Bespovratna sredstva za projekte

Sedam milijuna kuna za energetsku obnovu dviju škola u Crikvenici

Nataša Car

Za energetsku obnovu OŠ Vladimira Nazora dobiveno je oko četiri milijuna kuna / Foto Nataša CAR

Za energetsku obnovu OŠ Vladimira Nazora dobiveno je oko četiri milijuna kuna / Foto Nataša CAR

Radovi na Osnovnoj školi Vladimira Nazora te pripadajućoj sportskoj dvorani već su počeli, a Osnovna škola Zvonka Cara doći će na red na proljeće sljedeće godine



CRIKVENICA  Nakon energetske obnove objekta Dječjeg vrtića »Radost«, slijedi energetska obnova dviju crikveničkih osnovnih škola. Radovi na Osnovnoj školi Vladimira Nazora već su počeli, a Osnovna škola Zvonka Cara doći će na red na proljeće sljedeće godine. No, za oba su projekta već dobivena bespovratna sredstva u iznosu od 7 milijuna kuna.


Podsjetimo, nedavno je završena energetska obnova crikveničkog vrtića, vrijedna šest milijuna kuna. Grad je za navedeno ulaganje dobio potporu od milijun kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te jednaki iznos od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projektom su postignute velike uštede, zgrada je prebačena iz energetskog C-razreda u A-razred te je osvježena fasada, krov i stolarija i postavljene su fotonaponske ćelije za zagrijavanje vode. No, to je bio tek prvi od triju energetskih projekata odgojno-obrazovnih ustanova grada.


Operativni program


U tijeku je energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora te pripadajuće sportske dvorane. Vrijednost ugovorenih radova je gotovo šest milijuna kuna, a obnova se financira kroz provedbu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. temeljem sklopljenog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt »Energetska obnova Osnovne škole Vladimira Nazora u Crikvenici« koji je potpisan između Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Crikvenice u travnju ove godine.




Gotovo 40 posto od iznosa energetske obnove financira se bespovratnim sredstvima, dok je od preostalog iznosa 50 posto prijavljeno na Ministarstvo regionalnog razvoja i Europskih fondova za sufinanciranje. Drugim riječima, za energetsku obnovu Osnovne škole Vladimira Nazora u Crikvenici odobren je iznos od gotovo četiri milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.


U sklopu radova na energetskoj obnovi škole i školske dvorane postavlja se toplinska izolacija na fasadu, ravni krov, strop prema tavanu i mijenja se dio postojeće stolarije. Rok za izvođenje ovih radova je pet mjeseci od dana uvođenja u posao.


Važna sredstva


Već u proljeće iduće godine krenut će i energetska obnova druge crikveničke matične osnovne škole, Osnovne škole Zvonka Cara. Za navedenu energetsku obnovu Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Gradu Crikvenici gotovo dva i pol milijuna bespovratnih sredstava.


Iz Grada su poručili da veseli činjenica da će Grad Crikvenica za svoje tri energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova dobiti gotovo osam milijuna kuna bespovratnih sredstava od resornog ministarstva, što su za Grad Crikvenicu veoma važna sredstva. Grad Crikvenica iz godine u godinu sve više sredstava ulaže u programe i infrastrukturu za djecu te kao Grad prijatelj djece pruža ugodan i kvalitetan život i odrastanje djece na području grada, s čime će nastaviti i u idućim projektima.