Svečarski ugođaj

Blagdanska rasvjeta upalit će se 1. prosinca, središte Rijeke krasit će skoro sedam i pol kilometara novih žaruljica

Ljiljana Hlača

NL arhiva

NL arhiva

Za nove je lampice izdvojeno oko 530 tisuća kuna, a dosadašnja rasvjeta bit će djelomično raspoređena na ukrašavanje prostora oko klizališta na Gatu. Ukrasit će se i lokacije u 13 mjesnih odbora



RIJEKA Početkom prošlog tjedna započelo je postavljanje blagdanske rasvjete koja će biti upaljena za dva tjedna, odnosno 1. prosinca. Iako je prošlih godina grad bio ukrašavan uglavnom istim »materijalom«, ove godine čini se da neće biti baš tako: naime, Turistička zajednica grada Rijeke nabavila je novu svjetlosnu opremu, a svečarski ugođaj dobivaju i neke nove lokacije.


Advent na Gradini


– Novi nakit će biti postavljen na prostoru Trga Riječke rezolucije, koji predstavlja ujedno i novu zonu kićenja grada u odnosu na prethodne godine, te od Trga bana Jelačića, duž ulice Ante Starčevića, preko Korza, sve do Jadranskog trga. Nova rasvjeta ima ukupno 7.458 metara lampica (samo na trg otpada nekih dvije tisuće metara op.a.) i 20 ukrasnih motiva, za što je izdvojeno oko 530 tisuća kuna, objavljuje Grad Rijeka.


Dosadašnja rasvjeta bit će djelomično raspoređena na ukrašavanje prostora oko klizališta na Gatu, a iduće, 2019. godine, bit će raspoređena i na dodatne nove lokacije i to s obzirom na tehničke mogućnosti postavljanja.




Također ove godine, u sklopu Adventa na Gradini, dosadašnja svjetlosna dekoracija dopunit će se novim svjetlosnim elementima te proširiti i na park oko Trsatskog kaštela.


Uopće, ovogodišnje kićenje grada obuhvatit će i sljedeće ulice i lokacije: Trg Republike Hrvatske, Trg 111. Brigade, Ulicu Andrije Medulića, Trg Grivica, Trg mljekarice, Ulicu Blaža Polića, Ulicu Sokol Kula, Užarsku ulicu, Ulicu Pavla R. Vitezovića, Koblerov trg, Pavlinski trg i Ulicu Janeza Trdine, Ulicu Frana Supila, Fiumaru, ulicu Riva i Ulicu Ivana Zajca, Verdijevu, Titov trg, Šetalište A.K. Miošića, Strossmayerovu ulicu, početak Ulice Slavka Krautzeka i Frankopanski trg.


 Drvce na Korzu


Kićenje je predviđeno i na lokacijama 13 mjesnih odbora te na fasadama sljedećih objekata i zgrada: Korzo 16, Titov trg 3, Gradska biblioteka, Kazalište Ivana pl. Zajca, crkva svetog Jerolima, crkva svetog Vida, crkva Uznesenja blažene Djevice Marije, a okitit će se i područje u krugu Psihijatrijske bolnice Lopača.


Kada je riječ o jelama, za sada se ostaje na središnjem boru na Korzu koji se svake godine, osim uobičajenim kuglicama, ukrašava i onim posebnim – humanitarnim kuglicama dobrih želja – o čemu će javnost biti posebno i detaljno informirana u danima koji slijede.