Karnevalski šušur

Novljanski mesopust kreće od 9. veljače: Evo što čeka posjetitelje

Franjo Deranja

Glavni dio zbivanja počet će Prvin napovidanjen u četvrtak, 9. veljače, a nastavlja se iduća dva četvrtka, 16. i 23. veljače. Mlada mesopustova je 12. veljače, a Mesopusna nedilja bit će 26. veljače

NOVI VINODOLSKI Novljani će i ove godine održati sve svoje događaje povezane uz tradicijski kalendar mesopusnih zbivanja.Glavni dio tih događaja počet će »Prvin napovidanjen«, i to u četvrtak, »prvi četrtak«, 9. veljače. To će se nastaviti iduća dva četvrtka, 16. i 23. veljače, »Mlada mesopustova« uslijedit će 12. veljače, a »Mesopusna nedilja« bit će 26. veljače. Vrhunac svetkovina povezanih uz pravne pokladne običaje i zazivanje plodnosti proljeća, odvijat će se od te »Mesopusne nedilje« do »Čiste srede«, 1. ožujka.Tradicijsko novljansko narodno kolo i junačka, domoljubna pjesma »pivačih va koli« moći će se vidjeti i čuti 26., 27. i 28. veljače. To je i najsvečaniji dio običaja kada se u narodne nošnje oblači i »muško i žensko« u Novom Vinodolskom. Kada je svojedobno Šime Strikoman snimao u Novom Vinodolskom milenijsku fotografiju, u novljanskoj luci okupilo se više od tri stotine Novljanski i Novljana, od najmlađih do najstarijih, odjevenih u tradicijske narodne nošnje. Tih nošnji ima još po kućama i obiteljima, ali ovaj broj govori o onima koji se mogu odjenuti i koje ima tko odjenuti.Stihovi »žitka«, osude krivcu za sve nedaće, čovjeku od slame, Mesopustu, napisani u rimovanom osmercu, čitaju se u utorak, »mesopusni utorak«, što znači, ove godine 28. veljače.

Uz ovaj narodni običaj već se godinama održava i »Mesopusni šušur« i »Novljansko prelo«. Prvo »Prelo« održano 1994. godine pa će ove godine biti održano 23. put. Idejni začetnik i scenarist tog pučkog igrokaza je Miljenko Žanić, a ostvaruje ga zajedno s članovima mnogobrojnog Mesopustarskoga društva.


Tog dana, a to je redovito na »Mesopusni pondiljak«, što će ovaj put biti 27. veljače, velika dvorana Doma kulture redovito je pretijesna.



Uz program »Šušura« i »Prela« obznanjuje se satirični ilustrirani godišnjak »Travica« (prema mjestu na frankopanskom kaštelu na kojem je postavljen Mesopust). List obiluje zanimljivim tekstovima i, što je jednako značajno, kvalitetnim fotografijama iz prošlosti i iz novijeg vremena održavanja ovog običaja. List »Travicu« već više od dva desetljeća uređuje Novljanin Fedor Mudrovčić, a suradnici su mu mnogobrojni Novljani.





S obzirom na očito i redovito uključivanje u obavljanje novljanskim mesopusnih običaja, uz one starije, svake godine sve više mladih Novljana, može se optimistično reći kako se običaj, koji je ujedno i zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, uspješno održava i obnavlja i da će ga biti i ubuduće.