Sjećanje na žrtve nacizma

DAN OSLOBOĐENJA U KASTVU Izložba ‘Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera’

Andrea Bralić

Izložba u Muzejskoj zbirki Kastavštine privukla pažnju / Snimio Marko GRACIN

Izložba u Muzejskoj zbirki Kastavštine privukla pažnju / Snimio Marko GRACIN

Riječ je o fotoalbumu njemačkog vojnika Rienzera koji je aparatom bilježio vojni put svoje postrojbe tijekom 1944. na području Istre, Krasa i Kvarnera. Poseban značaj imaju fotografije snimljene tijekom travnja i svibnja 1944. kada su počinjena brojna zlodjela nad civilnim stanovništvom, među kojima je i zločin u Lipi



KASTAV Polaganjem vijenaca u čast svima koji su dali život za oslobođenje grada, danas je na Gradskom groblju Kastav obilježen Dan oslobođenja. U znak zahvale i sjećanja na žrtve, svijeće su zapalili predstavnici Grada Kastva i UABA Kastav.


Tim povodom, jučer je u Muzejskoj zbirki Kastavštine otvorena izložba »Iz fotografskog albuma Urbana Rienzera« – 1. bataljun SS policijskog puka »Bozen« 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera, autora Ive Mileusnića i Vane Gović.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN





Ova izložba je po prvi put postavljena prije dvije godine kada je javnosti predstavljen fotografski materijal iz Pokrajinskog arhiva Južnog Tirola u Bolzanu važan za rekonstrukciju ratnih prilika Krasa i okolice tijekom Drugog svjetskog rata.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



Riječ je o fotoalbumu njemačkog vojnika Rienzera koji je aparatom bilježio vojni put svoje postrojbe tijekom 1944. na području Istre, Krasa i Kvarnera. Poseban značaj imaju fotografije snimljene tijekom travnja i svibnja 1944. kada su počinjena brojna zlodjela nad civilnim stanovništvom, među kojima je i zločin u Lipi.


U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupio je mješoviti pjevački zbor KUD-a Halubjan.