Svečana sjednica Gradskoga vijeća

DAN GRADA Obersnel: Možemo biti ponosni gradom koji teče i koji – misli

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Uvjeren sam da će Rijeka, u novom razvojnom zamahu, i dalje ostati grad čiji građani znaju koje su istinske vrijednosti, zašto je važna otvorenost, tolerancija i solidarnost koju tako ljubomorno gradimo i čuvamo, poručio je sinoć riječki gradonačelnik, kazavši da je to ono što Rijeku čini drugačijom



RIJEKA Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća koja je održana u HNK Ivana pl. Zajca u povodu obilježavanja Dana sv. Vida, odnosno Dana grada, kazao je da je Rijeka već dugo Luka različitosti, a za godinu i pol, odnosno 2020. godine, bit će i Europska prijestolnica kulture.


– Izazov je to i prilika koja će vidljivo promijeniti naš grad i možda još i sami nismo svjesni koliko. Bivši »Benčić« već je počeo dobivati novo lice. Dio grada koji smo gotovo zaobilazili postat će tako, zahvaljujući zaista velikim europskim projektima, središte kulture, ali i puno više od toga. To je projekt koji će zaista promijeniti Rijeku, onako kao što su to velika sportska natjecanja mijenjala Zagreb, Split ili druge europske gradove koji su imali tu čast biti Europskom prijestolnicom kulture – poručio je Obersnel.


Pokretač i partner



U ime Vlade i premijera Andreja Plenkovića ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković čestitao je svim laureatima na nagradama, a svim građanima Dan grada Rijeke.– Ova Vlada razvila je partnerstvo u komunikaciji, a rezultat toga je da će Rijeka 2020. godine biti na ponos Hrvatskoj i Europi kao njezina prijestolnica kulture. Te godine Hrvatska će predsjedati Europskom unijom i tim više 2020. ima za sve nas veliko značenje. Ova Vlada se već odredila da je projekt EPK od nacionalnog, strateškog i razvojnog značenja i otvoreno ga podržava jer je riječ o nacionalnom događaju. Ukupno je devet ministarstava uključeno u zatvaranje financijske konstrukcije, a jednom sam ja na čelu. Osigurali smo uvjete za razvoj projekta marine u Porto Barošu, da se dio visokovrijednih lučkih objekata učini vidljivim i prepoznatljivim, izjavio je Butković. On je naglasio i važnost razvoja riječke luke koja mora postati intermodalno središte, a da bi to tako i bilo, realizirat će se šest razvojnih projekata vrijednih 880 milijuna kuna. Ministar je najavio da bi početkom sljedeće godine mogla početi gradnja ceste D 403, ali i prva dionica nizinske pruge. Butković je obećao i da će se nastaviti gradnja Sveučilišne bolnice jer je za to osiguran novac.– Svi ti projekti donijet će veliku korist za grad, ali i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, zaključio je Butković.


Dodao je da Rijeku mijenjaju i drugi razvojni projekti i inicijative zajednice koji pokazuju da Rijeka već sada itekako može biti sinonim za dobar život i dobar posao, za znanje, znanost, inovacije, za sport, uključivost i dijalog. Riječki gradonačelnik izrazio je nadu da će se konkretna sredstva osigurati i za novu sveučilišnu bolnicu jer to zaslužuju građani, pacijenti, vrhunski liječnici.– Ne mogu se složiti s predodžbom koja je stvorena u javnosti, i to bez stvarnih činjenica, da Rijeka stagnira i nazaduje u odnosu na druge gradove. Riječki su poduzetnici u 2016. godini, koja je zadnja obrađena, ostvarili dobit od 772 milijuna kuna. U istoj godini zbrojena, dakle ukupna dobit 5 drugih velikih hrvatskih gradova – Zadra, Splita, Osijeka, Dubrovnika i Varaždina, iznosila je 927 milijuna kuna. Rijeka više nije grad industrije 20. stoljeća, nego grad industrije 21. stoljeća. A gradska uprava bit će pokretač i partner svima koji svoj posao razvijaju u Rijeci i to otvoreno i transparentno, kao i do sada, obećao je Obersnel. Riječki gradonačelnik naglasio je da Rijeka i Riječani i bez poticaja reagiraju i jasno osuđuju mnoge pojave u društvu koje zadiru u ljudska prava.




– Jer ovaj je grad prije svega prepoznatljiv po ljudima – Riječankama i Riječanima i svima onima koji dolaze u ovaj grad. I zato sam uvjeren da će Rijeka, u ovom novom razvojnom zamahu, i dalje ostati grad čiji građani znaju koje su istinske vrijednosti, zašto je važna otvorenost, tolerancija i solidarnost koju tako ljubomorno gradimo i čuvamo. To je ono što Rijeku čini drugačijom, posebno danas kada su ljudska prava, a to znači prava manjina u svakom smislu te riječi, ponovno pod upitnikom. A kad se samo za trenutak zamislimo – svi pripadamo nekoj manjini. Svi smo mi odnekuda došli ili su ovdje došli naši preci, svi mi imamo neke poglede na život koji se razlikuju od većine drugih. Jesmo li zbog toga manje vrijedni? – zapitao je Obersnel, zaključivši da možemo biti ponosni gradom koji teče jer je to grad koji misli.



Riječki nadbiskup Ivan Devčić prisjetio se 15. obljetnice boravka Svetog Oca Ivana Pavla II. u Rijeci.– Sjećamo se kako nas je Papa svojim dolaskom i svojom prisutnošću na čudesan način tako zbližio i ujedinio da su razlike koje su često povod podjelama među nama ustupile mjesto onom što nas međusobno povezuje i zbližava. Duhovno i ljudsko ozračje koje je onih pet dana vladalo ne samo u našem gradu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, od sjevera do juga i od istoka do zapada, podsjećalo me je na zajedništvo koje smo živjeli za vrijeme Domovinskog rata, kada nam je bilo važnije ono što nas povezuje nego ono što nas dijeli. Dok je Papa pet dana boravio u našem gradu i u našoj domovini, svojom riječju i još više svojom nazočnošću usmjerio je naše duhovne rijeke jedne prema drugima, omogućujući tako da se međusobno obogaćuju i bujaju u jednu veliku rijeku zajedništva, uvažavanja i sloge. A upravo je to ono što nam je i danas potrebno, kada se, barem se tako čini, više trudimo oko toga kako razdvojiti »rijeke« koje je on pokušao spojiti nego kako ukloniti prepreke koje ih razdvajaju. Neka nam u tom smislu bude nadahnuće i narodna mudrost koja kaže »Slogom rastu male stvari, neslogom se i najveće raspadaju« ili »Sloga kuću gradi, a nesloga je ruši«, poručio je nadbiskup Devčić.


Novi vjetrovi


Predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat izrazio je uvjerenje da u Rijeci ima još puno, puno potencijala koji se mogu i moraju aktivirati.


– Vjerujem da nisam jedini ovdje koji želi da se u našem gradu pokrenu novi vjetrovi, novi pristupi i nove perspektive. Naime, gledajući Rijeku i s ove, i s one strane politike – ja zaista vidim sve te ljude koji žele nešto novo, nešto bolje. Nama treba samo malo one pozitivne građanske hrabrosti i vjere, treba nam malo više međusobnog uvažavanja i razumijevanja da se sve te dobre želje zakotrljaju u pravom smjeru. Zbog toga izdvajam ono što smatram vrlo važnim u tom procesu, a to je – riječko poduzetništvo, s naglaskom na poduzetništvu za mlade, poručio je Poropat, najavivši da će se zalagati osobno da Rijeka čim prije dobije i poduzetnički akcelerator koji će korisnicima Start-upa pomoći u daljnjem razvoju i širenju poslovanja na domaćem i stranom tržištu. Predsjednik Gradskoga vijeća dodao je da se moraju nastaviti projekti i prema drugim poduzetnicima, a izdvojio je jedan novi – Rijeka partner poduzetnika.



Nagrada Grada Rijeke za životno djelo uručena je Zdenku Botiću za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti. Zlatna plaketa Grb Grada Rijeke dodijeljena je Klubu navijača Armada Rijeka, Hrvatskoj udruzi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku mikroelektroniku-MIPRO, Nenadu Labusu, Hideyo Ashigaki, Darku Jurkoviću, Zakladi Sveučilišta u Rijeci, Davoru Tolji, Paolu Palminteriju te Suzani Samardžić. Godišnje nagrade dodijeljene su Jasminki Ledić i Zlatku Viciću.