Dani Ad Turresa

Krv gladijatora i romantika na crikveničkom trgu

Anto Ravlić

Gladijatori su se borili tako žestoko da je potekla i krv, a za dah romantnike zaslužan je Nijemac koji je pred Cezarom, legionarima i plebsom zaprosio svoju ljubav 



CRIKVENICA Dani Ad Turresa obilježili su vikend u Crikvenici i podsjetili na doba kad su Rimljani hodali današnjom Crikvenicom. Manifestacija se odvijala na tri lokacije. Sve je započelo u Preradovićevoj ulici dječjom radionicom u kojoj su se izrađivali štitovi i mačevi te natjecanjem u antičkim igrama.


U Preradovićevu ulicu slijevali su se posjetitelji koji su tražili Muzej Grada Crikvenice i izložbu 845° – Ad Turres koja priča storiju o antičkoj Crikvenici prije dvije tisuće godina. 


   Program se odvijao i na arheološkom nalazištu Ad Turres gdje se palila antička peć. No, najviše događanja zbivalo se na Trgu Stjepana Radića koji je bio zatvoren za promet. I još jednom se pokazalo da je trg puno atraktivniji i ležerniji kad nije potrebno obazirati se na automobile.




Na trg je stigla povorka koja je krenula od Gradske knjižnice. Atraktivni su bili legionari legije Gemina XIII koja je pokazala kako izgledaju bojne pozicije kornjača i klin.


Crikveničane je posjetio i sam Cezar, gradom je šetala glavna svećenica Vestalka, plesale su antičke plesačice, uzdahe su mamili krotitelji vatre.


Umjesto logora vitezova koji su prije dva tjedna vratili Crikvenicu u doba Frankopana, podignuti su rimski logori. Kao i prošle godine, igrao se antički nogomet i kušalo antička jela te isprobavalo u antičkim zanatima. 


  Ostao bez zuba


Atraktivnošću su se isticale borbe gladijatora. Ako je netko pomislio da se radi o predstavi i pukom zveckanju oružjem, prevario bi se. Jedan gladijator ostao je bez zuba, a potekla je i krv s ramena gladijatora koji nije uspio izmaći bodežu. Dani Ad Turresa posebno su bili atraktivni najmlađima.


Zadivljeno su gledali gladijatore i legionare. Nakon nastupa gladijatori i legionari su skidali sa sebe opremu i davali djeci da je probaju. I najmlađi su se uvjerili da nije lako staviti kacigu. Još da su probali kako je boriti se s opremom teškom 20 kilograma. Niti stariji se nisu upuštali u takve egzibicije. 


   Na Danima Ad Turresa nastupilo je društvo za rimsku povijest i kulturu Poctovio LXIX iz Ptuja, gladijatori okupljeni u pulsku udrugu »Spectacula Gladiatoria«, Udruga za očuvanje baštine »Andautonija« Šćitarjevo, Liburnijska antička skupina »Ad Rectum« te Udruga umirovljenika Grada Crikvenice »Sunce« i Udruga umirovljenika Grada Crikvenice i Vinodolske općine. Organizatori manifestacije su TZ i Muzej Grada Crikvenice. 


  »Tvornica« amfora


Možda će netko pitati zašto se Crikvenica vraća u rimsko doba. Ne bez razloga. Arheološka istraživanja kod nogometnog stadiona potvrdila su da je Ad Turres naziv antičke Crikvenice koja je postojala prije dva tisućljeća.


Crikvenička posebnost iz tog doba je nedavno oktrivena i istražena keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima u kojoj su se proizvodile amfore. Među brojnim nalazima najvrednija je rimska amfora koja je prema nalazištu dobila ime Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica. 


   Dane Ad Turresa pamtit će i Njemica koju je čovjek njenog života zaprosio na Trgu Stjepana Radića. Pred svima. Suze je bilo teško sakriti, a odgovor nije potrebno otkrivati.