Analize tla

Održiva poljopriveda: U Staroj Sušici otvoren prvi pedološki laboratorij u PGŽ-u

Marinko Krmpotić

Za OPG-ove i poljoprivrednike s područja gradova i općina  koji su sufinancirali projekt analiza će biti besplatna, a za ostale će, pretpostavljam, biti dogovoren cjenik usluge, objašnjava Dalibor Šoštarić



STARA SUŠICA Od jučer na području Primorsko-goranske županije djeluje prvi pedološki laboratorij koji će služiti brojnim OPG-ima i poljoprivrednim proizvođačima s područja Županije, ali i studentima studija Održivog agroturizma Veleučilišta u Rijeci koji su jučer prisustvovali otvaranju laboratorija opremljenog za osnovne analize tla.


Predstavljajući djelatnost laboratorija Slavica Dudaš, voditeljica studija Održivi agroturizam, istaknula je da je cilj rada laboratorija odrediti osnovne karakteristike tla, što je itekako nužno u održivom gospodarenju tlom, a korisno je za svakog tko se bavi ili se planira baviti poljoprivredom, dakle i studentima održivog agroturizma, kao i poljoprivrednim proizvođačima.


– Temeljna aktivnost bit će određivanje karbonata i pH vrijednosti u tlu i to tako da nam se uzorak tla donese ili da sami izađemo na teren i uzmemo uzorke te nakon analize pružimo konkretne preporuke vezane uz gnojidbu. No, bit će tu i drugih aktivnosti poput raznih pokusa s, primjerice, ljekovitim biljem te rada vezanog uz određivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.




Drugim riječima. to znači da će se laboratorij razvijati, a intencija je da laboratorij stekne status certficiranog laboratorija – rekla je prof. Dudaš, a prodekanica Sanja Raspor Janković ističe da Veleučište u Rijeci potencira praktičnu nastavu u svakom studiju, pri čemu je Stara Sušica idealna za studij Održivog agroturizma.


– Ovo je naš prvi dolazak u Staru Sušicu, a bit će ih još puno jer smo potpisali ugovor s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj pa će naši studenti ovdje odrađivati i dio prakse svakog ljetnog semestra te kroz pojedine kolegije i dio nastavnih obveza – najavila je Raspor Janković.


– Laboratorij je smješten u prostorijama Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj u Staroj Sušici i uz studente bit će na raspolaganju i proizvođačima iz općina i gradova koji su sufinancirali projekt – ističe Dalibor Šoštarić, direktor Centra, napominjući da su ukupni troškovi uređenja prostora i opremanja laboratorija iznosili 201.550 kuna, a sufinancirali su ih Primorsko-goranska županija, gradovi Kastav, Kraljevica, Krk, Novi Vinodolski, Čabar i Opatija te općine Lovran, Jelenje, Klana, Matulji, Vrbnik, Brod Moravice, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad.



Studij održivog agroturizma trenutačno broji 24 studenta, mahom iz Primorsko-goranske županije i Istre, ali i iz drugih dijelova Hrvatske. Studij traje tri godine, a polaznici po završetku dobivaju zvanje inženjera održivog agroturizma, smjera koji je vezan uz pristup poljoprivredi kao dijelu turističke ponude kako bi se kroz OPG-ove, restorane, konobe i ostale djelatnosti bliske turizmu nudili što kvalitetniji autohtoni proizvode turistima.


Upravo je to privuklo mlade ljude ovom studiju pa tako Luka iz Pazina ističe da se upisao stoga što njegova obitelj ima malu vinariju pa je uvjeren da mu ovaj fakultet može pomoći i na tom, ali i na drugim područjima. Slično razmišlja i Antea Đurić koja je u Rijeku na studij stigla iz Nove Gradiške.


– Za razliku od većine mojih kolega, ja doma nemam OPG, ali mislim da ću ga nakon ovog studija imati, a sigurna sam da ću puno naučiti i o »suradnji« poljoprivrede i turizma kako bi se moglo razvijati i jedno i drugo – kaže Antea Đurić.



– Za OPG-ove i poljoprivrednike s područja lokalnih samouprava koje su sufinancirali projekt analiza će biti besplatna, a za ostale će, pretpostavljam, Upravno vijeće Centra dogovoriti cjenik. Vrlo smo zadovoljni današnjim prvim posjetom studenata novopokrenutog studija Održivog agroturizma i nadamo se daljnjoj što tješnoj suradnji, a danas ćemo im uz prezentaciju rada laboratorija kojeg će uskoro i sami koristiti, pokazati i djelatnost jednog kvalitetnog OPG-a kakav je OPG Francisković u Begovom Razdolju, rekao je direktor Šoštarić.