Fešta

Tradicionalna ”Goranska noć” u Ambasadoru: Riječki Gorani proslavili dva desetljeća

Karolina Krikšić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

I na obljetničkom slavlju spominjanje rodnoga kraja prošlo u znaku želja da se situacija napokon popravi te Gorski kotar sačuva i započne gospodariti svojim bogatim prirodnim resursima



OPATIJA Tradicionalna »Goranska noć« kojom Društvo Gorana Rijeka zaključuje kalendarsku godinu, ove je godine prošla u znaku obilježavanja 20. godišnjice tog Društva. »Noć« je i ove godine održana u opatijskom hotelu »Ambasador«, a brojni članovi te njihovi prijatelji i gosti započeli su je zdravicom za »okrugli« rođendan Društva.


Nažalost, zbog sve težih uvjeta života u Gorskom kotaru, i tom je prigodom spominjanje rodnog kraja prošlo u znaku želja da se situacija napokon popravi te Gorski kotar sačuva i započne gospodariti svojim bogatim prirodnim resursima.



Do kraja godine, Društvo Gorana Rijeka organizirat će još nekoliko kulturnih događanja, ali i organizirati prosinačku promociju kalendara i humanitarne akcije »Gorskom kotaru s ljubavlju« u Rijeci. Riječ je o akciji Udruge »Djeci s ljubavlju« koja ovom prilikom prodajom kalendara i donacijama uplaćenim na IBAN HR 13 2340009 1510807393 prikuplja financijska sredstva za nabavku logopedske opreme za goransku djecu.





Zeleno srce


Baš kao što predsjednica Društva Gorana Rijeka često ističe, jedan od osnovnih ciljeva Društva je promocija Gorskog kotara pa je stoga subotnja večer bila sva u znaku »zelenog srca Hrvatske«.


Započelo se, dakako, pjesmom »Gorski kotare, moj«, a nastavilo i drugim poznatih goranskim pjesmama i plesovima. Gorski je kotar bio sveprisutan i u bogatoj tomboli koja je, između ostalog, sadržavala sadnice goranskih jela što ih je Društvu doniralo poduzeće »Hrvatske šume«, vikend-aranžmana u hotelu »Breza« u Ravnoj Gori, te ručak na brojnim poznatim goranskim izletničkim i gastro destinacijama poput Petehovca ili restorana »Carov most« u Mrzloj Vodici.



Kao i prethodnih godina, »Goransku noć« nisu propustili ni predstavnici Hrvatske čitaonice Trsat s kojoj Društvo Gorana Rijeka surađuje već dugi niz godina. Upravo će tamo, u ponedjeljak, 12. prosinca, s početkom u 18 sati, biti održana promocija knjige »Bojovnik Nikola Šubić Zrinski« čiji je autor delnički autor Tomislav Mrle.Osim Hrvatske čitaonice Trsat, riječko Društvo dobru suradnju ima i s opatijskim hotelom »Ambasador« gdje je ovog vikenda »Goranska noć« održana već 18. put, a zdravica kojom je večer počela, bila je dar ovog hotela Društvu za rođendan.


Brojni gosti


Osim Gorana koji su Gorski kotar zamijenili Rijekom i okolicom te njihovih prijatelja, opatijska »Goranska noć« događaj je koji vole i Gorani iz Gorskog kotara. Ovoga puta, kao i nekoliko godina unazad, nije je propustila grupa Vrbovščana predvođena direktoricom Turističke zajednice grada Vrbovskog Tatjanom Kušić te dogradonačelnikom Borivojem Dokmanovićem.


U Opatiju su došli i Marina Tonković, pročelnica Jedinstvenog upravog odjela Grada Vrbovskog i Nikolina Mamula, direktorica tamošnjeg »Komunalca«, a u ime Primorsko-goranske županije koja pomaže rad društva, Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a.