La Guardia American Day

AMERIKANAC U RIJECI Posveta jednom od najpoznatijih ”Riječana”: La Guardia je i danas spona za suradnju s New Yorkom

Andrea Bralić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Organizatore manifestacije »La Guardia American Day«, kojom se obilježava rođendan Fiorella La Guardije, u 2019. očekuje iskorak jer idu u SAD kako bi gradonačelnika New Yorka pozvali u Rijeku



RIJEKA Danas je u Rijeci održan drugi »La Guardia American Day« ili niz manifestacija kojima se obilježava rođendan Fiorella La Guardije, jednog od najpoznatijih stanovnika grada na Rječini s početka 20. stoljeća. Cjelodnevni program održan je na raznim kvarnerskim lokacijama, a sve je počelo ispred zgrade Korzo 2, gdje je La Guardia radio i živio tijekom svog boravka u Rijeci, kao konzularni predstavnik SAD-a. Na balkonu zgrade razvijena je američka zastava, te je odsvirana himna SAD-a. Uzvanici i organizatori su potom krenuli put Kraljevice, Krka i Vrbnika gdje su najboljim učenicima sedmih i osmih razreda darovani tableti. U tim su školama pisani i sastavi na temu »Amerika je…«, a neki su večeras pročitani izravno u program Radio Croatije iz New Yorka.


Naime, cijela manifestacija završena je druženjem na botelu »Marina« gdje je odigrana monodrama »Život i djelo F. La Guardije« u izvedbi Denisa Brižića. Gosti su potom uživali u posebno osmišljenoj večeri koju im je pripremio poznati kuhar svjetskog glasa Christian Misirača, koji je nekoliko godina radio u New Yorku. Na tanjurima su se našla jela od autohtone crne slavonske svinje pod nazivom »Mc Croata«. Uz meso crne slavonske svinje koje zbog iznimne kakvoće zovu »crnim zlatom«, točila su se vina PZ-a Gospoja iz Vrbnika.


Senad Uzelac, u ime organizatora Udruge Dea Modis, rekao je da ih iduće godine očekuje iskorak jer kreću put Amerike kako bi gradonačelnika New Yorka pozvali u Rijeku.– Fiorello La Guardia ostavio je veliki pečat u oba grada, stoga smatramo da on i danas može biti spona za dublju suradnju Rijeke i New Yorka – kazao je Uzelac.Uz Udrugu Dea Modis, organizaciju podržava Turistička zajednica Grada Rijeke, a ovogodišnji gastropartneri su Agroklaster Čista priroda, Osijek i PZ Gospoja Vrbnik.Fiorello La Guardia boravio je u Rijeci od 1904. do 1906. godine kao američki konzularni agent, a stanovnicima je ostao u sjećanju po velikoj ljubavi prema gradu i kao osoba koja je pomogla tisućama iseljenika, koji su iz Hrvatske potražili bolji život u Americi. New York pamti La Guardiju kao jednog od najomiljenijih gradonačelnika, po kojem se danas zove i tamošnja zračna luka.