upravo u prilog tomu kako prevencija doista jest ključan čimbenik pri smanjenju i sprječavanju vršnjačkoga nasilja.


– Vršnjačko nasilje 2018. godine u Primorsko-goranskoj županiji palo je za 11 posto u odnosu na prethodne godine, a vandalizam za čak 15, što svakako upućuje na pozitivne učinke preventivnog djelovanja. Na ovoj radionici učenici drugih razreda su se pak podijelili u više skupina s različitim ulogama kako bi se upoznali s raznim aspektima nasilja u mladenačkim vezama, glumili su same nasilnike i žrtve, kao i njihove prijatelje. Igra uloga korisna je u smislu razumijevanja kako spriječiti prijatelja nasilnika da čini nasilje ili kako pomoći prijatelju nad kojim je nasilje počinjeno – izjavila je policijska psihologinja Ingrid Mavrić.


– Odlučio sam doći na ovu radionicu kako bih nešto novo naučio o problemu s kojim se svakodnevno susrećemo, a premalo govorimo – rekao je jedan učenik, koji je koncept radionice, zanimljivo, opisao s riječima »stres« i »ljubav.«




Uz igru uloga također učenici su se također upoznali i s različitim institucijama koje pomažu u suzbijanju nasilja, te su naučili da ako primijete neki od oblika vršnjačkoga nasilja uz roditelje te školskog psihologa, mogu se obratiti i policiji, Centru za socijalnu skrb, pravobraniteljici za djecu te raznim udrugama i organizacijama koje se bave upravo suzbijanjem različitih oblika nasilja.