Povijesna sjednica

Crikvenica prolongirala odluku o zaustavljanju turističkih autobusa u gradu

Anto Ravlić

Kao opći zaključak mogla bi se navesti misao HNS-ovca Stilina koji je primijetio da se u javnosti provukla teza da se brani nekome da dođe u Crikvenicu, što nije točno. Istina je da u Crikvenici usred sezone nema mjesta. Donošenje odluke o zaustavljanju i parkiranju autobusa prolongirano



CRIKVENICA Gradsko vijeće Crikvenice prolongiralo je donošenje Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa na području Grada Crikvenice za sljedeću sjednicu. Ocijenjeno je da odluku treba doraditi kako bi se donijelo kvalitetno rješenje koje će se moći provesti, koje neće pasti na sudu i koje se neće moći tumačiti u negativnom kontekstu i prikazati Crikvenicu kao grad u kojem je bilo tko nepoželjan. Naime, posljednjih dana u dijelu javnosti se govorilo da Crikvenica zabranjuje ulazak u grad jednodnevnim izletnicima.


Svi vijećnici digli su ruke za takvu odluku, a kompletna diskusija bila je potpuno lišena stranačkih razlika. Sjednica će se pamtiti kao povijesna. Prva održana u novoj vijećnici u Staroj školi. 


Svi dobrodošli 


Svi gosti su dobrodošli u Crikvenicu, bez obzira na koliko dolaze, poručila je zamjenica gradonačelnika Silvia Crnić. 




Vijećnik Branko Kleković (PGS) smatra da je odluka nužno zlo, a da su Crikveničani sami krivi za nabujali problem. Posadili smo drvo, pustili da raste i raste, a sada smo došli u situaciju da nam veliko stablo stvara probleme, slikovito je opisao Kleković kako je stihijski rasla turistička opterećenost. Naša odluka ne smije biti poruka nikome da Crikvenica ne želi ugostiti bilo koga, smatra Kleković te dodaje da je potrebno donijeti uvjete za parkiranje autobusa te razmotriti adekvatne lokacije za parkiranje autobusa. Sigurno će biti prijepora i negativnih konotacija, moramo jasno izaći u javnost sa stavom da nikoga ne želimo tjerati već da se želi uvesti reda u dolazak i odlazak u Crikvenicu, objasnio je Kleković. 


Usudio bih se reći da je odluka loše iskomunicirana, je li odbor za destinacijski menadžment razmatrao odluku, pitao je Mario Kružić. Šef SDP-a je mišljenja da se od vijećnika traži da donesu kostur odluke, a gradonačelnik potom može dopuniti odluku kako želi. Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo je upozorila da će odluka pasti, kao što je pala i u Dubrovniku, jer gradonačelnik po slovu zakona ne može donositi odluku ovakve vrste. Predlažem da se odluka pošalje na doradu. Apeliram da se razmotre adekvatne lokacije za parkiranje autobusa, dodala je Polonijo. 


Jednoglasna odgoda


HNS-ovac Žarko Stilin je primijetio da se u javnosti provukla teza da se brani nekome da dođe u Crikvenicu, što nije točno. Istina je da u Crikvenici usred sezone nema mjesta, tvrdi Stilin i slikovito opisuje: rampa se ne diže kad nema mjesta na parkiralištu. Odluka je potrebna jer je potreban red i jer nema mjesta na plaži, a nikoga se ne izbacuje, zaključio je Stilin. Predsjednik Gradskog vijeća Veselko Mutavgjić (HDZ) upozorava da kapaciteti Crikvenice pucaju, da prevelik broj gostiju postaje i sigurnosno pitanje. Jednostavno, kapaciteti imaju svoju granicu. Prisiljeni smo na ograničenje broja ulazak u grad, dodao je vijećnik Zdravko Pernar (HDZ). Davorka Ljubobratović Vukelić (SDP) je apelirala da se odluka donesena jednoglasno. Vijećnica Polonijo je podvukla da Crikvenica ima ambicije biti destinacija s četiri zvjezdice, mi i naši gosti se moramo ponašati u skladu s tim, smatra Polonijo i predlaže da se odluka doradi i pripremi za sljedeću sjednicu. Tako je i jednoglasno odlučeno. 


Radovi u Selcu 


Na prvom aktualnom satu u Staroj školi vijećnika Paola Krmpotića (HDZ) je zanimalo kad će završiti radovi u Ulici Slavka Jeličića u Selcu koja se, prema njegovim riječima, protegnula na 90 dana. Direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović je najavio da će se do 1. svibnja položiti bar nosivi sloj asfalta. Uremović je dodao da je i loše vrijeme kumovalo produženju radova. 


Mario Kružić (SDP) pitao je zašto se od osnutka prije šest mjeseci Odbor za gospodarstvo sastao dva puta, od čega jednom nije imao kvorum, a Odbor za destinacijski menadžment niti jednom. Zamjenica Crnić je rekla da odbori nekad rade intenzivnije, nekad manje intenzivnije te se složila da treba intenzivirati rad odbora. Vijećnik Predrag Antić (SDP) je apelirao da se zaštiti partizanska spomen kosturnica od kupača.


Uređivanje okućnica 


HDZ-ov Josip Friš pitao je da li je Eko-Murvica uspjela uvjeriti Crikveničane da ima kvalitetnu ponudu za uređenje privatnih okućnica. Direktor Eko-Murvice Lovorko Gržac je objasnio da se krenulo aktivnije u komercijalizaciju poslovanja, a među tim aktivnostima je i uređenje okućnica. Nedavno smo otvorili besplatan telefon i od 160 primljenih poziva, 50 posto se odnosi na usluge u letku, među kojima je i uređenje okućnica. Prije dvije godine inkasiralo se 70 tisuća kuna, a lani već 330 tisuća kuna na poslovima s privatnim korisnicima.


Direktor Gržac je odgovorio i na Frišovo pitanje koliko komunalno društvo ima zaposlenika. U ožujku 2017. godine Eko-Murvica je isplatila 124 plaće, a ove godine u ožujku 114 plaća. Smanjenje broja zaposlenika je posljedica sistematizacije, poslovi ljudi koji su otišli u mirovinu, raspoređuju se zaposlenicima, objasnio je Gržac.