Proračun

Čavle dižu kredit za obnovu škole i komunalna društva

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Za dogradnju škole, koju Općina Čavle financira s PGŽ-om, zadužit će se šest milijuna kuna, a još 850.000 kuna je za komunalna društva



ČAVLE Općinsko vijeće Čavle jednoglasno je usvojilo proračun za 2018. godinu, u iznosu od 36,6 milijuna kuna, u što je uključen kredit od šest milijuna kuna za dogradnju Osnovne škole Čavle i 850 tisuća kuna kreditnih sredstava za komunalna društva. Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić (SDP) u obrazloženju proračuna kao glavne projekte istaknula je rekonstrukciju i dogradnju OŠ Čavle, projekta vrijednog ukupno 14 milijuna kuna koji zajednički financiraju Primorsko-goranska županija i Općina Čavle, čija je realizacija započela u ljeto ove godine, a radovi bi trebali biti završeni početkom ljeta sljedeće godine.


Cvitan Polić najavila je nastavak revitalizacije Kaštela Grobnik, kao i obnovu spomenika u Sobolima, projekte prijavljene na natječaj Ministarstva kulture za koje je dobiveno ukupno 500 tisuća kuna, kao i projekt Putevima Frankopana, financiran s 85 posto sredstava iz europskih fondova koji kreće sljedeće godine i za koji planirana sredstva iznose 254 tisuće kuna, a njima će se označiti šetnice te postaviti stalni postav vojnih kostima u okrugloj dvorani Kaštela. Također, u programu Turizam 300 tisuća kuna rezervirano je za investicijska ulaganja u planinarskim domovima na Platku, a 28 tisuća kuna za udruženo oglašavanje Aerodroma Krk.


Urbana aglomeracija


– Projekt zatvaranja tribina NK Grobničan prijavljen je na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za proširenje groblja Cernik čeka se građevinska dozvola, proširenje javne rasvjete planira se u iznosu od 150 tisuća kuna, a uveden je i novi kapitalni projekt izgradnje nogostupa Buzdohanj, vrijedan 300 tisuća kuna, zbog novootvorene mogućnosti prijave na natječaj MUP-a za realizaciju projekta izgradnje nogostupa uz sufinanciranje Hrvatskih cesta d.d.




Za radne zone Soboli, Gorica i K1 planiraju se napraviti potrebni projekti, programi i elaborati, kako bi se moglo pristupiti rješavanju imovinsko-pravnih poslova, kazala je Cvitan Polić, dodajući kako Općina Čavle sudjeluje u Urbanoj aglomeraciji Rijeka kroz nekoliko prijavljenih projekata, a kako je planirano da izvedba krene u 2019. godini, potrebno je pojedine projekte i pripremiti – Klub starijih osoba, posudionica ortopedske opreme, cesta Radna zona Soboli i Multimedijalni postav Automotodroma Grobnik.


Pohvale vijećnika


Čavjanski vijećnici uglavnom su se pohvalno očitovali o novom proračunu, pa je tako SDP-ovac Mirko Vukelić kazao kako je riječ o razvojnom i socijalno osjetljivom proračunu. Vijećnike Marka Sobotinčića (PGS), Gorana Mavrinca (Akcija mladih) i Sandru Mohorić (SDP) posebno su razveselila znatnija ulaganja u poslovne zone, a Rajnu Broznić (ARS) zanimalo je o kakvim je ulaganjima riječ vezano uz Platak i Aerodrom Krk.


Vijećnici su, također, izrazili zadovoljstvo većim brojem projekata prijavljenim na razne natječaje i sredstva fondova Europske unije, kao i znatnijim proračunskim sredstvima planiranim za gospodarstvo. Odgovarajući na pojedina vijećnička pitanja, načelnica Cvitan Polić kazala je kako je u Velikom domu na Platku potrebno sanirati terasu, a kod Malog doma potrebna je sanacija unutarnjeg prostora.


– Ulaganja za promidžbu Aerodroma Krk vezana su uz udruženo oglašavanje, veći projekt u koji je uključeno 36 jedinica lokalne samouprave, kao i Županija, koji bi zajednički trebali izdvojiti šest milijuna kuna, a isto toliko dala bi i Hrvatska turistička zajednica. Po tom principu oglašavanja odlično funkcionira Zračna luka Zadar, kazala je Cvitan Polić.