Odluke Vijeća

Spomenička renta u Novom Vinodolskom ubuduće upola manja

Nataša Car

Spomenička renta dosad je iznosila maksimalne četiri kune po četvornom metru, a novom odlukom se smanjuje na dvije kune. Ostvarenje proračuna u 2018. iznosilo je 47,3 milijuna kuna što je drugi najviši iznos od osnutka Grada, čemu je pridonio rast poreznih prihoda



U cilju poticanja razvoja i oživljavanje stare gradske jezgre, spomenička renta u Novom Vinodolskom ubuduće će biti upola manja. Spomenička renta dosad je iznosila maksimalne četiri kune po četvornom metru, a novom Odlukom Gradskog vijeća renta se smanjuje na dvije kune po kvadratu – rečeno je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.


Ostvarenje proračuna Grada Novog Vinodolskog u 2018. godini iznosilo je 47,3 milijuna kuna, što je ujedno i drugi najviši iznos od osnutka Grada. Prihodi od poreza na dohodak porasli su za 74,3% u odnosu na godinu prije, a razlog je pojedinačna uplata poreza na dohodak od kapitala nepoznatog obveznika.


Prihodi od nekretnina


Treba istaknuti i tržište nekretnina. Od 2017. porez na promet nekretnina u cijelosti pripada jedinicama lokalne samouprave. U 2018. zabilježen je rast od 40%. Rashodi su ostvareni u iznosu od 42,1 milijuna kuna. Dio viška prihoda i primitaka od 5,1 milijuna kuna ide na otplatu zajmova pa konačni višak iznosi 3,8 milijuna kuna.




I KTD Ivanj je kao pružatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada dostavio Gradu izvješće o radu za 2018. godinu. Ukupan prihod javne usluge prikupljanja otpada iznosio je 4,7 milijuna kuna, a trošak javne usluge 5,2 milijuna kuna.


Tri zone površina


Prihvaćena je i nova odluka o davanju u zakup javne površine. Dosad su javne površine bile razvrstane sukladno zonama za obračun komunalne naknade. Novom odlukom to se mijenja i predlažu se tri zone za razvrstavanje javne površine. Prvu će činiti Korzo hrvatskih branitelja, Trg Ivana Mažuranića, Obala Petra Krešimira IV., Obala kneza Branimira, Šetnica dr. Tuđmana i ulica Lukavice jer tu postoji najveći interes za zakup. U drugu zonu spadaju ostale ulice u mjestu Novi Vinodolski te Povile, Klenovica, Smokvica Krmpotska i Sibinj Krmpotski. U treću zonu ulaze Krmpote, Ledenice, Donji i Gornji Zagon, Bater i Breze. Visinu zakupnine ovisno o lokaciji i namjeni površine određuje gradonačelnik.


Stanovnici Jurkova moći će parkirati pred restoranom


Tijekom aktualnog sata gradonačelnik Velimir Piškulić dao je odgovor na pitanje o parkingu za stanovnike Jurkova koje je vijećnica Snježana Klaić postavila prošli put. Zbog izgradnje Doma zdravlja stanovnici ulice gube parkirna mjesta, a gradonačelnik je istaknuo da je postignut dogovor s vlasnikom restorana Slavuj te da će stanovnici tijekom sezone na parkingu kod restorana moći parkirati svoje aute. Dodao je da će se još sazvati sastanak radi detaljnih informacija.