'Škola za život'

BESPLATNE KNJIGE I TABLETI Tri riječke škole u eksperimentalnoj reformi. Evo što to znači za učenike

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prvašići i učenici petog razreda OŠ Nikola Tesla i OŠ Turnić te učenici prvog razreda PRHG dobit će i jedan gigabajt besplatnog prometa bežičnim internetom, dok će eksperimentalni udžbenici dočekati i sedmaše, ali samo za nastavu fizike, biologije i kemije



Prvašiće i petaše Osnovne škole Nikole Tesle iduće će školske godine na klupama dočekati besplatni udžbenici, a u rujnu će svatko od njih dobiti i tablet, kao i jedan gigabajt besplatnog prometa bežičnim internetom.


Sve će im to omogućiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a uz OŠ Nikole Tesle taj će privIlegij imati učenici istog uzrasta i u OŠ Turnić te učenici prvog razreda Prve riječke hrvatske gimnazije, jer riječ je o riječkim školama koje su ušle u provedbu eksperimentalnog programa »Škola za život«.


Tiskanje u kolovozu


Sve tri škole danas je obišla pomoćnica ministrice Lidija Kralj kako bi u susretu s nastavnicima odgovorila na njihova pitanja te ih uputila u sve ono što ih do rujna čeka. Nastavnici su tako mogli čuti kako će eksperimentalni udžbenici početi stizati već u svibnju te će nakon recenzija u digitalnom obliku biti proslijeđeni školama kako bi nastavnici mogli odabrati udžbenike, a njihovo će tiskanje biti u kolovozu. Eksperimentalni udžbenici bit će i na klupama sedmaša, no ne za sve predmete, već samo za fiziku, biologiju i kemiju.




– Predviđeno je da će minimalno 30 posto udžbenika biti u digitalnom obliku kako bi se smanjio broj papirnatih knjiga. Svaki će učenik imati tablet, a zahvaljujući teleoperaterima i besplatan bežični pristup internetu ne samo u školi, već i kod kuće. Ono što predstavlja prvi korak u provedbi eksperimentalnog programa edukacija je nastavnika, a ona će trajati kontinuirano, jer učitelj mora uvijek učiti. U eksperimentalnom programu nećete biti sami, a tijekom iduće školske godine svaka od 46 osnovnih i 26 odabranih škola u Hrvatskoj imat će najmanje četiri savjetnička posjeta, najavila je Kralj.


Svaka će škola, dodala je, raspolagati i s popriličnim fondom sredstava za opremanje i to ne samo za informatičku opremu već svega onoga što svaka škola procijeni da joj treba, a prve povratne informacije očekuju se već u lipnju.


– Moje je optimistično predviđanje da ćemo u rujnu 2019. godine frontalno krenuti s uvođenjem »Škole za život« u sve škole budu li te povratne informacije dobre, najavila je pomoćnica ministrice.


On-line edukacija nastavnika, koja je započela i radit će se kontinuirano, okupila je već 1.100 nastavnika, a Kralj je najavila i susret svih nastavnika uključenih u »Školu za život«, kao i roditeljske sastanke, jer kako je napomenula obrazovna je reforma prevažna da bi je mogao provoditi samo jedan čovjek. Dodajući kako će Ministarstvo »maziti i paziti« škole koje su ušle u eksperimentalnu fazu obrazovne reforme, Kralj je istaknula da su prednosti tih škola oprema koju će dobiti, kao i edukacija nastavnika.


Još se promišlja


Nastavnici koje je posjetila pomoćnica ministrice imali su priliku dobiti odgovore na pitanja koja ih brinu pa je tako Kralj odgovorala na pitanja praktičnog tipa poput toga što će biti izgubi li ili razbije učenik tablet.


– Tableti će imati produženu garanciju upravo zbog mogućnosti kvara, a uvest ćemo i sustav koji će nadzirati mobilne uređaje bez obzira na to gdje se nalazili. Nemamo još odgovore na sva pitanja. I mi još promišljamo, kazala je Kralj.


Uz pitanja kako će biti tretirani daroviti učenici te kako uskladiti ishode učenja pojedinih predmeta bilo je i onih nastavnika koji su izrazili skeptičnost u uspjeh »Škole za život«, jer kako je pojasnila jedna od nastavnica, u 35 godina radnog staža prošla je puno obrazovnih reformi, a ni jedna nije dovedena do kraja.