Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Ispis članka: ODRON U GRIŽANAMA Čula se tutnjava; niz strmo brdo otkotrljalo se oko 15 kubika kamenja - Novi List

NoviList.hr

ODRON U GRIŽANAMA Čula se tutnjava; niz strmo brdo otkotrljalo se oko 15 kubika kamenja

Tutnjava prestrašila mještane

9. svibanj 2019 21:30

Napisao: Nataša Car

‘’Kad sam čuo tutnjavu, izašao sam van očekujući rušenje aviona’’, priča Marijan Bolješić. Kada je izašao van shvatio je da se odlomila stijena koja je na putu prema dolje pokupila dosta drveća

Snimio Marijan Bolješić

GRIŽANE U Grižanama, točnije na vrhu Kotač između Klamaruše i Zabrala, malo iz 16 sati došlo je do odrona stijene. Niz strmo brdo otkotrljalo se prema procjeni očevica oko 15 kubika kamenja, no na svu sreću stradalih nema, osim možda pokoje zmije koje borave na stijenama.

Dobar pogled na cijelu priču imao je Marijan Bolješić. ‘’Kad sam čuo tutnjavu, izašao sam van očekujući rušenje aviona’’, priča Bolješić. Kada je izašao van shvatio je da se odlomila stijena koja je na putu prema dolje pokupila dosta drveća.

Odron s vrha Kotač u Grižanama, snimio Marijan BOLJEŠIĆ

‘’Sigurno dovoljno za cijelu zimu’’, smatra Bolješić. Materijal se razdvojio na dva dijela, a sve se zaustavilo dolje u šumi. I Zlatica Babić je čula zastrašujuć zvuk. ‘’Kao detonacija’’, opisala je, no nije imala tako dobar pogled na stijenu već je samo vidjela dim koji se digao.

Bolješića je najviše iznenadila količina. ‘’Odlomilo se jako puno, teško je reći točno, ali po meni oko 15 kubika’’, procijenio je Bolješić i dodao da se odron dogodio 100 metara dalje prema Grižanama vjerojatno bi stradala vodosprema Gobići. ‘’A još 100 metara dalje od vodospreme su prve kuće’’, rekaoje Bolješić.

Sva sreća pa se nitko nije našao u blizini kad se odlomila stijena. Ni Bolješić ni Babić ne pamte ovako masovan odron. ‘’Nije prvi put da se ovako nešto dogodilo, no nikad u toj količini’’, kažu. Oboje su se prisjetili kad se odlomila stijena na lokaciji Baba, no i tada se odlomio puno manji komad.