GDCK NOVI VINODOLSKI

U pohode prvašićima: Dobrodošlica u veliku obitelj Crvenog križa

Nataša Car

U povodu triju velikih obljetnica Hrvatskog Crvenog križa, ravnateljica GDCK-a Višnja Peričić posjetila je prvašiće u novljanskoj, bribirskoj i tribaljskoj školi, objasnivši im nastanak ideje o Crvenom križu i čime se on sve bavi



NOVI VINODOLSKI Danas je Hrvatski Crveni križ najveća humanitarna organizacija koja uz pomoć brojnih volontera obavlja aktivnosti vezane za javne ovlasti i djelatnosti. HCK posebno je ponosan na svoj rad s mladima pa je ravnateljica GDCK-a Novi Vinodolski Višnja Peričić odlučila posjetiti prvašiće triju osnovnih škola kako bi im poželjela dobrodošlicu u veliku obitelj Crvenog križa.


HCK ove godine slavi tri obljetnice – 140 godina humanosti na tlu Hrvatske, 65 godina od prvog darivanja krvi u Sisku te 25 godina samostalnog nacionalnog društva. HCK educira stanovništvo za pružanje prve pomoći, potiče dobrovoljno darivanje krvi, organizira aktivnosti vezane za zaštitu i promicanje zdravlja, djelovanje u kriznim situacijama, spašavanje života na vodi i ekološku zaštitu priobalja, zaštitu migranata, službu traženja te prikuplja materijalna i financijska sredstva. Posebno se ističe rad s mladima koji kroz razne aktivnosti razvijaju osjećaj humanosti, tolerancije, suosjećanja i međusobnog razumijevanja.


Peričić je posjetila prvašiće u OŠ Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, OŠ Dr. Josipa Pančića u Bribiru i OŠ Jurja Klovića u Triblju. Objasnila im je kako je nastala ideja o Crvenom križu i čime se on sve bavi. Putem publikacije HCK-a »Pomozi medi Jurici na putu do škole« djeca su naučila kako se treba ponašati na putu do škole, kada prelaziti pješački prijelaz, što učiniti u slučaju nezgode, koje brojeve nazvati i što reći na telefonu, kao i to da ne prekidaju telefonski razgovor prvi. Također su naučili što napraviti u slučaju malih ozljeda kao što su ogrebotine i porezotine te što napraviti pri krvarenju iz nosa. Svako dijete dobilo je na dar navedenu publikaciju i slatkiš.