Poetsko-glazbena priredba

“Teov put do prvog koraka”: Humanitarna večer za potporu malenom junaku

Franjo Deranja

Uz 15 pjesnika, s kojima je nastupio i kantautor Neven Barac, svoje su stihove govorili i čitali Teova mama i baka



CRIKVENICA U dvorani Zora održana je poetsko-glazbena humanitarna večer pod nazivom »Teov put do prvog koraka«. To je ujedno i naslov knjige što je u svojem drugom i proširenom izdanju predstavljena u toj prigodi.


Knjigu je na početku programa predstavila prof. Marija Gračaković koja je naglasila da su u toj novoj ediciji, nakon prve u kojoj je bilo 17 autora, u novom izdanju stihovi 88 pjesnika iz nekoliko zemalja, tako da ova zbirka ima i međunarodni značaj.


Sudionike susreta pjesnika – koji su došli iz Novog Vinodolskog, Grižana, Rijeke i okolice – pozdravila je u ime crikveničke Katedre Čakavskog sabora Kotor predsjednica Jasminka Rukavina.




Uz 15 pjesnika, s kojima je nastupio i kantautor Neven Barac, svoje su stihove govorili i čitali Teova mama Tina Jelenović i baka Snježana Buneta. Jedan od pokretača akcije za malenoga Tea, Nino Bijelac, osim što je govorio svoje stihove, podsjetio je također stihovima na nedavno preminuloga pjesnika i likovnog kritičara Tomislava Kovačevića iz Crikvenice.


Nastupili su još Mladen Barac, Stjepan Juričić, Franjo Deranja, Mirjana Klement, čije je stihove čitala Mirjana Vičević, Slavica Car-Frišova, Zlatica Balas, Davor Bakač, Biserka Spajić, Dubravka Zaharija, Anđa Jotanović, Alemka Brazzoduro i Mirela Petropoli.


Teo je rođen prije tri i pol godine i ima poteškoća s hodanjem i govorom, međutim za njegovu dijagnozu koja se pojavljuje jednom na dvadesetak tisuća novorođene djece u Hrvatskoj, HZZO ne plaća liječenje u inozemstvu gdje je takvom djetetu jedino moguće pružiti cjelovitu medicinsku skrb i rehabilitaciju.


Liječenje u Njemačkoj, kamo Teo mora često odlaziti, vrlo je skupo pa su ovakve humanitarne akcije značajna pomoć, ali još više moralna potpora i ohrabrenje roditeljima Tini i Davoru Jelenoviću i objema obiteljima – Buneta u Novom Vinodolskom te Jelenović na Krku.


Na Krku već više od tri godine, nedugo nakon Teova rođenja, djeluje i »Teov tim« koji je osmislio vizualni identitet čitave humanitarne akcije te uključio u aktivnosti i mnogobrojne sponzore. Teo je jednodušno, i to u više navrata, pa i ovom prigodom u Crikvenici, proglašen pravim malenim junakom s koliko želje i ustrajnosti se bori s nedaćama i poteškoćama u svojem odrastanju.


Teovi roditelji, te obitelji Jelenović i Buneta zahvalni su svima koji su se dosad uključili i onima koji se uključuju u ovu humanitarnu akciju.


Akcija se nastavlja, aktivnosti idu dalje kao i nastupi sudionika u poetsko-glazbenoj humanitarnoj seriji pod nazivom »Teov put do prvog koraka – uz našu pomoć«.