Deveti put

Mošćenička Draga: Tradicijske barke na trodnevnoj fešti

Marina Kirigin

Foto: Sandro Rubinić

Foto: Sandro Rubinić

Ekomuzej Mošćenička Draga – interpretacijski centar Kuća od mora dobit će oznaku člana Asocijacije pomorskih muzeja Mediterana, nakon čega će uslijediti svečano porinuće obnovljenog kvarnerskog guca iz 1912. godine



MOŠĆENIČKA DRAGA Deveta Smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi koje se odvijaju u sklopu europskog projekta »Mala barka 2« iz Operativnog programa Interreg Slovenija – Hrvatska čiji je cilj turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda održat će se od 14. do 16. srpnja. Ovogodišnja manifestacija nudi bogat program koji osim atraktivne regate na kojoj će nastupiti 30-tak tradicijskih barki tipa guc, pasara, gajeta, leut, batana i drugih opremljenih tradicijskim jedrima uključuje i revijalno veslanje tradicijskih barki s glazbenom pratnjom, smotru barki plovidbom ispred rive, te tematske izložbe i predavanja, zanimljive radionice tradicijske brodogradnje te radionice mornarskih, nautičkih i ribarskih vještina. U goste dolaze i članovi Udruge Palagruža iz Komiže koji će prezentirati komišku kuhinju. Manifestacija će obilovati i glazbenim sadržajima i drugim zanimljivostima kao što su laser show i vatromet.


Na otvaranju manifestacije dodijelit će se oznaka člana Asocijacije pomorskih muzeja Mediterana Ekomuzeju Mošćenička Draga – interpretacijskom centru Kuća od mora, nakon čega će uslijediti svečano porinuće obnovljenog kvarnerskog guca iz 1912. godine.


U sklopu manifestacije održat će se sajam eko-etno proizvoda Kvarnera i ribarske večeri s prigodnom ponudom jela i pića, a u restoranima će se nuditi posebna jela, meni Mala barka, na bazi autohtonih namirnica Kvarnera, najavili su organizatori manifestacije, Ekomuzej Mošćenička Draga u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke Draške barki), Turistička zajednica i Općina Mošćenička Draga te Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre. Svečano otvaranje manfestacije zakazano je u petak, 14. srpnja u 19 sati u Mošćeničkoj Dragi, u Ekomuzeju i na rivi.