Problemi u psihijatrijskoj bolnici

ALARMANTNO Lopači prijeti zatvaranje, KBC-u Rijeka hitno treba šezdeset medicinskih sestara

Barbara Čalušić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Predstavnici uprave bolnice jučer su se sastali sa zaposlenicima, a kako nam je nakon sastanka kazao ravnatelj bolnice Neven Ivanović, Grad Rijeka ipak je osigurao sredstva za povećanje plaća te zatvaranja bolnice u Lopači neće biti.



RIJEKA – Dvadesetak medicinskih sestara i tehničara Psihijatrijske bolnice Lopača prošlog je tjedna zbog otežanih uvjeta rada i malih plaća najavilo svoj odlazak iz ustanove i prelazak u Klinički bolnički centar Rijeka. Budući da je iz ove ustanove u manje od godinu dana uglavnom u riječku bolnicu prešlo desetak medicinskih sestara i da je po tom pitanju bolnica kadrovski ozbiljno devastirana, najavljeni odlazak još dvadesetak medicinskih sestara za bolnicu Lopača realno bi predstavljao i zatvaranje bolnice koja je jedina bolnička ustanova u Hrvatskoj čiji je osnivač lokalna samouprava, u konkretnom slučaju Grad Rijeka. Zbog toga PB Lopača nije potpisnik kolektivnog ugovora u zdravstvu te se internim pravilnikom određuje visina plaća ovisno o raspoloživim sredstvima kojima bolnica raspolaže. U proteklih deset godina plaće u Lopači smanjivane su četiri puta, a procjenjuje se da je prosječna plaća medicinske sestre u Lopači u odnosu na KBC Rijeka manja oko tisuću kuna.


Zamjerka PGŽ-u


Predstavnici uprave bolnice jučer su se sastali sa zaposlenicima, a kako nam je nakon sastanka kazao ravnatelj bolnice Neven Ivanović, Grad Rijeka ipak je osigurao sredstva za povećanje plaća te zatvaranja bolnice u Lopači neće biti.


– Situacija je ozbiljna. No danas smo održali sastanak sa zaposlenima i Grad Rijeka je novac osigurao kako bi se plaće uskladile s kolektivnim ugovorom u zdravstvu koji ćemo uvesti u naš pravilnik. Također, preselit ćemo jedan odjel u glavnu zgradu, s obzirom na to da sada radimo na četiri lokacije, te bi to preseljenje trebalo olakšati uvjete rada. Vjerujem da će nakon ovih intervencija biti medicinskih sestara koje su zainteresirane za povratak u našu ustanovu – kaže Ivanović koji procjenjuje da Bolnici Lopača za normalno funkcioniranje manjka desetak medicinskih sestara. No, već pet sestara i tehničara olakšalo bi rad u bolnici za koju Ivanović procjenjuje da će plaće zaposlenih biti povećane u srpnju nakon što se tijekom lipnja pravilnik uskladi s kolektivnim ugovorom u zdravstvu.




– Nikada nitko nije niti razmišljao o tome – odgovor je pročelnice gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karle Mušković na pitanje prijeti li Psihijatrijskoj bolnici Lopača zatvaranje.


– U Psihijatrijskoj bolnici Lopača postoji problem s nedostatnim brojem medicinskih sestara. No, taj problem postoji gotovo u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, pa tako i u KBC-u Rijeka kojemu nedostaje značajan broj medicinskih sestara. Svjesni problema, tražili smo od ravnatelja Psihijatrijske bolnice Lopača da se analizira financijska situacija s ciljem utvrđivanja potrebnih sredstava za povećanje plaća i to kako bi one bile na razini plaća u zdravstvenim ustanovama koje primjenjuju kolektivni ugovor u zdravstvu kako bi za tu namjenu osigurao dostatna financijska sredstva – objašnjava Mušković.


Ministarstvo zdravstva je devedesetih godina namjeravalo zatvoriti Lopaču pa je Grad Rijeka, kako bi ona nastavila s radom, preuzeo osnivačka prava budući da, kako to ističu u Gradu, nitko drugi to nije htio učiniti. Zamjerku iz Grada upućuju i prema Primorsko-goranskoj županiji koja financira samo one zdravstvene ustanove na svom području čiji je ona osnivač.


Prenizak limit


– Bolnica Lopača se ne financira iz decentraliziranih sredstava za zdravstvo koje, temeljem Odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u 2018. godini ostvaruje Primorsko-goranska županija. Prema tumačenju Primorsko-goranske županije, načelo za raspodjelu navedenih sredstava nije teritorijalno načelo već je važno tko je osnivač zdravstvene ustanove. Tako da PGŽ navedena sredstva raspoređuje u ustanove zdravstva kojima je ona osnivač. Smatramo da to nije točno i tražili smo očitovanje Ministarstva financija – upozorava Mušković te dodaje kako je limit Lopače ugovoren s HZZO-om neprimjereno nizak.



Kapacitet bolnice u Lopači iznosi 165 kreveta, od čega je s HZZO-om ugovoreno deset kreveta za liječenje kroničnih duševnih bolesti kod adolescenata, 40 kreveta za liječenje kroničnih duševnih bolesti kod odraslih, 20 postelja dnevne bolnice te tri ambulante – psihodijagnostike, socijalne psihijatrije i dječje i adolescentne psihijatrije. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku financira 20 kreveta. Za manji dio korisnika moguće je osigurati smještaj i liječenje na teret proračuna Grada Rijeke, u okviru Socijalnog programa Grada Rijeke, a preostali kapaciteti nalaze se na tržištu. U Psihijatrijsku bolnicu Lopača može se na teret Grada smjestiti socijalno ugrožena osoba, psihijatrijski bolesnik, ako ispunjava uvjete regulirane Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Rijeke. Prosječna popunjenost kapaciteta u bolnici iznosi 84 posto.



Umjesto pola milijuna kuna mjesečno koliko je potrebno za kapacitete Lopače, ugovoreni limit iznosi 351.000 kuna, što, smatra Mušković, dovodi do problema u financijskom funkcioniranju bolnice.


– U više navrata predlagala se izmjena i dopuna Mreža javne zdravstvene službe za provođenje bolničke djelatnosti, da Psihijatrijska bolnica Lopača bude većim dijelom u Mreži kako bi se većem broju pacijenata omogućilo liječenje na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. S tim u vezi tražilo se da se PB Lopači u Mreži doda još 50 tzv. kroničnih kreveta za odraslu populaciju koje bi trebalo ugovoriti s HZZO-om. Što se tiče punjenja tih postelja, ne bi bilo problema jer je već sada veliki pritisak na PB Lopača za prihvat pacijenata iz KBC-a Rijeka. I dalje ćemo tražiti dopunu Mreže javno zdravstvene službe.



Klinički bolnički centar Rijeka gotovo neprekidno objavljuje natječaje za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara. Prema procjeni predsjednice Sindikata zdravstva Hrvatske Radmile Čahut Jurišić, riječkoj bolnici u ovom trenutku nedostaje minimalno 60 medicinskih sestara. 


– Riječka bolnica ima velikih problema s manjkom medicinskih sestara i ako se taj trend nastavi i mi možemo zatvoriti KBC Rijeka budući da nam na natječajima polovina radnih mjesta ostane prazna. U slučaju riječke bolnice, glavni su problem uvjeti rada. Primjerice, mlada medicinska sestra koja dežura može zaraditi plaću oko tisuću eura, no zbog nedovoljnog broja sestara krši se kolektivni ugovor i ne poštuju turnusi dežurstava. Također, jedna sestra u bolnici nerijetko skrbi o 20 pacijenata te su ovo samo neki od razloga zašto i kod nas sestre odlaze u Dom zdravlja i u inozemstvo – objašnjava Čahut Jurišić.



Naime, Psihijatrijska bolnica Lopača zbog svoje blizine gradu predstavlja dobar izbor u izmještanju bolesnika iz KBC-a Rijeka; blizina i laka dostupnost, koja je stalna, imaju svoju ekonomsku opravdanost, dok s druge strane omogućava obiteljima laku dostupnost, te time manju marginalizaciju i stigmatizaciju bolesnika. Zbog blizine PB-a Lopača veća je mogućnost adekvatnog i pravovremenog prihvata bolesnika iz KBC-a Rijeka, a to znači i znatnu uštedu sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. To bi značilo da bi se tzv. »kronični« kreveti u KBC-u Rijeka još brže praznili i ne bi bilo velikih troškova prijevoza kako je to slučaj kad se pacijenti iz KBC-a Rijeka prevoze u PB Rab – smatra Mušković.