Proslavili rođendan

Velika fešta za 25 godina Pavlomira: Slovenci najbolje ispekli janjca

Nataša Car

Foto Nataša Car

Foto Nataša Car

Pobjednici prvog Otvorenog kupa Hrvatske u pečenju janjca ručnim načinom za novinare, u konkurenciji 17 prijavljenih ekipa, su bračni par Janez i Majda Kurbus s Radija Slovenske gorice



NOVI VINODOLSKI – U Pavlomiru je proteklog vikenda bilo jako živo, uz proslavu njihovog 25. rođendana u subotu i prvog Otvorenog kupa Hrvatske u pečenju janjca ručnim načinom za novinare u nedjelju. Od 17 prijavljenih ekipa pobjedu su odnijeli bračni par Janez i Majda Kurbus s Radija Slovenske gorice koji se nikada prije nisu okušali u pečenju janjca.


– Jučer smo naučili recept i danas pobijedili – kroz smijeh je rekao Janez Kurbus. Otkrio je da ni on ni supruga nikada nisu pekli janjca, već su samo provjerili recepturu na internetu, a neke stvari večer prije su im otkrili i kolege.


– Ovo nam je druga pobjeda, na Korčuli smo pobijedili prije pet godina kad smo kuhali brudet – pohvalio se Kurbus. Drugim mjestom se istaknula ekipa Radiotelevizije Srbije iz Beograda te Banja Luka College koja je odnijela broncu.




Pobjedi je prethodilo dugo pečenje janjca ručnim načinom, što znači da su novinari tijekom iznimno vrućeg dana sjedili tik uz vatru i ručno okretali janjce. No, ekipe su sve uspješno odradile do kraja. Predsjednik žirija Ivan Žganjer otkrio nam je što se sve ocjenjivalo.


– Prije svega izgled, zatim je li dobro pečeno, njegovu tvrdoću i ukus, a tu gledamo kako je začinjeno – rekao je Žganjer.


Prodano svo meso


Nakon prvih deset janjaca koje su kušali, predsjednik je otkrio da su svi relativno dobri, ali »nitko nije uspio ispeći baš onako kako treba«. Objasnio je da su natjecatelji uglavnom amateri koji se time ne bave, a janjci su preko noći bili u hladnjači pa se teže peče.


Da je svo meso bilo dobro, govori i čijenica da je sve prodano. Gosti su, naime, imali priliku uživati u ispečenim janjcima, uz kapljicu dobrog vina iz Pavlomira i glazbu sastava Nevera. Uz natjecateljsko meso, u ponudi je bila i janjetina s graškom bistroa Kod Bake iz Garešnice.



Ovo događanje bilo je uspješno, svi su se dobro zabavili i nije bilo ostataka, a zabavno natjecanje ima i turistički potencijal. Direktor TZG Novi Vinodolski Vladimir Butković pohvalio je sve sudionike za njihov trud u nimalo lakim uvjetima. Organizator je TZG Novi Vinodolski, pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski i Primorsko-goranska županija. Zlatni sponzor i domaćin je Vinarija Pavlomir. Ostali sponzori su Tiskara Sušak, KTD Ivanj Novi Vinodolski, KTD Vodovod Žrnovnica, Pilana Krasno, DVD San Marino Novi Vinodolski te Lovačka društva Koštunjak i Gradina.


Giuliano za goste


Večer prije velikog natjecanja Pavlomir je proslavio svoj 25. rođendan.


– Pozvali smo poslovne partnere s kojima surađujemo kako bismo ih počastili, a Grad Novi Vinodolski i Primorsko-goranska županija sve su počastili koncertom Giuliana – rekao je Miroslav Palinkaš.


Goste je, uz domaćina, pozdravio i predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić, novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, agronom Mihovil Juriša te Andrija Biro s kojim je Plainkaš prije 25 godina posadio prvu lozu pa su se na proslavi prisjetili zajedničkih uspomena.



– Večeras smo pripremili druženje uz nezaobilazni slavonski čobanac, ali smo stavili u njega malo žlahtine tako da imamo poveznicu – otkrio je Palinkaš. Uz to se na jelovniku našlo pregršt suhomesnatih delicija, pečena teletina pod pekom i kolači iz crikveničkog Milmana.


– Danas slavimo 25 godina od sadnje prvih vinograda u Vinodolu, povratak vinove loze u vinodolski kraj. Bit je u tome da je Pavlomir izdržao 25 godina i da smo posadili 30 hektara vinograda i vratili žlahtinu u Vinodol kao autohtonu sortu, koja povijesno pripada Vinodolu i od toga smo proizveli mnogo vrhunskih vina.


Nismo samo vratili lozu, nego smo se pozabavili ozbiljnim podrumarstvom, napravili smo podrume kapaciteta 250 tisuća litara, a godišnja prodaja nam se kreće od 150 do 200 tisuća litara – zaključio je Palinkaš. Pavlomir proizvodi vrhunska vina, pjenušce i rakije, a koliko su kvalitetni njihovi proizvodi, govore brojne zlatne medalje koje krase police vinarije.


Sudionici natjecanja


U pečenju su se okušali Turistički svet Beograd, Public vision GmbH Dusseldorf, RTRS Sarajevo, Slobodna Dalmacija Split, Radio Korzo Rijeka, HRT Radio Rijeka, Banja Luka College, Il Piccolo Trieste, Radio Slovenske gorice, Kanal Ri, Kronika Požeško-slavonska Požega, HRT Rijeka, Radiotelevizija Srbije Beograd, Riječanin Rijeka, VTV Varaždin, Radio Senj i Lovački vjesnik.