Proračun velik, ali realan

U Fužinama složni oko općinskog budžeta od 29 milijuna kuna za 2019.

Danijela Pleše

NL arhiva

NL arhiva

Sljedeću godinu u Fužinama obilježit će gradnja dječjeg vrtića, ulaganje u kanalizaciju te vodnu mrežu, izgradnja ceste Kraljev jarak, reciklažnog dvorišta te poboljšanje infrastrukture na području Općine, konkretnije zaobilaznice Mostići do Donjeg sela



FUŽINE Jednoglasno prihvaćanje proračuna za 2019. godinu u iznosu od 29 milijuna kuna obilježilo je 9. sjednicu Općinskog vijeća Općine Fužine na kojoj se raspravljalo o čak 21 točaka.


Tako bi sljedeće godine ova goranska općina trebala raspolagati s čak 29.046.650,00 kuna, a proračun je napravljen s projekcijom za 2020. i 2021. godinu.


– Sam proračun je velik, no i realan jer izvorni prihodi Općine Fužine iznose tek oko 8 milijuna kuna, dok preostali iznos čine krediti te razne pomoći fondova. Planiramo različite projekte u koje ćemo i sami ulagati, ali se nadamo i sufinanciranju. Jedan od naših glavnih projekata i dalje je dječji vrtić. Projekt smo prijavili na natječaj za mjeru 7.4.1 koja nam je odobrena s 90 posto financiranja. Također smo za vrtić od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili iznos od 1,2 milijuna kuna te od 700.000 kuna od Primorsko-goranske županije. Dakako, zahvalni smo im na tome jer ta pomoć uvelike rasterećuje naš proračun, pojasnio je načelnik Općine Fužine David Bregovac, dodajući da će uz izgradnju vrtića, sljedeću godinu u Fužinama obilježiti ulaganje u kanalizaciju te vodnu mrežu, izgradnja ceste Kraljev jarak, reciklažnog dvorišta te poboljšanje infrastrukture na području Općine, konkretnije zaobilaznice Mostići do Donjeg sela.


Popravak brodića »Sv. Anton« pokrila je osiguravateljska kuća plovila


Popravak brodića »Sv. Anton« pokrila je osiguravateljska kuća plovila





– Bit će tu i drugih, manjih projekata, a prijavljujemo se na razne natječaje i mjere s kojima se nadamo da ćemo određene projekte uspjeti sufinancirati, kao primjerice uređenje krova na Domu u Liču te ovdje u Domu u Fužinama. Vrijeme će pokazati hoćemo li uspjeti, kaže načelnik Bregovac.


Osim točke što se ticala proračuna, i većina ostalih usvojena je jednoglasno, a najviše suzdržanih vijećnika bilo je na točki što se odnosila na donošenje Zaključka o prihvaćanju Izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji Općine Fužine za 2017. godinu.


U dijelu sjednice namijenjenom pitanjima vijećnika, postavljeno je niz pitanja različite tematike. Primjerice, vijećnika Marina Mancea (SDP) zanimalo je tko je platio popravak brodića »Sv. Anton«, a apostrofirao je i jedan zimski problem budući da određena kućanstva na području Općine Fužine nemaju snjegobrane te time ugrožavaju pješake i promet.


Načelnik Bregovac odgovorio je da s plaćanjem štete na brodiću sama Općina Fužina nema ništa, već da je sve plaćeno iz osiguranja, a složio se problem vezan uz nedostatka snjegobrana svakako treba riješiti.


S obzirom na to da su se prve dvije točke odnosile na suradnju s javnim isporučiteljem vodne usluge Komunalcem – vodoopskrbom i odvodnjom d.o.o. Delnice, sjednici je prisustvovao i direktor Komunalca Boro Tomić koji je precizno objasnio Odluke o odvodnji otpadnih voda na području aglomeracije Fužine te Odlike o priključenju na komunalne vodne građevine na području Općine Fužine, a obje su točke jednoglasno prihvaćene.


Vijećnici suvajaju proračun u Fužinama, snimila Danijela PLEŠE


Vijećnici suvajaju proračun u Fužinama, snimila Danijela PLEŠE