Reakcija načelnika Lokava

SDP-ov Toni Štimac iz Lokava opleo po Cappelliju

Asja Perović, dr. med.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



LOKVE – Vezano uz nedavni članak u Novom listu u kojem se ministar turizma RH, osvrnuo na nedavnu Odluku Općinskog vijeća Lokava, a vezanu uz osnivanje turističke agencije osjećam se pozvanim reagirati i dati pojašnjenje u svezi istog. Smatram da Općina Lokve sa svojim prirodnim, kulturnim i društvenim resursima treba i može dati puno više onima koji su to i zaslužili, a to su Lokvarci, ljudi koji su ostali u Lokvama, žive i rade u svom kraju, koji bi od navedenih resursa mogli itekako bolje živjeti.


Činjenica je da Općina Lokve ima svoju Turističku zajednicu, koja ima jednog zaposlenog. Sva naselja osim centra Lokava nalaze u D turističkom razredu, dok se sam centar nalazi u B turističkom razredu. Od stacionarnog turizma koji nije u dovoljnoj mjeri razvijen, boravišne pristojbe plaćaju iznajmljivači po ostvarenom noćenju svakog gosta (po Zakonu o boravišnoj pristojbi dužan istu platiti) i turističke članarine plaćaju gospodarstvenici na osnovu ostvarenog godišnjeg prometa. Gore nabrojano čini osnovni prihod turističke zajednice u godišnjem iznosu od cca. 14.000,00 kn koji je nedostatan za njen opstanak.


Sve ove činjenice navodim kako bih naglasio da boravišna pristojba i turistička članarina nisu dovoljni za obavljanje turističke djelatnosti u onoj mjeri u kojoj Općina i naši mještani to očekuju. Naime prema Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju Hrvatskog turizma (NN 152/08), djelovanje turističkih zajednica strogo je ograničeno, te članak 10, stavak 3 govori da turistička zajednica može upravljati javnom turističkom infrastrukturom danom na upravljanje jedino od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave. Iz toga proizlazi da turistička zajednica ne bi smjela upravljati niti spiljom Lokvarkom, niti PŠ Golubinjak, budući da su one zaštićene i istima upravlja Javna ustanova Priroda, a ne Općina ili Županija. U našem slučaju tim destinacijama upravlja KD Lokvarka d.o.o. koja to radi jako dobro što je i vidljivo iz povećanja prodanih ulaznica i financijskog učinka.




Drugačiji primjer imamo u Fužinama s kojima nas mnogi uspoređuju kada je u pitanju gospodarenje prirodnim resursima. Općina Fužine mogla je turističkom uredu dati na upravljanje spilju Vrelo, budući da ista nije zaštićena i ne podliježe istom stavku.


Isto tako turistička zajednica kao jedina turistička institucija u Lokvama ne može dobiti na upravljanje niti ikakav sadržaj koji bi se napravio na jezeru, budući da je jezero u vlasništvu HEP-a. Postavlja se pitanje kako i na koji način realizirati instituciju koja će moći upravljati navedenim resursima i sadržajima, nabaviti potrebnu opremu (vlakić, kajaci, bicikle, električne bicikle, oprema za lov i ribolov, plutajući roštilji i sl.), angažirati stručne vodiče te posredovati u iznajmljivanju smještajnih kapaciteta. Objedinjavanjem upravljanja destinacijama spilje Lokvarka, PŠ Golubinjak i Lokvarskog jezera korist bi bila višestruka. Djelatnost bi bila usuglašena postojećoj zakonskoj regulativi, unaprijedili bi ponudu i prihode, prosperiralo bi mjesto u cijelosti.


Vezano uz stacionarni turizam, nismo zadovoljni niti organizacijom ni ostvarenim rezultatima. Smatramo kako bi osnivanjem tvrtke koja bi se uz već navedeno bavila i poslovima vezanim uz stacionarni turizam postigli značajno bolje rezultate. Realizacijom ideje integralnog hotela postali bi primjer dobre prakse, a naše projekcije potvrdili su nam eminentni stručnjaci iz područja turizma. Realizacijom zajedničke recepcije za disperzirane smještajne kapacitete izišli bi u susret našim iznajmljivačima i gostima te unaprijedili pružanje usluge smještaja. Zajednička recepcija bila bi na usluzi 24 sati dnevno što bi značajno olakšalo rad iznajmljivača od kojih je 55% starosti iznad 55 godina.


Ministar smatra da je jedini logičan potez osnivanje Turističkog informativnog centra. Postavljam pitanje financiranja tog zaposlenika. Iz tog razloga naglašavamo našu intenciju da osnivanjem agencije koja bi svojom djelatnošću uprihodila dostatna financijska sredstva i samofinanciranjem i razvojem novih projekata opravdala svoje postojanje. Da je to moguće već smo dokazali radom našeg Komunalnog društva Lokvarka.


Ministar ističe potrebu za kontaktiranjem hotelijera iz Opatije i obližnjih destinacija što je naša uobičajena praksa, sastavni dio posla Turističke Zajednice i za nas ne predstavlja novost. Osim Turističke zajednice, hotelijerima i agencijama svoje marketinške aktivnosti usmjerava i naše komunalno društvo.


Govoreći o marketingu u kontekstu razvoja turizma u Gorskom kotaru, ministru upućujemo zamolbu da iznađe financijska sredstva kako bi se, umjesto reklama za Postojnsku jamu kojima su preplavljeni kvarnerski turistički centri, reklamirale goranske prirodne ljepote.


Ukoliko se u novim nacrtom prijedloga Zakona o turističkim zajednicama omogući turističkim zajednicama obavljanje komercijalne djelatnosti u turizmu neće biti potrebe za osnivanjem tvrtke. Uštedjela bi se sredstva potrebna za otvaranje tvrtke, uštedjela bi se sredstva iz lokalnog proračuna kojima se turističke zajednica sada financiraju a otvorila bi se mogućnost samofinanciranja, stvaranja dodatnog kapitala i prosperitet lokalne zajednice.


Naša ideja o osnivanju turističke agencije već je privukla kolege načelnike općina iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Prijedlog je prepoznat kao mogući način rješavanja problema koji su nam zajednički što dokazuje našu inovativnost.


Smatram da načelnik općine ne bi trebao biti i predsjednik TZ. Boljim rješenjem čini mi se imenovanje osobe stručne u području turizma iz redova lokalne zajednice.


Stupanjem na dužnost načelnika, prema Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju turizma, prihvatio sam i predsjedavam Turističkom zajednicom Lokve. Postignutim rezultatima i ostvarenim projektima dokazao sam svoj angažman.


Isto se nikako ne bi moglo reći za moju protukandidatkinju i mog prethodnika kod kojeg je izostala podrška pa čak i odaziv na manifestacije čime je pokazao koliko mu je stalo do razvoja turizma u Lokvama. Moja protukandidatkinja na nadolazećim izborima je jedno vrijeme sudjelovala u radu turističkog vijeća, ali usprkos tome nije podržavala i nije se odazivala se na tradicionalne manifestacije što smatram obavezom svakog tko sudjeluje u radu turističkog vijeća. Na takav način postaju upitne projekcije za budući razvoj turizma u Lokvama. Moguće iz nerazumijevanja ili nesagledavanja postojećih potencijala odluka o osnivanju ovakve tvrtke očito nije adekvatno i u cjelini prezentirana ministru te se nadam i veselim što skorijem susretu s njim, a sve s ciljem dobre suradnje i unapređivanja goranskog turizma, navodi Toni Štimac, načelnik općine Lokve.