Takala

Bakarska vodica pred važnim priznanjem

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



BAKAR – Obnova davno zapuštenih vinograda u Takalama započela je prije sedamnaest godina, 2002. godine, a od tada do danas zasađeno je tri tisuće sadnica vinove loze, lokalne sorte belina od koje su stari Bakrani proizvodili pjenušac Bakarsku vodicu. Ove godine zasađeno je 300 sadnica, a sljedeće se planira zasaditi još 500. Budu li uvjeti povoljni, u sljedećoj godini očekuju se u berbi dvije tone grožđa, iznio je to u izvješću o radu Poljoprivredne zadruge Dolčina predsjednik skupštine Vinko Mičetić, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Bakra. Vijećnicima su izneseni planovi razvoja koji se u dobrom dijelu odnose na oživljavanje zapuštene poljoprivredne površine na lokaciji Dolčina. Mičetić je istaknuo da obnova Takala od početka ima podršku Grada Bakra te da treba cijeniti dobrovoljni rad volontera.


– Očekujemo priznaje o izvrsnosti Bakarske vodice, što je preduvjet za zaštitu Bakarske vodice na razini EU-a. Kroz kvalitetnu suradnju s Turističkom zajednicom Grada Bakra, koja je i dosad davala podršku, Bakarska vodica mogla bi postati turistička atrakcija. Da bi se projekt turistički valorizirao, PZ Dolčina planira izgraditi kušaonicu, a na spoju Takala i Dolčine nedostaje plato za parkiranje na kojem bi se mogli zaustavljati turisti, kazao je Mičetić. Dodao je kako Poljoprivedna zadruga u Dolčini, podno Praputnjaka, namjerava aktivirati poljoprivredna zemljišta i temeljiti razvoj na ekološkoj proizvodnji. Namjera je od velikog broja vlasnika dobiti zemljišta u dugoročni zakup. Kada se potpišu ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta te zaokruži buduća površina koja će se kultivirati, to će biti osnova za apliciranje projekta za financiranje iz fondova Europske unije ili drugih izvora, u čemu PZ Dolčina očekuje stručno-logističku podršku i pomoć Grada Bakra. Za takav projekt Zadruzi bi trebao još jedan stručni djelatnik, kazao je Mičetić.


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić istaknuo je kako Grad Bakar snažno podupire projekt obnove Takala. Podsjetio je kako je uloženo četiri milijuna kuna iz gradskog proračuna, također, Grad plaća djelatnika Zadruge, a Bakarsku vodicu promovira dijeleći je partnerima i prijateljima. Klarić je kazao kako je Grad financirao i izdavanje Mičetićeve knjige »Vinogradarstvo Praputnjaka«. Komentirajući program daljnjeg aktiviranja Dolčine, Klarić je rekao da se radi o zanimljivom projektu, no da Grad Bakar nije vlasnik zemljišta te upozorio da je na Dolčini šuma čestica koje se ne mogu ni pobrojati, a da Grad nema instrumenata kojim može prisiliti vlasnike da predaju zemljišta Zadruzi, koja će morati pregovarati s vlasnicima i otkupljivati zemljišta. Što se tiče Takale, dodao je Klarić, druga je situacija, površine su veće.




– Takala je polučila vizualni efekt koji smo željeli te će Grad Bakar i dalje podržavati obnovu Takala, kao i promovirati Bakarsku vodicu kao brand, jer je jasno da Takale same po sebi neće biti isplative, no puno znače za promociju Bakra, zaključio je gradonačelnik Klarić.