Nedavno otvorena cesta

Vožnja kroz prirodu: Goranski oldtimer rally ove godine na Kupskoj magistrali

Marinko Krmpotić

Ovogodišnje, 25. izdanje, Goranskog oldtimer rallyja bit će vezano uz tzv. Kupsku magistralu kako bi se istaknuo značaj te nedavno otvorene ceste koja pruža užitak vožnje kroz prirodu



DELNICE – Nedvojbeno je najznačajniji posao koji su prošle godine ostvarili u Oldtimer klubu »Delnice 1995« bio rad na knjizi »Povijesna cestovna vozila Gorskog kotara«, jasno je nakon redovite godišnje skupštine delničkih oldtimera na kojoj je predsjednik udruge Marijan Žagar podsjetio na brojne aktivnosti vezane uz izradu i objavljivanje te knjige koja sada na jednom mjestu čuva brojne podatke, fotografije i faksimile dokumenata vezane uz povijest automobila, kamiona i motocikala na području Gorskog kotara.


Gastro-turistička ruta


– Na knjizi se radilo dvije-tri godine, a završni radovi realizirani su upravo prošle godine na čijem smo početku angažirali dr. sc. Ratka Zeleniku za recenziju, profesoricu Moranu Zajec za lekturu te profesora Ivana Janeša za grafičko uređenje i oblikovanje knjige. Pri samoj doradi radne verzije koju su izradili Boris Pleše i Željko Laloš najviše je pridonio Boris Pleše, kao i ostali članovi uređivačkog odbora Anton Štimac, Tomo Vučić i Marijan Žagar.


Svakako treba istaći i suradnike kao što su Željko Malnar za Čabar, Brankica Šragalj za Vrbovsko te Dražen Brajdić za Brod Moravice, a za posao u prikupljanju sredstava potrebnih za tiskanje svakako pohvaliti treba Borisa Plešea. Napokon, nakon svih brojnih poslova monografija je tiskana uoči Dana grada Delnica i to u nakladi 800 primjeraka u tiskari »Kerschoffstet« u Zagrebu, rekao je Marijan Žagar.




Od ostalih aktivnosti spomenut je tradicionalni i to već 24. Goranski Oldtimer Rally koji je lani održan na realciji Delnice — Mrkopalj — Begovo Razdolje — Sunger — Lokve i to sa stotinjak sudionika koji su posjetili crkvu u Mrkoplju gdje je održan i blagoslov vozila, zatim OPG Marice Francišković u Begovom Razdolju gdje su degustirani sirevi, a u Lokvama je posjećena spilja »Lokvarka«. Uspješno je tijekom kolovoza održan i 12. Auto-moto Oldtimer rally »Putevima 138. Brigade HV – Goranski risovi« na relaciji Delnice — Ogulin — Brinje. Tridesetak sudionika obišlo je destinacije znane Goranima iz Domovinskog rata te položilo vijence i zapalilo svijeće na spomeniku 138. brigade HV – Goranski risovi u Brinju.



Članovi udruge pohvalili su i svog člana Ninu Ivančića koji je na prvenstvu Hrvatskog oldtimer saveza za 2018. godinu osvojio pažnje vrijedno treće mjesto u klasi F za motocikle s ukupno osvojenih 74 bodova. Oldtimer Klub »Delnice1995« pak osvojio je ukupno 4. mjesto u poretku klubova za 2018. godinu u prvenstvu HROS-a za motocikle s osvojenim 121 bodom.



Rally druženja


Članovi Kluba sudjelovali su i na drugom Memorijalnom Oldtimer rallyju »Frank Kurtis« koji je okupio pedesetak vozača koji su vozili na dionici Brod Moravice — Brod na Kupi — Delnice — Lokve — Mrzla Vodica — Gornje Jelenje — Delnice — Petehovac, a dio ovog rallyja bila je i svečanost otvaranja info ploča Frenku Kurtisu te u Domu kulture Brod Moravice održana prezentacija o životu i radu ovog američkog konstruktora automobila, podrijetlom iz brodmoravičkog kraja.


Kad je riječ o planu rada za ovu godinu, najavljeno je sudjelovanje u tradicionalnim relijima pri čemu će 25. Goranski oldtimer rally biti vezan uz »Kupsku magistralu« kako bi se istaknulo značenje nedavno otvorene ceste. U kolovozu će uslijediti tradicionalni odlazak u Brinje na obilježavanje 5. kolovoza, odnosno Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, a u planu su i odlasci na druga rally druženja po kalendaru Hrvatskog oldtimer saveza.