Dobra sezona

Završnica proslave obljetnice turizma u Novom – za prste polizat!

Andrea Bralić

Kvaliteta je upravo ono čemu rivijera Novi Vinodolski teži, a potencijala zaista ima puno jer je riječ o jednom od najočuvanijih prostora za razvoj turističkih sadržaja u zemlji



Novi Vinodolski je grad s plažama, dugom šetnicom i čistim morem, grad bogate kulturne baštine, duge prošlosti i velike budućnosti. Novi Vinodolski je grad koji ima dušu – ovim riječima započinje brošura tiskana povodom 140 godina turizma Novog Vinodolskog, velike i značajne obljetnice čija se središnja proslava odvija upravo ovog vikenda.


Ovo je godina u kojoj se slavi i 730 godina Vinodolskog zakonika ali i godina u kojoj je počela nova era novljanskog turizma zahvaljujući otvaranju marine »Novi«, jedina koja u Hrvatskoj trenutno nosi pet sidara i obnovljenog hotela »Lišanj« s četiri zvjezdice. Kvaliteta je upravo ono čemu rivijera Novi Vinodolski teži, a potencijala zaista ima puno jer je riječ o jednom od najočuvanijih prostora za razvoj turističkih sadržaja u zemlji.



Odličnu promociju tijekom ove godine Novi Vinodolski je imao i zbog svog otočića San Marino odnosno Sveti Martin koji bi mogao postati nova europska hit-destinacija za vjenčanja. Naime, predstavnici specijalizirane njemačke agencije za organizaciju vjenčanja u suradnji s hrvatskom tvrtkom Wedding2book obišli su prije par mjeseci pitoreskni otočić i ostali potpuno oduševljeni viđenim. Ta se agencija bavi organiziranjem vjenčanja diljem Europe, a njezini predstavnici predviđaju da će za Kvarnerom odnosno Svetim Martinom vladati veliki interes.





Počeci turizma


U knjizi »Novi Vinodolski – prvo stoljeće turizma«, autora Srećka Kabalina, stoji da počeci novljanskog turizma datiraju od davne 1878. kada je obitelj Mrzljak izgradila vlastito kupalište uz bribirsku rivu. Nakon njih, kupališta grade svećenik Šegulja i trgovac Nikola Srića. Ta se godina bilježi kao godina početka razvoja turizma iako su preduvjeti stvoreni puno ranije, već 1746. kada je izgrađena cesta od Novog preko Vinodola i Bakra do Rijeke, a nešto kasnije i cesta kojom je kontinentalni dio Hrvatske povezan s morem. Prvo javno kupalište izgrađeno je 1886. godine, s osam kabina na plivaćim balvanima.


U tim vremenima kupanje je bilo dozvoljeno muškarcima kada bi vijorila crvena zastava na kupalištu, a ženama kada bi se istakla bijela zastava. To kupalište se 1889. seli u uvalu Lišanj čime započinje formiranje kupališno-turističke zone Novog Vinodolskog. Tri godine kasnije, obitelj Potočnjak gradi prvi novljanski hotel »Lišanj« otvoren 1894. godine. Imao je osam soba i jednu društvenu prostoriju.


Građevinski poduzetnik Ivan Mažuranić 1896. izgradio je hotel »Slavuj«, a istodobno poduzetnik Stjepan Piškulić počinje graditi i treći hotel na tom području »San Marino«. Izgradnjom hotela i pojavom prvih turističkih posjetitelja javlja se i potreba za gradnjom infrastrukture i komunalnih objekata, pa se 1884. gradi vodovod, obalni se put pretvara u šetalište, a Novi dobiva i gradsko kupalište sa 60 kabina.


Prvo Društvo za poljepšanje Novog i okolice osniva se 1902. godine, a sedam godina kasnije grad je proglašen morskim kupalištem i klimatskim lječilište, te počinje razdoblje ubrzanog turističkog razvoja čemu je doprinijela i Jadranska turistička cesta od Sušaka do Novog Vinodolskog koja je grad povezala s europskim, emitivnim središtima. O rezultatima tog vremena najbolje kazuje statistika prema kojoj je u Novom 1931. boravilo 2.406 turista dok ih je 1939. bilo gotovo 4 tisuće s ostvarenih skoro 63 tisuće noćenja.


Treća era razvoja


Ubrzo nakon Drugog svjetskog rata osniva se Mjesno ugostiteljsko poduzeće »Lišanj«, a 1953. i Turističko društvo. Osnivanjem tih dviju organizacija započinje treća era turističkog razvoja grada u kojoj Novi dopunjava infrastrukturu izgradnjom benzinske postaje na magistrali i u luci, izgradnjom pošte, otvaranjem ambulante, ljekarne, tržnice, ribarnice, novih kupališta i plaža, lučka ispostave, autobusne stanice, trgovina, tržnice i ribarnice i svih ostalih sadržaja kojima mjesto dobiva izgled suvremenog turističkog gradića. Od 1960. do 1980. izgrađuje se Turističko naselje »Zagori« i autokamp »Zagori«, depandansa hotela »Lišanj-Horizont«, te bungalovi i autokamp »Povile«. Upravo u tom razdoblju započinje i uzlet privatnog smještaja.


S nastankom države Hrvatske grade se manji hoteli i pansioni, raste broj posjetitelja u privatnom smještaju, turističko naselje »Zagori« pretvara se u Novi Spa Hotels Resort s pet zvjezdica ali s kampom izvan funkcije. Nažalost, ova investicija opterećena je brojnim problemima i barem zasad Novljanima nije donijela ono što je na tom atraktivnom prostoru svakako trebala.


Dvije marine


U zadnje dvije godine Novi je dobio čak dvije marine, »Mitan« i »Novi«, u privatnom smještaju ima 850 iznajmljivača s 5.800 postelja, a s radom je započeo i obnovljeni »Lišanj«. Sve se više razvija i turizam u zaleđu kroz izgradnju ruralnih vila i planinskih objekata, no prvi čovjek grada, gradonačelnik Velimir Piškulić, vjeruje da tek predstoji uzlet novljanskog turizma, a u prilog tome ide i veliki interes investitora:


– Novi Vinodolski kroz svoju se turističku povijest ima čime pohvaliti. Današnja ulaganja i interes za turizam, te jasna vizija grada garancija su da će se turizam i dalje razvijati kao najznačajnija gospodarska grana, te da ćemo vrlo brzo biti perjanica turizma na Kvarneru i šire. Dvije marine i obnovljeni hotel »Lišanj« samo su početak, a ono što bi trebalo uslijediti je vraćanje kampa uz Novi Resort u funkciju.


To je predivan prostor, prirodnog hlada drveća za 2 tisuće ljudi i takva bi ponuda Novom dala sasvim drugu dimenziju. I hotel »San Marino«, mađarskih vlasnika, ima građevnu dozvolu i nadamo se da uskoro kreću radovi. Naše najvrednije područje, od luke do hotela »Lišanj«, prostornim je planom određeno kao zona za gradnju hotela s četiri zvjezdice. Planirana je izgradnja još dva objekta sa po 200 soba i pratećim sadržajima.


Imamo i zonu malih hotela, a u prodaju ide i zgrada Doma zdravlja za što je također strogo određena turistička namjena, a s obzirom da imamo manjak hotelskih kreveta. Kada sve to napravimo, imamo zaleđe koje se proteže sve do Ogulina s ogromnim potencijalom razvoja, ističe gradonačelnik Piškulić koji kao vrlo važne projekte navodi i Aglomeracija Novi Vinodolski-Crikvenica-Selce, odnosno izgradnju kanalizacije, vodovoda i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kojima se rješava ključno pitanje očuvanja mora, a tu je i izgradnja zaobilaznice od Selca do Povila u dužini 9,5 kilometara koja se projektira, a radovi bi trebali započeti 2020. i trajati dvije godine. Gradonačelnik Piškulić zaključuje kako je Novi trenutno najpotentniji grad na Jadranu jer ima sačuvane najljepše prostore za turizam.


I njegov zamjenik, Tomislav Cvitković optimistično gleda na razvoj, pa uz postojeće privatne projekte, koji su doprinijeli diferencijaciji turističke ponude, poput Vinske kuće Pavlomir, Mitan Marine i Marine Novi, ističe da Grad ubrzano razvija infrastrukturu neophodnu za postizanje prepoznatljivosti na turističkoj karti svijeta.


– Dvije marine i luke izdvajaju nas kao atraktivnu nautičku destinaciju na ovom dijelu obale. Siguran sam da će cijela zajednica od toga ima dugoročne i višestruke koristi. Novi Vinodolski je napokon dobio sadržaj koji je nedostajao, a koji je ujedno postao i naša turistička atraktivnost. Pripremaju se i mnogi drugi projekti, poput šetnice uz Suhu ričinu, festivala glazbe, očuvanja kulturne baštine kroz modernizaciju muzeja u Frankopanskom kaštelu.


Radi se na uređenju dječjih igrališta, uređujemo sportske i rekreacijske zone, a sve s ciljem da se naši sugrađani i posjetitelji osjećaju ugodno u Novom Vinodolskom i okolnim naseljima, te da imaju mogućnost zadovoljiti svoje potrebe. Budućnost turizma vidim u razvoju selektivnih oblika turizma kojemu moramo pristupiti ozbiljnije i posvetiti se razvoju cikloturizma, pustolovnog i sportskog turizma. Strategija razvoja

Realizacijom svih planiranih projekata, koordinacijom svih dionika u turizmu, ulaganjem u marketinško znanje i aktivnosti, međusobnim podupiranjem, vjerujem da će Novi Vinodolski uskoro postati destinacija s pet zvjezdica, zaključuje Cvitković.


Direktor Turističke zajednice Novi Vinodolski, Vladimir Butković, kaže da su u prethodnici proteklom razdoblju, a i današnji turistički djelatnici dobro znali iskoristiti dobre strane za razvoj turizma kojima obiluje naša rivijera.


– Imamo geoprometni položaj, dostupnost morem, kopnom, povoljnu klimu, prirodnu i kulturno-povijesnu baština, turističku tradiciju, prepoznatljivost na tržištima, pozitivan stav domaćeg stanovništva prema razvoju turizma, većim dijelom dobro očuvan okoliš, stratešku dokumentaciju i planove, visoku razinu sigurnosti, te jedinstvo različitosti. Svjesni ogromnog značaja koji turizam predstavlja u gospodarstvu, ali i životu grada i građana Novog Vinodolskog krenuli smo zajedno s Gradom Crikvenicom i Općinom Vinodolskom u izradu Strategije razvoja turizma Crikveničko – Vinodolske rivijere za razdoblje od 2019. do 2029. godinu koju izrađuje Institut za turizam Zagreb.


To radimo upravo zbog činjenice da samo stručnim planiranjem turizma možemo izbjeći potencijalne greške i podići nivo naše destinacije na četiri pa čak i pet zvjezdica. Uvjereni smo da će ovaj dokument na najbolji mogući način precizirati naše razvojne prilike, a to su: novi turistički proizvodi, selektivni oblici turizma, diverzifikacija područja i proizvoda, valorizacija zaleđa, stalno unapređenje integralne kvalitete, mogućnost cjelogodišnjeg poslovanja, bolja pozicioniranost na tržištima, blizina Zračne luke Rijeka, održivi razvoj, te promocija lokalnog kulturnog identiteta, kaže Butković.


Točka na »i« ove značajne obljetnice mogao bi biti i dobar plasman na natjecanju Međunarodni zlatni cvijet 2018 (Comumunities in Bloom – CIB). Novljani su jedini predstavnici Lijepe Naše u kategoriji gradova, a pobjednik će se krajem rujna proglasiti u Kanadi, gdje je sjedište Krajobrazne ekološke asocijacije (KEA) koja dodjeljuje nagradu. U Novom Vinodolskom vjeruju u dobru promociju, no i sam ulazak u svjetsko finale veliko je priznanje za grad i turističku ponudu. Novljanima je već predana povelja FEST Zlatni INTERSTAS odnosno Certifikat – nominacija za Međunarodni zlatni cvijet CIB, a ovom je kandidaturom grad dobio priliku da se predstavi cijelom svijetu u godini velike obljetnice.