Pust va Kastve

Antonjski rog najavljuje maškarane nemotarije

Andrej Petrak

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Gradonačelnik Ivica Lukanović predat će ključeve grada u utorak, 17. siječnja, na Trgu Matka Laginje



KASTAV Pusni gradonačelnik preuzet će ključeve grada iz ruku još uvijek aktualnog kastavskog gradonačelnika Ivice Lukanovića u utorak, 17. siječnja, u 17.30 sati na Trgu Matka Laginje, u okviru programa Antonjski rog. Puhanjem u antonjski rog na blagdan sv. Antona bit će najavljen početak pusnih nemotarija, koje će u Kastvu potrajati sve do 1. ožujka i Čiste srijede, odnosno Pepelnice. Sve će, po tradiciji, završiti spaljivanjem pusta, simboličnog slamnatog krivca za sve nedaće koje su pogodile stanovništvo u proteklih godinu dana.


Grad Kastav jedini je s Pusnim statutom, po kojemu se na dan početka pusta dodjeljuju Zlatne broskve, specijalne diplome najboljim maškarama u prošloj godini. Žitelji Kastva i okolice te brojni posjetitelji imat će prilike u vrijeme pusta u Kastvu pogledati izložbu Vedrana Karuze pod imenom »Objektivom fotoreportera« u Guitar Caffeu, prisustvovati osmom maškaranom rallyju šarenih prometala Halubje – Liburnija, ili dočekati Frlanske zvončare u Rubešima odnosno Trinajstićima.

Budući da su u Kastavštini i danas vrlo popularni pohodi zvončara, Trg Matka Laginje tako će pohoditi Grobnički dondolaši i Halubajski zvončari. Svojom bukom zvona i zastrašujućim maskama, zvončari tjeraju zimu i zazivaju proljeće još od pretkršćanskog doba te u velikoj grupi obilaze sela svoga zavičaja davno utabanim stazama, bez obzira na vremenske prilike.


Poznato je kako su Halubajski zvončari 2009. godine uvršteni na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta kao čuvari folklorne tradicije i zavičajnog identiteta Halubja i Kastavštine. Posjetitelji će također na Pusnu sredu, 1. ožujka, u Rubešima i Jurčićima imati prilike prisustvovati suđenju i spaljivanju Pusta, i dakako, uvijek se lijepo veseliti s domicilnim gostoljubivim stanovništvom, kušajući pokladni kolač presnac i dobro kastavsko vino.