Završna etapa

Marina ulazi u završnicu: Pri kraju gradnja nautičarske luke u uvali Podbaran

Franjo Deranja

Uskoro započinje postavljanje elektroinstalacijske mreže i vodovodnih instalacija sa sustavom hidranata te izgradnja glavnog poslovnog objekta marine



NOVI VINODOLSKI Radovi na gradnji nove luke nautičkog turizma, desetljećima priželjkivane marine u uvali Podbaran, ušli su u završnu etapu. Nakon gradnje dvaju lukobrana, koji su nastali produljenjem Bribirske rive kao primarnog i Vele rive kao sekundarnog lukobrana, te refuliranja, to jest jaružanja morskoga dna, pa onda i planiranja i formiranja nove operativne obale, idućih dana slijede radovi na postavljanju elektroinstalacijske mreže, vodovodne instalacije sa sustavom hidranata, a istodobno počinje i izgradnja glavnog poslovnog objekta marine. Radove na elektroinstalacijskoj mreži izvode djelatnici tvrtke Kabel iz Novog Vinodolskog.


Uz četiri pontona od kojih je svaki dug 114 metara i ukupne duljine 456 metara, što znači da je sveukupna duljina privezišta dvostruka i iznosi 912 metara, bit će mogućnost vezanja 204 brodice. Broj je s ranije planiranih 225 vezova smanjen zbog komoditeta svakog pojedinog veza i kvalitetnijeg čuvanja i opsluživanja brodova i jahti.



Prema prvim najavama o mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta, u novoj gradskoj marini bit će, na samom početku rada tog nautičko-turističkog kompleksa, otvoreno dvadesetak novih radnih mjesta. Pojedinosti će biti više poznate kasnije, sa završnicom radova na objektu, iduće godine. Taj bi se broj zaposlenika, u nastavku rada marine, trebao u dogledno vrijeme i udvostručiti.





Radove izvode djelatnici glavnog izvođača GPP-a Mikić iz Omišlja, a odgovorni rukovoditelj gradilišta je Zdravko Buk, koji najavljuje završetak svih radova i dovršetak nove gradske marine za iduće ljeto što znači do početka lipnja 2017. godine.


Na operativnoj obali bit će u središnjem poslovnom objektu, osim prodavaonica nautičke opreme i asortimana ostalih potrepština smještene prodavaonice s popularnom ponudom i sadržajima opće namjene. Nova luka nautičkog turizma značajno će podići razinu kvalitete cjelokupne ponude turističkog Novog Vinodolskog koji će se uskoro sasvim približiti svojoj jubilarnoj 140. obljetnici.Znatno će se promijeniti i panoramski izgled grada kojim će ubuduće dominirati brodice i jahte te barke domaćih žitelja kojih je i sada više stotina uz postojeće lučke kapacitete privezišta.

Novi Vinodolski ujedno će time preseliti dio tokova svakodnevnog života iz središnjeg dijela grada na obalu i u luku. Poznato je da vlasnici brodica u marini, a to je svojstveno i provjereno u svakoj marini, rado posjećuju i obilaze svoje plovne objekte i tijekom zimskog razdoblja čime pridonose živosti grada i izvan ljetne sezone pa tako produlje vrijeme komercijalnog poslovanja u gradu turizma kakav je Novi Vinodolski dosad bio uglavnom i samo ljeti.