Hrvatska mreža zdravih gradova

BRIGA O NAJMLAĐIMA Crikvenica i Županija primjer ulaganja u rani razvoj djece

Nataša Car

Obilazak Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce koji ove godine obilježava 100. godišnjicu / Snimila Nataša CAR

Obilazak Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce koji ove godine obilježava 100. godišnjicu / Snimila Nataša CAR

Sudionici sastanka posjetili su Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce i Polikliniku Terme Selce, ustanove koje slove za modele dobre prakse koji aktivno rade u rješavanju problema



CRIKVENICA Na 23. Jesenskom poslovnom sastanku Hrvatske mreže zdravih gradova, čiji je domaćin Crikvenica, središnja tema bila je »Implementacija strategije ulaganja u rani razvoj djece – povezivanje sustava Zdravstva i socijalne skrbi«. Izneseni su alarmantni podaci o mentalnom zdravlju djece, poremećajima u razvoju s kojima se suočavaju najmlađi te epidemiji debljine koja pogađa i mališane, no uz sve to predstavljeni su i primjeri dobre prakse koji aktivno rade na navedenim problemima.


Dan je počeo obilaskom modela dobre prakse domaćina, a to su Centar za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce i Poliklinika Terme Selce. Ravnatelj Centra Izvor Selce Nikica Sečen vodio je goste u obilazak Centra koji ove godine obilježava 100. godišnjicu. Ispričao im je sve o transformaciji nekadašnjeg Dječjeg doma u Centar za pružanje usluga u zajednici te njihovom uspješnom radu s djecom.


Hrvatska mreža zdravih gradova


Hrvatska mreža zdravih gradova





Nakon obilaska Centra gosti su se zaputili u Polikliniku Terme Selce gdje je ravnateljica dr. Vlasta Brozičević pripremila prezentaciju o tridesetogodišnjem radu Poliklinike u vidu brojnih javnih zdravstvenih inicijativa i projekata u lokalnoj zajednici, iniciranih iz Poliklinike, a kojima se sustavno nastoji potaknuti prevencija i briga svih dobnih skupina stanovnika o zaštiti vlastitog zdravlja. I Sečen i Brozičević istaknuli su važnost suradnje i potpore Grada i lokalne zajednice.


30 godina djelovanja


Na otvorenju poslovnog sastanka u dvorani Zora u Staroj školi gostima su se obratili zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice Silvia Crnić, zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula i predsjednica HMZG-a dr. Selma Šogorić. Predsjednica HMZG-a održala je i prezentaciju o tridesetogodišnjem djelovanju mreže zdravih gradova.


Između ostalog su se tako uhvatili u koštac s kvalitetom života starijih osoba, ranim pijenjem mladih i mogućnostima za osobe s invaliditetom.


U političkoj sferi pokušavaju onima koji donose odluke pomoći da ih baziraju na dokazima, a uz nacionalne i međunarodne partnere puno su uložili u rani razvoj djeteta.Na sastanku su dalje prezentirani modeli dobre prakse u Gradu Crikvenici i Primorsko-goranskoj županiji.
Hrvatska mreža zdravih gradova, Vlasta Brozičević, Terme Selce, snimila Nataša CAR


Hrvatska mreža zdravih gradova, Vlasta Brozičević, Terme Selce, snimila Nataša CAR


Sečen je zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Grada Crikvenice Jasminkom Citković gostima prikazao »Zdrave aktivnosti Grada Crikvenice«, među kojima se našlo organiziranje radionica zdrave prehrane u Dječjem vrtiću Radost, izgradnja vježbališta na otvorenim lokacijama uz more, obnova suhozida na Kotoru, organizacija aktivnosti »Pješačenjem do zdravlja«, tribine o ženskom zdravlju i prevenciji raka maternice te Alzheimer Cafea.


Citković je istaknula da su upravo kroz projekt Zdravih gradova uspostavili bolju komunikaciju i suradnju s raznim udrugama uz čiju su pomoć organizirali mnoge od navedenih aktivnosti.


Rizična djeca


Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a dr. Đulija Malatestinić pripremila je prezentaciju o važnosti uspostavljanja »Registra rizične djece« kako bi postojala baza podataka. U Hrvatskoj ima 10 posto neurorizične djece, a kod polovice iz te grupe se mogu očekivati poteškoće u neurorazvoju.


Dr. Darko Roviš iz Odjela za Mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a u svojoj je prezentaciji »Screening mentalnog zdravlja« istaknuo alarmantne podatke o mentalnom zdravlju djece. Polovica mentalnih poremećaja javi se prije 14. godine života, oko 30 posto školske djece suočava se s nekim oblikom mentalnih poteškoća, a samoubojstvo treći je najčešći uzrok smrti kod djece od 10 do 14 godina.


Iako gotovo trećina djece pati, samo između 15 i 30 posto onih kojima treba pomoć ju uistinu i dobije. Djeci treba pružiti potporu, a kako bi što preciznije identificirali rizičnu skupinu, Odjel je počeo s provođnjem upitnika u školama. Iako su na dobrom putu, još uvijek nemaju najbolju suradnju sa školama i roditeljima koji često ignoriraju njihova upozorenja i savjete.


Terme Selce, Hrvatska mreža zdravih gradova, snimila Nataša CAR


Terme Selce, Hrvatska mreža zdravih gradova, snimila Nataša CAR



Koordinatorica projekta »Mreža zdravih gradova PGŽ-a« mr. Iva Josipović istaknula je važnost širenja mreže zdravih gradova na području Županije te boljeg povezivanja zdravstva i socijalne skrbi kako bi se što lakše provodili upravo ovakvi projekti kojima je cilj poboljšati kvalitetu života lokalne zajednice.


Nakon prezentacija sastanak je nastavljen radionicom »Strategija ulaganja u rani razvoj djece – analiza implementacijskog kapaciteta sektora zdravstva i socijalne skrbi te mogućnosti umrežavanja« koju su vodile dr. Selma Šogorić i dr. Dorja Vočenec. Raspravu i zaključke vodila je koordinatorica HMZG-a Nataša Busanić Čuš, a nakon sastanka gosti su se uputili u Muzej Grada Crikvenice gdje je otvorena izložba povodom 100. godišnjice Centra Izvor Selce.