Javna tribina

Kako pravilno odvajati otpad: Otpad uredi, kune uštedi

Nataša Car

Pravilnim odvajanjem papira, plastike, metala i stakla građani mogu znatno smanjiti količinu miješanog otpada, a time i račune. Uštede su moguće od oko 300 do 600 kn  godišnje, pa i više



CRIKVENICA Hrvatska kao članica EU-a ima obvezu do 2020. povećati količinu reciklabilnog otpada za 50 posto. Ako to ne ispuni slijede penali, a kazne se neće plaćati iz proračuna RH, već su prebačene na jedinice lokalne samouprave. Kako izbjeći kaznu, ali i uštedjeti na računima, Crikveničani su saznali na tribini koju su u sklopu projekta »Otpad uredi, kune uštedi« organizirali Eko-Murvica i Udruga Žmergo. Tribina je izazvala velik interes, a na njoj su direktor Eko-Murvice Lovorko Gržac te savjetnice za razvoj Sonja Polonijo i Daria Perković istaknuli ciljeve, pokazali što se stavlja u koju vreću i kako to doprinosi manjem računu.


»Uljeze« u – kantu


Iako je Crikvenica među boljima kad je riječ o održivom gospodarenju otpadom, i tu ima mjesta za napredak jer se odvaja tek oko 24% otpada, a cilj je doseći 50%.


Crikveničani otpad odlažu u čipirane zelene kante koje komunalac odvozi dva puta tjedno, a uz fiksni dio, u komunalne troškove ubraja se i varijabilni, koji čini količina prikupljenog otpada. Kako bi se smanjio taj dio, potrebno je što više i pravilnije odvajati reciklabilni otpad. U Crikvenici se odustalo od zelenih otoka i uveden je učinkovitiji sistem odvajanja otpada kod kuće pa KD besplatno daje vreće za papir, plastiku i sitnije metale koje prikuplja jednom tjedno.




Ipak, i u ove vreće ponekad zaluta komad otpada koji ondje ne pripada. Objašnjeno je: U plave vreće idu papir i karton, no ondje npr. ne pripada tetrapak (on ide u žutu vreću za plastiku). Među suhi papir ne idu ni prljave salvete i maramice, već one idu u miješani otpad. U žutu vreću odlaže se plastika, no tu ne idu mnoge višeslojne ambalaže poput one za čips. U principu se, šušava, iznutra srebrna ambalaža ne može reciklirati. U crvenu vreću idu metali poput konzervi za hranu, no ambalažu u kojoj su bile opasne tvari treba predati u garažu Eko-Murvice u Vinodolskoj ili u trgovinu gdje je kupljena. Isto vrijedi za baterije, akumulatore…. Za staklo nema posebne vreće, ali se i ono prikuplja jednom tjedno.



Građani su imali priliku postavljati pitanja. Iako pojedince muči način na koji se računa fiksni dio cijene, jer se u obzir uzima i kvadratura stana ili kuće, a ne i broj stanovnika, panelisti su istaknuli da su na ovaj način uspješno obuhvaćeni i vikendaši koji nisu prijavljeni u Crikvenici. Kada ne bi bilo fiksnog dijela, dio troškova koje uzrokuju vikendaši i turisti snosili bi stalni stanovnici.



Kompostiranje doma


Pravilnim odvajanjem papira, plastike, metala i stakla, građani mogu znatno smanjiti količinu miješanog otpada, a time i mjesečne račune. Procjena je da žitelji koji djelomično odvajaju otpad mogu ušedjeti oko 300 kn godišnje, a oni koji ga u potpunosti odvajaju, do 600 kn. Kako bi se maksimalno smanjio varijabilni dio računa, treba uz ove četiri frakcije odvajati i tekstil te kuhinjski i zeleni otpad. U gradu postoji nekoliko spremnika za tekstil, a biootpad trebalo bi kompostirati kod kuće.


Tristotinjak kućanstava već sudjeluje u pilot-projektu kompostiranja, no planirano je još radionica kako bi se privuklo još više ljudi. Svi koji se uključe u projekt imat će priliku dodatno smanjiti iznos fiksnog dijela ako djelatnicima Eko-Murvice dopuste kontrolu upotrebe kompostera.


Svi koji su došli na tribinu, dobili su raspored odvoza mješovitog otpada i reciklabilnog otpada za 2019. i vreće za prikupljanje reciklabilnog otpada kako bi odmah mogli početi odvajati otpad i štedjeti.