Nakon više godina

Kultni crikvenički objekt opet na tržištu: Prodaje se hotel Miramare

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Početna cijena je 14 milijuna kuna, a interes su iskazali domaći i strani investitori. Prije tri godine je početna cijena bila 44 milijuna kuna, a potom se cijena za objekt na elitnoj lokaciji spuštala. Lokacija je, uz bogatu povijest, zapravo jedini plus



CRIKVENICA Hoće li crikvenički hotel Miramare napokon dobiti vlasnika? Nakon vakuuma zbog žalbe građevinara od gotovo dvije godine pokrenut je proces prodaje. Hotel se prodaje putem FINA-e. Početna cijena je 14 milijuna kuna. Postoje zainteresirani investitori iz Hrvatske i inozemstva, objašnjava stečajna upraviteljica Blaženka Prpić. Teško je očekivati da će hotel dobiti vlasnika već nakon prve dražbe, vjerojatno će potencijalni kupci kalkulirati i tražiti svoju priliku u nekoj od sljedećih prodaja, kada bi cijena mogla pasti.


Bogata povijest


Prije tri godine je početna cijena bila 44 milijuna kuna. Potom se cijena spuštala. Hotel se nudio za 15 milijuna kuna. Već se trljalo ruke jer su svi bili sigurni da će hotel otići s lakoćom. No, uslijedio je šok. Sva obećanja potencijalnih investitora koji su najavljivali da stižu s koferima punim kuna, pokazala su se promašenima. Zašto hotel nije prodan, unatoč uvjeravanjima potencijalnih kupaca da je prodaja gotova stvar, nikad nije razjašnjeno. Čini se da je situacija danas drugačija i da bi hotel napokon mogao u obnovu.


Hotel je na elitnoj lokaciji, što je najveći plus. Možda i jedini, uz njegovu bogatu povijest. Minus je što je hotel pod zaštitom pa će pri obnovi objekta investitor morati surađivati s Ministarstvom kulture koje će tražiti da hotel zasja u novom sjaju pod strogim uvjetima. To poskupljuje investiciju, no s druge strane vlasnik će dobiti izgledom najatraktivniji hotel u Crikvenici.




Hotel Miramare izgrađen je prije 112 godina i jedan je od prvih velikih hotelskih objekata na području crikveničke rivijere. Sagrađen je 15 godina nakon prvog hotela, današnjeg Kvarner Palacea. Prilikom gradnje primijenjeni su karakteristični arhitektonski oblici tog vremena s lođama, balkonima i terasama. Detalji na pročelju izgrađeni su u stilu secesije. Hotel je u unutrašnjosti sačuvao originalnu koncepciju. Miramare je tipičan za hotelske objekte iz doba početka razvoja turizma, ali pripada među uspjelija i kvalitetnija ostvarenja te vrste na kvarnerskom području. Nudio je glamur i 70 luksuznih soba, a već dva desetljeća tek je ružna slika u središtu Crikvenice, uz samu gradsku plažu.


Beskućnici i narkomani


Prije više od desetljeća počela je obnova hotela i gradnja modernog aneksa u koji su se trebali smjestiti wellness, fitness i dvorana za održavanje seminara. Sve je naglo i zagonetno stalo prije desetak godina. Firma Hotel Miramare Crikvenica u vlasništvu Austrijanaca hrvatskih korijena otišla je u stečaj krajem 2011. godine. I od tad je Miramare ruglo na elitnoj lokaciji. Turisti često pitaju da li je hotel razrušen u Domovinskom ratu. Jedno vrijeme u hotelu su noćili beskućnici, skupljali se narkomani. S hotela su otpadali dijelovi fasade, dijelovi balkona. Predstavljao je opasnost za prolaznike, postavljene su skele radi zaštite.