"Velike zvijeri"

Virtualna 3D šetnja s vukom, risom i medvjedom bit će nova atrakcija Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Posjetitelji će putem 3D tehnologije imati osjećaj da su u šumi zajedno s goranskim zvjerima, u njihovu staništu, a putem GPS sustava praćenja ovih rijetkih životinja u prirodi imati priliku doslovno vidjeti gdje je koja od označenih životinja u pojedinom trenutku u prirodi, u stvarnom životu. Uz to, u Staroj Sušici moći će se kupiti svi najnoviji i najzanimljiviji autohtoni prehrambeni proizvodi Gorskoga kotara – sve to u novom visitor centru u Staroj Sušici, čija gradnja počinje na proljeće8



Multimedijalni i vrlo suvremeni prikaz načina života triju velikih zvijeri: vuka, medvjeda i risa, bit će nova turistička atrakcija Gorskog kotara od jeseni 2020. godine. Posjetitelji će putem 3D tehnologije imati osjećaj da su u šumi zajedno s goranskim zvjerima, u njihovu staništu, a putem GPS sustava praćenja ovih rijetkih životinja u prirodi imati priliku doslovno vidjeti gdje je koja od označenih životinja u pojedinom trenutku u prirodi, u stvarnom životu. Uz to, u Staroj Sušici moći će se kupiti svi najnoviji i najzanimljiviji autohtoni prehrambeni proizvodi Gorskoga kotara – sve to u novom visitor centru u Staroj Sušici, čija gradnja počinje na proljeća.


Čuvanje i predstavljanje raznolikog prirodnog bogatstva Primorsko-goranske županije uvijek je višestruko korisno jer, s jedne strane, pomaže očuvanju posebitosti po kojima je zeleno-plava županija prepoznatljiva, a s druge strane svakako proširuje turističku ponudu koja je pak za cijelu našu županiju iznimno bitna. Zbog svega toga županijski projekt izgradnje Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici vrlo je bitan, jer će prvi puta na jednom mjestu u našoj županiji sustavno i stručno biti predstavljene tri velike europske zvijeri, a uz to će novi objekt podići razinu turističke ponude Gorskog kotara i cijele PGŽ, te, što je također vrlo važno, pridonijeti i zapošljavanju – direktnom i indirektnom. O kakvom je projektu riječ i u kojoj je fazi realizacija rekli su nam Sonja Šišić, Marko Modrić, Petra Stijelja i Irena Jurić iz Javne ustanove »Priroda« koja vodi ovaj projekt:


Aktivnosti pokrenute 2014. 


– Centar za posjetitelje nazvan »Velike zvijeri« bit će smješten na lokaciji neposredno uz poznati dvorac u Staroj Sušici«, govori nam ravnateljica Sonja Šišić i dodaje:




– Aktivnosti vezane uz izgradnju tog Centra pokrenute su 2014. godine. Nakon što je Primorsko-goranska županija riješila imovinsko-pravne odnose, izrađena je projektna dokumentacija i glavni projekt, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u potpunosti je financirao izradu studije izvedivosti, projektnog zadatka, projektne dokumentacije unutrašnjeg uređenja i njegovog vizualno-grafičkog identiteta te pripremu prijave na natječaj za strukturne fondove EU u iznosu od 404.875 kuna. Projekt »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« u ožujku 2017. godine prijavljen je na poziv na dostavu projektnih prijedloga »Promicanje održivog razvoja prirodne baštine« objavljen u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, i to u okviru prioritetne osi 6 »Zaštita okoliša i održivost resursa«, investicijskog prioriteta 6c »Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine«, te specifičnog cilja 6c2 »Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine«.


– Taj je projekt, ističe Irena Jurić, tijekom nekoliko faza evaluacije uspješno ocijenjen te je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u srpnju 2018. godine donijelo odluku o financiranju projekta bespovratnim sredstvima, a 30. srpnja 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Javna ustanova »Priroda« projekt provodi uz podršku Primorsko-goranske županije te zajedno s partnerima Općinom Ravna Gora i Turističkom zajednicom općine Ravna Gora, a predviđeno trajanje projekta je do 1. rujna 2020. godine, kaže Irena Jurić, dok Petra Stijelja iznosi financijsku konstrukciju:


Obnova ruševnog objekta 


– Ukupna vrijednost projekta je 8.180.006,45 kuna, dok ukupni troškovi koji su odobreni za sufinanciranje sredstvima EU iznose 7.152.287,09 kuna, od čega je udio od 70 posto, točnije 5 milijuna kuna, predstavljaju bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon odobrenja projekta, a temeljem prijave na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU – Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, za projekt su dodijeljena dodatna bespovratna sredstva u najvišem iznosu do 1.062.989,30 kuna i to za sufinanciranje vlastitog financijskog udjela. Ovim sredstvima obnovit će se trenutno jedan ruševni objekt u vlasništvu Primorsko-goranske županije i baš u njemu će biti smješten Centar za posjetitelje posvećen medvjedu, vuku i risu. Tako će u budućem »visitor centru« nove generacije djece i svi posjetitelji Gorskog kotara imati priliku saznati zanimljivosti i aktualnosti o tri velike zvijeri, koje u goranskim šumama nalaze svoj dom


U sklopu projektnih aktivnosti, osim infrastrukturnog zahvata obnove same nekretnine i stavljanja u novu funkciju, u njoj će biti osmišljen i instaliran na autentičan, intrigantan i edukativan način postav o velikim zvijerima. Projekt će iznjedriti i niz radionica, posebno osmišljenu manifestaciju te više zanimljivih pisanih sadržaja vezanih uz navedenu tematiku, sve do realizacije prototipa nekoliko novih goranskih suvenira.«, ističe Petra Stijelja.


Zvijeri oduvijek prisutne 


Marko Modrić napominje kako je krajnji cilj projekta promovirati prirodne vrijednosti i Gorski kotar kao očuvan ekosustav u kojem egzistiraju tri velike zvijeri u ulozi vršnih predatora u hranidbenom lancu:


– Velike zvijeri su u šumi, kao osnovnom prirodnom bogatstvu Gorskog kotara, oduvijek prisutne dijeleći je sa stanovništvom, koje od šume i sa šumom živi stoljećima. Brojnost ovih životinja kroz povijest je varirala, a jedino ris je podlegao lovnom pritisku i istrebljen je iz goranskih šuma početkom 20. stoljeća. Danas se metodologija znanstvenog praćenja velikih zvijeri uvelike oslanja na telemetrijska istraživanja, odnosno dobivanja podataka o životu i kretanju ovih vrsta putem GPS odašiljača kojim se životinje opremaju, ili korištenjem neinvazivne metode monitoringa putem postavljanja foto zamki na rutama njihova kretnja. O svemu navedenom, posjetitelji će moći naučiti u budućem Centru, a u slučaju ovog Centra te ćemo prekrasne šumske životinje koristiti kao »flagship« za potrebe razvoja novog goranskog brenda i popratnih aktivnosti, koje će Centar razvijati i poticati svojom djelatnošću. I konačno, realizacijom projekta bit će omogućeno zapošljavanje dviju osoba – edukatora i promotora, koji će radno mjesto pronaći u Centru, istaknuo je Modrić.


DIO EKOLOŠKE MREŽE NATURA 2000.


»Centar će, smatraju u JU »Priroda«, omogućiti razvoj brojnih edukacijskih mogućnosti i turističkih doživljaja i ideja na koji se način velike zvijeri mogu održivo koristiti u lokalnoj zajednici. Naime, važnost Gorskog kotara za velike zvijeri prepoznata je na europskoj i nacionalnoj razini uključenjem goranskog prostora u ekološku mrežu NATURA 2000, kao područja važnog za očuvanje ovog dijela dinarske populacije medvjeda, vuka i risa.«, ističu u JU »Priroda«


PREPOZNAVANJE TRAGOVA


Centar će itekako biti uključen život sredine u kojoj će se nalaziti, smatraju u JU »Priroda« i kažu: »U zimskim mjesecima s dolaskom snijega, posebno je atraktivno kretati se po okolnim šumskim cestama ravnogorskog kraja u potrazi za vučjim ili risjim tragovima. Edukacijom zainteresiranih polaznika radionica o prepoznavanju tragova, u pojedinim zemljama, osim lovaca, rendžera zaštićenih područja ili znanstvenika, u prikupljanju podataka tijekom kampanja praćenja velikih zvijeri putem tragova u snijegu pomažu i planinari, zaljubljenici u prirodu i brojni volonteri, sudjelujući na takav način u znanstvenim aktivnostima putem tzv. »građanske znanosti«.