Problem

Propada 192 milijuna kuna? Goranske općine i gradovi ne mogu sami pratiti švicarsku donaciju

Marinko Krmpotić

Prvi projekt vezan je uz 177 milijuna kuna švicarske donacije za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u Gorskom kotaru, a to je 85 posto ukupnih sredstava. Deset posto trebale bi osigurati lokalne samouprave, a samo 5 posto Hrvatske vode. Slično je i s pretovarnom stanicom u Sović lazu



DELNICE Bez adekvatne financijske potpore države i Primorsko-goranske županije vrlo je upitna realizacija 192 milijuna kuna vrijednih projekata koji bi u tijeku iduće tri-četiri godine trebali biti realizirani na području Gorskog kotara, jasno je nakon jučer u Delnicama održanog sastanka Koordinacije goranskih čelnika kojoj su nazočili i predstavnici županije predvođeni županom Zlatkom Komadinom, a koju je vodio aktualni predsjednik Koordinacije Dragutin Crnković, načelnik Brod Moravica.


Velika izdvajanja


Prvi od dva velika projekta vezan je uz 177 milijuna kuna vrijednu švicarsku donaciju namijenjenu izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u Gorskom kotaru. U svojoj prvoj fazi ta darovnica obuhvaća ulaganja od 79 milijuna kuna u Delnicama, 60 milijuna kuna u Fužinama te 37 milijuna kuna u Brod Moravicama. S hrvatske strane projekt na terenu vodi delnički Komunalac čiji je direktor Boro Tomić rekao da su za ovu godinu ugovoreni poslovi od 60 milijuna kuna, pri čemu, sukladno odredbama hrvatsko-švicarskog ugovora, 85 posto sredstava osigurava Vlada Švicarske, 10 posto lokalne samouprave te 5 posto Hrvatske vode.


– To znači da na temelju ugovorenih poslova Delnice ove i iduće godine moraju osigurati 4,5 milijuna kuna, Brod Moravice 1,1 milijun kuna te Fužine 400.000 kuna, a poslovi izgradnje vodoopskrbe u dijelu Fužina zvanom Vrelo, lokaciji Sović laz kraj Delnica te na području Brod Moravica moraju biti gotovi ove godine – rekao je Tomić, istaknuvši da slična izdvajanja slijede i pri nastavku projekta, što znači da bi do završnice Delnice ukupno morale osigurati 7,9 milijuna kuna, Fužine 6 te Brod Moravice 3,7 milijuna kuna. Naravno, temeljno pitanje je kako osigurati toliki novac koji, primjerice, u slučaju Brod Moravica predstavlja gotovo cjelokupan godišnji proračun.




Načelnik Fužina David Bregovac mišljenja je da presudnu pomoć u ovom slučaju mora pružiti država jer je u pitanju švicarsko-hrvatski fond, podržao ga je i načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, a još je konkretniji bio gradonačelnik Delnica Ivica Knežević, rekavši da je pomalo i potcjenjivački da švicarska Vlada daje 85 posto, lokalna samopurava 10 posto, a država samo 5 posto.


Kako do 15 posto?


– Ako se daju veliki novac za Dubrovnik, Dalmaciju i Slavoniju, zašto se ne bi dalo i Gorskom kotaru? Bilo bi nedopustivo da cijeli projekt propadne jer hrvatska strana ne može osigurati 15 posto – rekao je Knežević, a s njim se složio i župan Komadina koji je predložio da se o cijelom problemu u pisanom obliku obavijeste Hrvatske vode i Vlada RH te najavio da će već u četvrtak razgovarati u Zagrebu s nekim od nadležnih.


– Cijeli projekt dogovoren je na državnoj razini pa smatram da ovakve probleme tamo treba i rješavati, tim više što je riječ o sredstvima koja će u nastavku projekta još bitno rasti zbog jakog skoka cijena građevinskih usluga. Vlada RH i Hrvatske vode trebaju naći rješenje. Švicarska darovnica nije igra. To su ozbiljni novci za koje bi sramota bilo da propadnu. Ili će Hrvatske vode i Vlada naći novac do potrebnih 100 posto, ili će cijeli projekt 100 posto propasti – zaključio je Komadina.



Lijepa priča o znatnim bespovratnim švicarskim sredstvima namijenjenim Gorskom kotaru poprima tamne tonove ne samo zato što u tim velikim brojkama država planira sudjelovati samo s pet posto, već i zbog zabrinjavajućeg skoka cijena radova u građevinskom sektoru. Konkretno, Komunalac je pred tri godine izradio studiju za nekoliko projekata vrijednosti 86 milijuna kuna, a na javnoj nabavi građevinari su za sve navedene poslove zatražili – 187 milijuna kuna!


– To je prevelik skok i taj natječaj treba poništiti – sugerirao je Ljudevit Krpan, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, a upravo to najavio je i Boro Tomić, rekavši da se razmišlja o reviziji i poništenju. No, radovi će, čak i ako cijena bude bitno smanjena, biti znatno skuplji od plana, što dovodi u opasnost realizaciju projekta.



Čeka se Županija


Drugi projekt o kojem se raspravljalo bila je izgradnja pretovarne stanice u Sović lazu. Tu bi stanicu koristilo sedam goranskih općina i gradova, a njena izgradnja vrijedna je 15 milijuna kuna, od kojih je osigurano 11 milijuna kuna. Preostala 4 milijuna morale bi osigurati goranske lokalne samouprave, a tu direktnu pomoć, napomenuli su načelnik Skrada Damir Grgurić i Ravne Gore Mišel Šćuka, Gorani očekuju od Županije. Na direktan zahtjev župan Komadina odgovorio je da Županija Gorskom kotaru pomaže i pomagat će, ali ne pristaje na to da zamijeni nekoga u njihovim obvezama.


– Iako je Sović laz dio županijskog odlagališta Marišćina, ipak su tu u pitanju vaše obveze. Interventno mi možemo pomoći praktično istog trenutka jer smo oformili Fond za Gorski kotar u kojem je 3 milijuna kuna, ali onda za neke druge projekte kojima ste se nadali iz tog Fonda neće biti novca – rekao je Komadina, a priča oko tih ulaganja kraju je provedena zaključkom da će se pokušati naći još sredstava iz nekih drugih izvora te nakon toga vidjeti može li se izdvojiti određena svota iz spomenutog županijskog Fonda.