Crikvenica i Novi

SVAĐA SUSJEDA OKO AGLOMERACIJE Hvala na 500 milijuna kuna, ali tko će biti glavni?

Anto Ravlić

Projekt Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce, doveo bi kanalizaciju u svaki kutak dvaju gradova i Vinodolske općine, no, uvjetuje spajanje dviju komunalnih firmi, crikveničke i novljanske, pa vijećnike brine jesu li ravnopravni udjeli od 43 posto pošten račun



CRIKVENICA/NOVI VINODOLSKI Animozitet je teška riječ, a rivalitet preblaga da bi se opisao odnos između Crikvenice i Novog Vinodolskog. Što god se dogodilo, uvijek se netko od susjeda osjeća oštećen, zapostavljen i prevaren.


U tom stilu nastavilo se u večeri odluke o »projektu generacije«, kada su gradska vijeća u Novom Vinodolskom i Crikvenici na dnevnom redu imala projekt Sustav odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce. Radi se o projektu »teškom« 500 milijuna kuna koji bi doveo kanalizaciju u svaki kutak dvaju gradova i Vinodolske općine. Naravno, svi su za projekt koji financira Europa, no problem je što projekt uvjetuje spajanje novljanskog Vodovoda Žrnovnice i crikveničke Murvice. Koplja su se lomila oko toga koliko će Crikvenica i Novi imati udjela u novoj firmi. U Novom pitanje zašto će se i crikvenički mulj odlagati u Novom i pomalo nezadovoljstva udjelom u vlasništvu, a u Crikvenici nezadovoljstvo vlasničkim udjelima. Slično i dan prije u Bribiru na Vijeću Vinodolske općine. Naravno, ima i razumnih ljudi koji shvaćaju da su granice u glavama između gradova besmislica. U jednom trenu digao se crikvenički vijećnik HSP AS Mato Gavran.


– Slušajući diskusiju čini mi se kao da nas dijeli Drina, a ne Dubračina od prijatelja iz Novog.




U pravu je bio i PGS-ovac Branko Kleković poručivši da bi Crikvenica, Novi Vinodolski i Vinodolska općina trebali biti jedna jedinica lokalne samouprave pa ovakvih diskusija ne bi ni bilo.


(Ne)pravedan omjer 


Naravno da su na kraju svi crikvenički i novljanski vijećnici digli ruke za projekt. No, točka koja se ticala samog osnutka nove firme, odnosno definirala postotke vlasništva, donijela je dva suzdržana glasa. Vijećnika Klekovića koji je istaknuo da nisu sporni postoci, već činjenica da mu nitko nije obrazložio matematiku, zašto baš po 43 posto Crikvenici i Novom Vinodolskom i 14 posto Vinodolskoj općini. U Novom Vinodolskom je po tom pitanju suzdržan ostao HSS-ovac Velibor Topolovec.


Je li omjer pravedan ili nije analizirali su brojni vijećnici, nudili svoju matematiku. Da li je to kapital, udio u potrošnji vode, odnosno tržištu? Vijećnike je brinulo tko će se zapošljavati u novom poduzeću koje će sjedište imati u Novom Vinodolskom. Crikveničani ili Novljani? Što će se dogoditi u slučaju razdruživanja nove firme jednog dana. Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina je podsjetio na iznimnu suradnju triju jedinica lokalne samouprave i prijateljski odnos u kojem nitko nije zapostavljen. Šefica crikveničkog SDP-a je zaključila da SDP nije zadovoljan omjerom vlasništva, ali da je najbitnije da velika ulaganja stižu u Crikvenicu. Šef crikveničkog HNS-a Žarko Stilin smatra da se mogla prolongirati odluka o udjelima u vlasništvu, ali je bio još praktičniji. Čovjeku koji prazni septičku jamu bitno je da dobije kanalizaciju, istaknuo je Stilin. HDZ-ov vijećnik Paulo Krmpotić je naglasio da Crikvenica u novom poduzeću dobiva više vlasništva no što je imala u sadašnjem Vodovodu Žrnovnica. Podsjetimo, Grad Novi je vlasnik 51 posto aktualnog Vodovoda koji pokriva tri jedinice lokalne samouprave, a Crikvenica 34 posto.


Generacijska odluka 


Na novljanskom vijeću je gradonačelnik Velimir Piškulić poručio da projekt poput Aglomeracije nije zabilježen na području Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodola. Prva faza vrijedna je 360 milijuna kuna, a druga faza koja obuhvaća Klenovicu, Smokvicu, Jadranovo i Vinodol vrijedna je dodatnih 120 milijuna kuna. Stali bi u razvoju turizma bez projekta Aglomeracije, istaknuo je Piškulić.


Aglomeracija je generacijska odluka, vrlo bitna za kraj, poručio je direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović. Direktor vodovoda je naglasio da će slični projekti širom Hrvatske 140 hrvatskih vodovoda u sljedećim godinama svesti na četrdesetak. Strateški je važno da se sami udružujemo, a ne da nas netko drugi udružuje i odlučuje o našoj budućnosti, smatra Uremović i dodaje da će budući vodovod stati u red većih vodovoda u Hrvatskoj. Na tom tragu je govorio i gradonačelnik Rukavina dodajući da su crikvenički i novljanski vodovod mogli potpasti pod riječki.