Županijski vijećnici u akciji

AKCIJA MLADIH O PLATKU I FORTICI: Akcija mladih nije na prodaju, a uvjete Burićeve prodaje ćemo valjda saznati

Tihana Tomičić

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

"Slučaj koji se ovoga vikenda na Platku dogodio s neočišćenim parkiralištem samo je jedan od mnogobrojnih propusta s kojima se ugrožavaju ne samo sredstva koja se pumpaju u projekt Platka, već i sam projekt. Drago nam je da su se nakon 24-satne prepiske na društvenim mrežama, umjesto daljnjeg manipuliranja podacima i rasprave, konačno odlučili ispričati svim građanima za napravljene propuste."



RIJEKA – Županijski vijećnici Akcije mladih Bojan Kurelić i Vjekoslav Rubeša reagirali su na zbivanja na Platku, kao i na poništenje natječaja za ravnatelja Centra za rehabilitaciju Fortica, uz pitanje koja je razlika između prihvaćanja odgovornosti i političke prodaje. Naime, podržupan Marko Boras Mandić bio im je poručio da su mogli podržati većinu u Skupštini, pa bi i sami mogli upravljati županijskim ustanovama, ali oni su uzvratili da nisu na prodaju.


– S obzirom na oštru polemiku koja se razvila u medijima i na društvenim mrežama vezano uz slučajeve Platak, Fortica, te upravljanje upravnim i nadzornim odborima u Primorsko-goranskoj županiji imamo potrebu još jednom jasno objasniti županijskim čelnicima i SDP-ovoj koaliciji da Akcija mladih nije na prodaju. Akcija mladih nikad nije imala problem s prihvaćanjem odgovornosti, to se može jasno vidjeti na primjeru Općine Lovran gdje već u drugom mandatu imamo svog načelnika koji je primjerice proračunom za 2018. godinu nadmašio puno veće općine i gradove koji ga okružuju, i gdje smo odgovornim vođenjem lokalne samouprave pokazali kako se preuzima odgovornost i upravlja. A s obzirom na to da županu i SDP-ovoj koaliciji nije jasna razlika između prihvaćanja odgovornosti i političke prodaje, moramo mu to pokušati objasniti, kazali su Kurelić i Rubeša.


– Prihvaćanje odgovornosti je odgovorno upravljanje javnim sredstvima i resursima u skladu sa zakonima i propisima isključivo u interesu građana. Nešto s čim se pohvaliti ne može tvrtka koja upravlja, između ostalog, Platkom, a u vlasništvu je Primorsko-goranske županije. Radi se o tvrtki Goranski sportski centar d.o.o. u koju godišnje ide direktno više od 4 milijuna kuna iz proračuna Primorsko-goranske županije te još puno milijuna koji se troše na razvoj Platka i ostalih objekata s kojim upravlja GSC.




Slučaj koji se ovoga vikenda na Platku dogodio s neočišćenim parkiralištem samo je jedan od mnogobrojnih propusta s kojima se ugrožavaju ne samo sredstva koja se pumpaju u projekt Platka, već i sam projekt. Drago nam je da su se nakon 24-satne prepiske na društvenim mrežama, umjesto daljnjeg manipuliranja podacima i rasprave, konačno odlučili ispričati svim građanima za napravljene propuste. I za sada neka rasprava o Platku ostane na ovom, a o detaljima ćemo pričati na narednoj sjednici skupštine Primorsko-goranske županije, kazali su, no rekli su da je o tim potezima još prerano govoriti.


Po njima, politička prodaja je trgovina pozicijama i javnim novcem za bezuvjetnu podršku izvršnoj vlasti. »Akcija mladih na to nikad nije pristala niti će pristati. To je način na koji funkcionira politika u cijeloj zemlji i način funkcioniranja koji nas je svih doveo na rub propasti. Podržati neki akt poput proračuna, a da ga u tom trenutku niste niti vidjeli, niti sudjelovali u njegovoj pripremi za mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima za Akciju mladih je politička trgovina«, jasno je poručio Kurelić, koji je spomenuo više primjera političkog kadroviranja u režini Županije, čije se posljedice sada vide.


Na pitanje o kome govori kad je riječ o političkoj trgovini, Kurelić je rekao:


– Nadzorni odbori i upravna vijeća su osnovno sredstvo političke trgovine na koju mi nismo pristali i nikad nećemo pristati, a na koji oblik političke trgovine je pristao Hrvoje Burić kao prevaga za županijsku većinu,nismo još utvrdili, ali ćemo vjerujem uskoro saznati.